Τετάρτη 17 Νοέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΒΟΥΛΗ
Αντιπαράθεση μακριά και ενάντια στην ουσία

Αλληλοκατηγορίες ΠΑΣΟΚ - ΝΔ για το χειρισμό της υπόθεσης, προκειμένου να συγκαλυφθεί η πολιτική συνενοχή τους

Στο γνωστό μοτίβο της συγκάλυψης των πραγματικών διαστάσεων της υπόθεσης του Βατοπεδίου και της πολιτικής συνενοχής τους, κινήθηκαν οι παρεμβάσεις των εκπροσώπων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, με την τελευταία να κάνει λόγο για σκευωρία και ανύπαρκτο σκάνδαλο.

Ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ, Δ. Τσιρώνης, ισχυρίστηκε ότι «η διενεργηθείσα προκαταρκτική εξέταση έδειξε ότι τα πολιτικά πρόσωπα, εάν δεν ωφελήθηκαν τα ίδια, συνέβαλαν στον πλουτισμό άλλων προσώπων. Η τακτική ανάκριση οφείλει να διερευνήσει ποιοι ήταν οι τελικοί αποδέκτες του πακτωλού των μετρητών που διακινήθηκαν την επίμαχη περίοδο, ποιες ήταν οι διαδρομές και ο προορισμός του χρήματος». Παράλληλα, άφησε αιχμές για συντονισμό της όλης υπόθεσης από το «πρωθυπουργικό γραφείο» και τον τότε πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή.

Για «δήθεν ποινική ευθύνη πολιτικών προσώπων» μίλησε ο εισηγητής της ΝΔ Ε. Στυλιανίδης, κινούμενος στην λογική του ότι δεν υπάρχει σκάνδαλο στην υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου. Επανέλαβε τα βασικά επιχειρήματα της ΝΔ, υποστηρίζοντας ότι δεν υφίσταται εκτίμηση της ζημιάς του δημοσίου και είπε πως η κυβέρνηση της ΝΔ «διαχειρίστηκε υπέρ των αγροτών της Θράκης μια κατάσταση που κληροδοτήθηκε από το ΠΑΣΟΚ».

Οσον αφορά το κατηγορητήριο, αναφέρθηκε σε «πράξεις που δεν έχουν αποδειχθεί γιατί απλούστατα δεν έχουν τελεστεί» και έκανε λόγο για υπουργούς και υφυπουργούς που «παραπέμπονται χωρίς να υπάρχει ζημία του δημόσιου και αποδεδειγμένος δόλος».

Οι εισηγητές της ΝΔ υποστήριξαν επίσης πως η διαδικασία που ακολουθήθηκε αποτελεί «νομικό και πολιτικό πραξικόπημα», αφού κατά την διάρκεια των συνεδριάσεων της επιτροπής διευρύνθηκε το κατηγορητήριο, καθώς και ότι σε υπουργική απόφαση του υπουργού του ΠΑΣΟΚ Απ. Φωτιάδη, γίνεται αποδεκτή η διαγραφή των επίμαχων εκτάσεων από τις λίστες των ακινήτων του δημοσίου. Επίσης, ανέφεραν ότι τα πρακτικά της χθεσινής συνεδρίασης της Ολομέλειας θα παραδοθούν στον εισαγγελέα, προκειμένου να ερευνήσει το αδίκημα της κατάχρησης εξουσίας.

Εκ μέρους του ΛΑ.Ο.Σ., ο Αθ. Πλεύρης τάχθηκε κατά της παραπομπής του συνόλου των υπουργών και υφυπουργών που αναφέρονται στο πόρισμα της εξεταστικής επιτροπής, λέγοντας ότι τα αδικήματα έχουν ουσιαστικά παραγραφεί. Υπέρ της παραπομπής των υφυπουργών Π. Δούκα, Απ. Κοντού και Ε. Μπασιάκου, τάχθηκε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Θ. Δρίτσας, ενώ την ίδια πρόταση κατέθεσε και η Δημοκρατική Αριστερά.

Την αθωότητά τους υπερασπίστηκαν με ομιλίες τους στην χθεσινή ολομέλεια οι Α. Κοντός, Ε. Μπασιάκος, Γ. Βουλγαράκης και Π. Δούκας, ενώ διαβάστηκε και επιστολή του Θ. Ρουσόπουλου.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σε παραγραφή οδηγείται το Βατοπέδι(2011-01-15 00:00:00.0)
Κάνουν το παν για να κρυφτεί η ουσία(2010-06-08 00:00:00.0)
Αρνείται κάθε εμπλοκή ο Ρουσόπουλος(2010-05-12 00:00:00.0)
Σε θρίλερ εξελίσσεται το σκάνδαλο του Βατοπεδίου(2009-04-23 00:00:00.0)
Σε εκφυλισμό οδηγείται η διερεύνηση του σκανδάλου(2009-01-20 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ