Τρίτη 20 Γενάρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΗΜΕΡΟΔΡΟΜΟΣ
«Αλλαγή»...

Τον περσινό Ιούνη πραγματοποιήθηκε στις ΗΠΑ το συνέδριο του AIPAC. Το AIPAC (American Israel Public Affairs Committee) είναι χωρίς αμφιβολία το πλέον ισχυρό λόμπι προώθησης των συμφερόντων του Ισραήλ στην Αμερική. Ιδρύθηκε το 1950, έχει περίπου 100.000 μέλη και επαίρεται ότι στη δική του κατά κύριο λόγο δράση οφείλεται το γεγονός ότι οι ΗΠΑ έχουν παράσχει πάνω από 140 δισεκατομμύρια δολάρια με τη μορφή βοήθειας προς το Ισραήλ από την ίδρυσή του μέχρι σήμερα.

Ας δούμε, λοιπόν, δύο πολύ ενδιαφέρουσες τοποθετήσεις που έγιναν από το βήμα του συνεδρίου του AIPAC, τοποθετήσεις που στο φόντο των σημερινών γεγονότων και εξελίξεων (γενοκτονία στη Γάζα, εορτές και πανηγύρεις για την ορκωμοσία Ομπάμα) αποκτούν ιδιαίτερη επικαιρότητα:

*

«Σήμερα θα σας μιλήσω από καρδιάς ως πραγματικός φίλος του Ισραήλ. Γνωρίζω ότι εδώ στο AIPAC βρίσκομαι ανάμεσα σε φίλους, καλούς φίλους. Φίλους που μοιράζονται μαζί μου την ισχυρή δέσμευση ότι ο δεσμός ανάμεσα σε ΗΠΑ και Ισραήλ είναι άθραυστος σήμερα, αύριο, άθραυστος για πάντα (...). Ως Πρόεδρος ποτέ δε θα συμβιβαστώ σε ό,τι αφορά στην ασφάλεια του Ισραήλ (...). Η υποστήριξη προς το Ισραήλ ξεπερνά τα πολιτικά κόμματα σ' αυτή τη χώρα. Με εμένα στο Λευκό Οίκο θα υπάρχει αταλάντευτη δέσμευση για την ασφάλεια του Ισραήλ. Θα ξεκινήσω εξασφαλίζοντας την ποιοτική αναβάθμιση του ισραηλινού στρατού. Εγγυώμαι ότι το Ισραήλ θα μπορεί να αμυνθεί έναντι οιασδήποτε απειλής από τη Γάζα μέχρι την Τεχεράνη. Ως Πρόεδρος θα διαθέσω 30 δισεκατομμύρια δολάρια σε εξοπλιστικά για το Ισραήλ, επενδύσεις που δε γίνονται για καμιά άλλη χώρα. Η Ιερουσαλήμ θα παραμείνει πρωτεύουσα του Ισραήλ, ασφαλής και αδιαίρετη. Δε θα υποχρεώσουμε ποτέ το Ισραήλ να συρθεί σε τραπέζι διαπραγματεύσεων (...)».

(Μπάρακ Ομπάμα, 4/6/2008, υποψήφιος των Δημοκρατικών και νυν Πρόεδρος των ΗΠΑ)

*

«Σας ευχαριστώ (...). Εχω την αίσθηση ότι αυτό εδώ το συνέδριο είναι μια πελώρια οικογενειακή συνάντηση, η μεγαλύτερη στην ιστορία της AIPAC και νιώθω ότι κι εγώ είμαι μέρος αυτής της οικογένειας (...). Δε χρειάζεται να ρωτήσετε ποια είναι η άποψή μου γιατί ήδη γνωρίζετε την απάντηση: Είμαι μαζί σας και με το μέρος σας (...). Και είμαστε στο πλευρό του Ισραήλ γιατί το Ισραήλ αποδεικνύει ότι η δημοκρατία μπορεί να ανθήσει κάτω από τις πιο αντίξοες συνθήκες (...). Επειδή στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας, η υπόθεση του Ισραήλ είναι και δική μας υπόθεση όπως και ο αγώνας του (...). Είδα τα επιτεύγματα του Ισραήλ και μπορούμε να είμαστε υπερήφανοι για το ρόλο της Αμερικής σε αυτήν την επιτυχία (...). Το Ισραήλ είναι ισχυρότερο χάρη σε μας και χάρη σε σας. Ξέρουμε όμως ότι το έργο μας δεν έχει ακόμη τελειώσει για να γίνει ασφαλές το Ισραήλ (...). Αυτή ακριβώς τη δέσμευση χρειαζόμαστε από τον επόμενο Πρόεδρο, έναν Δημοκρατικό Πρόεδρο γιατί η ισχυρή δέσμευση του Δημοκρατικού Κόμματος προς το κράτος του Ισραήλ από την εποχή του Τρούμαν επιβεβαιώνεται και σήμερα. Είναι μία από τις πιο προσφιλείς αξίες του κόμματός μας και θα την προωθήσουμε και με τον επόμενο Δημοκρατικό Πρόεδρο (...). Η θέση της Αμερικής δεν αλλάζει (...). Η αποφασιστικότητά μας δεν κάμπτεται (...). Η θέση μας δεν είναι διαπραγματεύσιμη. Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι και θα είναι πάντα με το Ισραήλ (...). Δεσμεύομαι υπέρ της ασφάλειας του Ισραήλ γιατί η δική του ασφάλεια είναι καθοριστική για τη δική μας (...). Στηρίζω λοιπόν σθεναρά το δικαίωμα του Ισραήλ για αυτοάμυνα. Το Ισραήλ έχει το δικαίωμα αλλά και την υποχρέωση να υπερασπιστεί τους πολίτες του και πιστεύω ότι η Αμερική πρέπει να συνδράμει στην προσπάθεια αυτή. Με υπερηφάνεια υποστηρίζω το νομοσχέδιο για την παροχή 2,5 δισ. δολαρίων στο Ισραήλ ως βοήθεια για την ασφάλειά του και δεσμεύομαι να διασφαλίσω ότι το Ισραήλ θα διατηρήσει το στρατιωτικό του πλεονέκτημα για να μπορεί να αντιμετωπίζει τις αυξανόμενες απειλές. Θα πρέπει να μιλήσουμε με όλες τις πλευρές αλλά όλες οι πλευρές πρέπει να γνωρίζουν ότι θα είμαστε πάντοτε με το μέρος του Ισραήλ (...)».

(Χίλαρι Κλίντον, 4/6/2008, γερουσιαστής και νυν υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ