Τρίτη 20 Γενάρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Σε εκφυλισμό οδηγείται η διερεύνηση του σκανδάλου

Παρεμβάσεις των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων του ΚΚΕ Αντ. Σκυλλάκου και Σπ. Χαλβατζή

Σε εκφυλισμό οδηγείται η διερεύνηση του σκανδάλου της Μονής Βατοπεδίου, με ευθύνη της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, τόνισε στην παρέμβασή του ο εισηγητής του ΚΚΕ, Αντώνης Σκυλλάκος, ζητώντας από τα δύο αυτά κόμματα να πάρουν ξεκάθαρη θέση για το τι θα γίνει από εδώ και πέρα. Αν δηλαδή θα συνεχίσει η περιουσία του ελληνικού λαού (ορεινοί όγκοι, αιγιαλοί, λίμνες, κλπ.) να διεκδικείται από μονές και ιδιώτες, οι οποίοι μάλιστα επικαλούνται χρυσόβουλα και τίτλους πριν την ύπαρξη του ελληνικού κράτους.

«Το Κόμμα μας είπε από την αρχή ότι θα κάνει ό,τι μπορεί για να ερευνηθεί σε βάθος η υπόθεση», επισήμανε ξεκινώντας την τοποθέτησή του ο Αντ. Σκυλλάκος.

Ο ομιλητής αναφέρθηκε συνοπτικά στην ουσία της υπόθεσης της Μονής Βατοπεδίου και υπενθύμισε ότι «οι εκτάσεις που διεκδικούνται είναι πολλές» αφού, για παράδειγμα, «στο δεύτερο πόδι της Χαλκιδικής, στη Σιθωνία, αν γίνουν δεκτές οι διεκδικήσεις της μονής, θα της ανήκει το 80%». Οπως είπε, και τα δύο κόμματα αποδέχονται πως «οι εκτάσεις που η κοινή λογική λέει ότι είναι περιουσία του λαού μπορούν να ανήκουν σε μονές».

Ειδικά για την πρόταση του ΠΑΣΟΚ για ειδική επιτροπή που θα εξετάσει τυχόν ποινικές ευθύνες ο Αντ. Σκυλλάκος παρατήρησε ότι «είναι ορισμένα πράγματα που ...χτυπάνε στο μάτι», αφού «εφαρμόζετε δύο μέτρα και δύο σταθμά». Οπως είπε, αναφέρεται στην πρόταση πως «οι Δούκας, Μπασιάκος, Κοντός αναγνώρισαν παρανόμως την κυριότητα της Μονής Βατοπεδίου στο σύνολο των επίδικων εκτάσεων. Μα η αναγνώριση ξεκίνησε από τον Δρυ και τον Φωτιάδη». «Τουλάχιστον γράψτε ότι υπάρχουν ευθύνες. Πέστε μια δικαιολογία», παρότρυνε το ΠΑΣΟΚ, σχολιάζοντας ότι «δε βλάπτει και λίγη αυτοκριτική». Επίσης, επισήμανε ότι αν και «η κύρια αιχμή που ακολούθησε το ΠΑΣΟΚ ήταν όχι η αναγνώριση της κυριότητας ή μη αλλά ότι έγιναν ανταλλαγές με υπερτιμολογήσεις και υποτιμολογήσεις», τότε, αναρωτήθηκε, «γιατί δεν υπάρχει μέσα στο κείμενο του ΠΑΣΟΚ; Δεν πρέπει να ερευνηθεί;». Τέλος, αναφορικά με τον πρώην υπουργό Πολιτισμού Γ. Βουλγαράκη επισήμανε ότι «αν και έχει εκτεθεί με την υπόθεση που αφορά τις οφ σορ και την περιουσία του», εντούτοις «δεν μπορούμε να βρούμε λόγο για τον οποίο πρέπει να παραπεμφθεί».

Ηθελαν να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις

Στην παρέμβασή του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Σπύρος Χαλβατζής θύμισε πως ως ΚΚΕ «μιλήσαμε έγκαιρα για την ανάγκη να περιληφθούν στην έρευνα και οι δύο πρώην υπουργοί του ΠΑΣΟΚ γιατί είχαν εμπλοκή στην υπόθεση, όμως γι' αυτούς υπήρξε παραγραφή», ενώ «έχουμε ζητήσει αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών», διευκρινίζοντας ότι «η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ δε συμφώνησε όταν ψηφίστηκε».

Σχολιάζοντας τη στάση των δύο «μεγάλων» κομμάτων για την υπόθεση ο Σπύρος Χαλβατζής είπε πως «έγινε τεράστια προσπάθεια από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ όχι για να ριχτεί φως στην υπόθεση αλλά για να διασκεδαστούν οι εντυπώσεις» και «για να φανεί ότι δεν υπήρξαν ευθύνες αλλά ότι υπουργοί και υφυπουργοί τήρησαν τις τυπικές διαδικασίες». Αυτά ενώ στην πραγματικότητα «το ένα κόμμα άνοιξε το δρόμο, το άλλο κόμμα προχώρησε πιο δραστήρια με πιο αποτελεσματικά μέτρα».

Ο Σπύρος Χαλβατζής επισήμανε, επίσης, ότι η υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου «είναι πράγματι μέγα σκάνδαλο, ωστόσο υπάρχουν πάρα πολλά σκάνδαλα». «Η ιδιωτικοποίηση -εκποίηση του ΟΤΕ», σημείωσε χαρακτηριστικά, «της ΔΕΗ, της "Ολυμπιακής", η πώληση των λιμανιών τι είναι; Δεν είναι τεράστια σκάνδαλα; Η τρομοκρατία στους τόπους δουλειάς δεν είναι τεράστιο σκάνδαλο; Η ανεργία δεν είναι σκάνδαλο;».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ