Κυριακή 14 Νοέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ 2011
Ερχεται η χιονοστιβάδα νέων αντιλαϊκών μέτρων
  • Από αύριο οι εκπρόσωποι της τρόικας στην Αθήνα
  • Την Πέμπτη κατατίθεται ο κρατικός προϋπολογισμός

«Το νέο πακέτο - λαιμητόμος ούτε προσωρινό είναι, ούτε και το μοναδικό. Τα βάρβαρα μέτρα θα είναι διαδοχικά, σήμερα για να μειωθούν τα ελλείμματα και το χρέος και σε λίγο καιρό για να μην αυξηθούν. Η ανάπτυξη που υπόσχονται δεν αφορά τις ανάγκες του λαού, αλλά την ισχυροποίηση των μονοπωλίων, δηλαδή τους αίτιους της κρίσης».

Το παραπάνω απόσπασμα από την πρώτη ανακοίνωση - αντίδραση του ΚΚΕ, στις 30 του προηγούμενου Απρίλη, αμέσως μόλις ανακοινώθηκε η υπογραφή του μνημονίου της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ με ΕΕ και ΔΝΤ, έχει την αξία του, τόσο για την αξιολόγηση που γίνεται σε ό,τι αφορά το χαρακτήρα των μέτρων που συνόδευσαν τη συμφωνία της κυβέρνησης με τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, αλλά κυρίως για την ξεκάθαρη εκτίμηση ότι τα μέτρα εκείνα, η πρώτη χιονοθύελλα που σάρωσε το βιοτικό επίπεδο των λαϊκών στρωμάτων, ούτε προσωρινά ήταν, ούτε ήταν τα μοναδικά που είχαν σχεδιάσει να πάρουν.

Εδώ ακριβώς βρισκόμαστε σήμερα, μετά από ένα εξάμηνο μιας πολυμέτωπης επίθεσης, που υλοποιήθηκε σύμφωνα με το αυστηρό χρονοδιάγραμμα του μνημονίου και υπό τη συνεχή επιτήρηση των «δανειστών». Αφού κατάφεραν να λεηλατήσουν μισθούς και συντάξεις, να καταργήσουν το κοινωνικοασφαλιστικό σύστημα, να στείλουν στην ανεργία εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους, να απαξιώσουν ακόμα περισσότερο τη δημόσια Υγεία και Παιδεία, να προκαλέσουν τη χρεοκοπία σε χιλιάδες και χιλιάδες αυτοαπασχολούμενους και μικρούς ΕΒΕ, να κάνουν εφιαλτική την καθημερινή επιβίωση για εκατομμύρια εργατικά νοικοκυριά, να προκαλέσουν αφόρητη ανασφάλεια για το παρόν και το μέλλον των παιδιών μας, τώρα προκαλούν και εκβιάζουν πάλι. Με άλλοθι την ...αναθεώρηση του ελλείμματος, που αυτή τη φορά υπολογίστηκε, λέει, με διαφορετικό τρόπο, ετοιμάζονται να πούνε ανοιχτά στους εργαζόμενους ότι υπάρχει ανάγκη για καινούργια μέτρα.

Αν τους αφήσουμε...

Αν αφήσουμε να περάσει το δικό τους, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι σε πέντε - έξι μήνες θα μας πούνε κάτι αντίστοιχο, μετά ξανά μανά τα ίδια πάλι από την αρχή. Αν οι εργαζόμενοι και το οργανωμένο λαϊκό μέτωπο δε βάλουν φραγμό στις ορέξεις της άρχουσας τάξης και του κεφαλαίου, οι εκπρόσωποί του θα συνεχίσουν να καταβροχθίζουν όλο και μεγαλύτερο μέρος του κοινωνικού πλούτου. Με τα σημερινά δεδομένα και τους υπάρχοντες συσχετισμούς, δεν μπορεί να γίνει αλλιώς. Οσο το σύστημα και η οικονομία θα περιδινίζονται στην κρίση που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, τόσο οι διαχειριστικού τύπου επιλογές τους θα αποδεικνύονται αδιέξοδες, αφού η υπόθεση της στήριξης και ισχυροποίησης των μονοπωλίων, απαιτεί τη συνεχή κλιμάκωση της επίθεσης σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων.

Βέβαια, αυτό το «καινούργια μέτρα λόγω αυξημένου ελλείμματος του 2009» είναι εντελώς προσχηματικό, αφού το μνημόνιο προβλέπει, έτσι κι αλλιώς, μια σειρά κυβερνητικές παρεμβάσεις που ήταν προγραμματισμένο να γίνουν αυτήν την περίοδο, ενόψει της καταβολής της τρίτης δόσης του δανείου, ύψους 9 δισ. ευρώ, από ΕΕ - ΔΝΤ.

Με δεδομένο ότι η Γιούροστατ θα αποφανθεί ότι το έλλειμμα του 2009 ήταν από 15,3% μέχρι 15,5% του ΑΕΠ και με τις αναγκαίες προσαρμογές που θα γίνουν στα σχετικά μεγέθη για το 2010, υπολογίζεται ότι το φετινό έλλειμμα του Δημοσίου θα διαμορφωθεί γύρω στο 9% με 9,5%, ανάλογα και με την εξέλιξη των δημοσίων εσόδων.

Αυτή η «νέα τρύπα» που υποτίθεται ότι αποκαλύφθηκε τώρα, κυβερνώντες και ΕΕ εκτιμούν ότι αντιστοιχεί σε 4 δισ. ευρώ, κονδύλια που πρέπει να βρεθούν από συμπληρωματικές περικοπές από τον κρατικό προϋπολογισμό, αφού τα δημόσια έσοδα είναι αδύνατον να αυξηθούν, με την πολιτική των φοροαπαλλαγών και της φοροδιαφυγής του μεγάλου κεφαλαίου. Το να βρεις, βέβαια, επιπλέον 4 δισ. ευρώ σε συνθήκες μιας τόσο βαθιάς και παρατεταμένης οικονομικής κρίσης και ενώ έχεις ήδη αρπάξει μισθούς και συντάξεις, δεν είναι η πιο εύκολη υπόθεση. Πολύ περισσότερο που και μέσα από τις κάλπες καταγράφηκε ήδη μια ραγδαία διόγκωση της λαϊκής οργής και αγανάκτησης, που ανά πάσα στιγμή και με τις κατάλληλες προϋποθέσεις και συσχετισμούς, μπορεί να φέρει τα πάνω - κάτω.

Το χαστούκι που έφαγε το ΠΑΣΟΚ στις εκλογές της προηγούμενης Κυριακής και ο σημερινός δεύτερος γύρος ανάγκασαν τα στελέχη της κυβέρνησης και τον ίδιο τον πρωθυπουργό να δηλώνουν, τις μέρες που μας πέρασαν, ότι τα νέα μέτρα δε θα αφορούν τους μισθούς και τις συντάξεις. Ψέματα. Οπως εξηγούν παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, «αυτή είναι μια γενικού τύπου διατύπωση», η οποία δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, αφού «αν δεν υπάρξουν κι άλλες περικοπές στα κονδύλια των μισθών και των συντάξεων, δεν μπορεί να καλυφθεί ο στόχος για τη συγκράτηση του ελλείμματος».

Μέτρα - εφιάλτης

Ολόκληρη τη βδομάδα που μας πέρασε, εντάθηκαν οι διαβουλεύσεις και συνεννοήσεις της κυβέρνησης με τους εταίρους της, για τα «συμπληρωματικά μέτρα», τα οποία στο σύνολό τους θα ανακοινωθούν με την κατάθεση του κρατικού προϋπολογισμού την επόμενη Πέμπτη, 18 του Νοέμβρη. Τα νέα βάρβαρα μέτρα, αναμένεται να πλήξουν ακόμα περισσότερο το λαϊκό εισόδημα, θα προβλέπουν χιλιάδες απολύσεις εργαζομένων από τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, θα συνδυαστούν με ρυθμίσεις για την ακόμα μεγαλύτερη ελαστικοποίηση των σχέσεων εργασίας και μισθών στον ιδιωτικό τομέα, θα σχεδιάζουν την εκποίηση κρατικής γης και άλλων περιουσιακών στοιχείων του δημοσίου.

Στο «πακέτο» των εφιαλτικών μέτρων, που εξετάζει να επιβάλει η κυβέρνηση περιλαμβάνονται και μέτρα όπως:

  • Παραπέρα περικοπή των αποδοχών των δημοσίων υπαλλήλων με την εισαγωγή του νέου μισθολογίου, την κατάργηση επιδομάτων και τη σύνδεση των μισθών με την παραγωγικότητα.
  • Περιορισμός του αριθμού των φορέων (υπηρεσίες, οργανισμοί, ΝΠΔΔ) του ευρύτερου δημόσιου τομέα, με τη μέθοδο των συγχωνεύσεων και καταργήσεων, ανεξάρτητα από τις υπηρεσίες που μπορεί να προσφέρουν. Εδώ, η κυβέρνηση θα επιχειρήσεις να επιβάλει τη γραμμή Πάγκαλου, ότι «η μονιμότητα του κάθε υπαλλήλου ισχύει όσο υπάρχει η οργανική θέση στην οποία υπηρετεί».
  • Ριζική ανατροπή του τρόπου λειτουργίας των πρώην ΔΕΚΟ, για τις οποίες εξυφαίνεται σχέδιο ...«εξυγίανσης». Στόχος της κυβέρνησης είναι οι ιδιωτικοποιήσεις, όπου αυτές είναι προσοδοφόρες για το μεγάλο κεφάλαιο και υπάρχει ενδιαφέρον (ΟΣΕ, ΕΛΤΑ, ΤΤ), η επέκταση της εφαρμογής του νόμου Αλογοσκούφη για τις ζημιογόνες ΔΕΚΟ, με μείωση ή και κατάργηση των κρατικών επιχορηγήσεων, αποφασιστική μείωση των αποδοχών των εργαζομένων, εκτεταμένες απολύσεις κ.ο.κ.
  • Μετάταξη εκατοντάδων ειδών πρώτης ανάγκης από το μεσαίο στον ανώτατο συντελεστή ΦΠΑ, επιλογή που θα σηματοδοτήσει νέο κύμα ανατιμήσεων στην αγορά.
  • Εξομοίωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης, με τον αντίστοιχο του πετρελαίου κίνησης, που αυτόματα θα σημάνει αύξηση της τιμής του τόνου κατά 200 ευρώ.
  • Η μείωση του επιπέδου των συντάξεων που θεωρούνται υψηλές.
  • Η απελευθέρωση των λεγόμενων κλειστών επαγγελμάτων και της ηλεκτρικής ενέργειας κ.ά.
  • Περικοπές, στα πλαίσια του «Καλλικράτη», προς τις Περιφέρειες και τους Δήμους, από τις οποίες θεωρείται βέβαιο ότι θα προκληθούν αφενός μαζικές απολύσεις, αφετέρου υποβάθμιση ή και λουκέτο σε ΚΑΠΗ, παιδικούς σταθμούς, πολιτιστικά κέντρα κ.λπ.
  • Αξιοποίηση, δήθεν, της κρατικής περιουσίας. Στην ουσία πρόκειται για τα προγράμματα παράδοσης φιλέτων δημόσιων υποδομών και γης σε επιχειρηματικά συμφέροντα. Στο στόχαστρο βρίσκονται βασικές υποδομές, δίκτυα, λιμάνια, αεροδρόμια μαζί και ακίνητη δημόσια γη.
  • Αγριες περικοπές στις επιχορηγήσεις των νοσοκομείων, τα οποία ήδη στενάζουν από την πραγματική στάση πληρωμών που έχει κηρύξει προς αυτά η κυβέρνηση Παπανδρέου. Σύμφωνα, μάλιστα, με πρόσφατες δηλώσεις του Λοβέρδου, ενώ οι ανάγκες των νοσοκομείων είναι (όλο κι όλο) 3,4 δισ. ο νέος κρατικός προϋπολογισμός θα προβλέπει, το πολύ, 2,3 δισ. ευρώ.

Τα μέτρα που είναι διατεθειμένη να πάρει η κυβέρνηση, για να διασωθεί η πλουτοκρατία και να ξεπεράσουν οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι την κρίση, δεν είναι μόνο αυτά. Θα τα ...εμπλουτίσουν και με άλλα, μέχρι να οδηγήσουν το λαό στην πλήρη χρεοκοπία. Για την υγεία των 11 εκατομμυρίων πολιτών πετσοκόβουν τα κονδύλια χρηματοδότησης των νοσοκομείων και για το 2011 τα ρίχνουν μόλις στο 1% του ΑΕΠ, μόνο και μόνο για να είναι ...φερέγγυοι στις αγορές των τραπεζών - λησταρχείων, όπου ανέλαβαν να καταβάλουν, με τη μορφή τοκοχρεολυτικών δόσεων το 19% του ΑΕΠ. Οδηγούν σε οικονομικό και κοινωνικό αδιέξοδο εκατομμύρια εργαζόμενους ρίχνοντάς τους στην ανεργία και την ανέχεια για να ανθίσουν μια χούφτα καπιταλιστικοί όμιλοι και τα αφεντικά τους. Καταβαραθρώνουν μισθούς και συντάξεις, για να δίνουν κίνητρα δισεκατομμυρίων στο μεγάλο κεφάλαιο, αναμένοντας επενδύσεις και ανάπτυξη.

Εκεί, στο ΠΑΣΟΚ, αλλά και στη ΝΔ και στον ΛΑ.Ο.Σ., έχουν κάνει τις επιλογές τους. Προσπαθούν να διαχειριστούν μια κρίση και ένα σύστημα, που από τη φύση του μπορεί να επιβιώνει μόνο μέσα από τη λεηλασία του κοινωνικού πλούτου, καταδικάζοντας σε ολοκληρωτικό μαρασμό εκατομμύρια εργαζόμενους, ολόκληρο το λαό και τον τόπο. Ας ξέρουν ότι όλοι αυτοί, οι καταδικασμένοι από το σύστημα και από τις πολιτικές στήριξής του, δεν έχουν πει ακόμα την τελευταία τους λέξη.


Κ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ