Τετάρτη 17 Νοέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Παζάρια και όροι για την «αντιπυραυλική»

ΛΙΣΑΒΟΝΑ.--

Ισχυρές δυνάμεις ασφαλείας, ενίσχυση των ελέγχων στα σύνορα και κάμερες παρακολούθησης στους δρόμους της Λισαβόνας είναι ορισμένα από τα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση της Πορτογαλίας, ενόψει της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Λισαβόνα, στις 19 και 20 Νοέμβρη, όπου αναμένεται να επικυρωθεί η λεγόμενη «νέα στρατηγική αντίληψη ΝΑΤΟ 2020».

Εκτός των άλλων, οι συμμετέχοντες στη Σύνοδο, ανάμεσα στους οποίους και οι Πρόεδροι ΗΠΑ και Ρωσίας, Μπάρακ Ομπάμα και Ντμίτρι Μεντβέντεφ, αναμένεται να συζητήσουν τη λεγόμενη «αντιπυραυλική ασπίδα» και τις σχέσεις Ρωσίας - ΝΑΤΟ.

Σύμφωνα με πηγές από τις ΗΠΑ, η συμφωνία για την «ασπίδα» αφορά τη σύνδεση του ήδη εξαγγελλόμενου αμερικανικού σχεδίου (περιλαμβάνει την ανάπτυξη πυραύλων αναχαίτισης και ραντάρ) με τα λεγόμενα αντιπυραυλικά αμυντικά συστήματα των ευρωπαϊκών χωρών.

Αυτό θα δημιουργήσει ένα ευρύ πυραυλικό σύστημα, με πρόσχημα την προστασία των ΝΑΤΟικών χωρών από ενδεχόμενες απειλές. Παρά τις αρχικές της αντιρρήσεις, η Ρωσία φαίνεται συγκυριακά να έχει αποσπάσει ορισμένα ανταλλάγματα και δηλώνει τώρα πως δεν βλέπει απειλή από το ΝΑΤΟ, σύμφωνα με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ.

Από τη μεριά τους, οι ΗΠΑ έχουν ζητήσει από την Τουρκία να «φιλοξενήσει» ορισμένα στοιχεία της «ασπίδας» και να εγκρίνει την πρόταση για ένα ευρύτατο αντιπυραυλικό δίκτυο. Ωστόσο, σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, ο πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ισχυρίζεται πως η Αγκυρα θα την εγκρίνει, μόνο εφόσον η Τουρκία λάβει τη διοίκηση ορισμένων τομέων του ΝΑΤΟικού αντιπυραυλικού συστήματος.

Υπενθυμίζεται πως η Τουρκία είχε ζητήσει να μην αναφέρεται καμία συγκεκριμένη χώρα ως στόχος της «ασπίδας» ή ως προέλευση της «απειλής», κατά τη διάρκεια συνάντησης του Ερντογάν με τον Μπάρακ Ομπάμα, στο περιθώριο της Συνάντησης Κορυφής των G 20 στη Σεούλ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ