Σάββατο 27 Νοέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ
Αναγκαίο κακό το μνημόνιο!

Αναγκαίο κακό απ' το οποίο μάλιστα ο λαός δεν μπορεί να «αποδράσει» χαρακτηρίζει το μνημόνιο ο πρόεδρος της «Δημοκρατικής Αριστεράς» Φ. Κουβέλης, σε άρθρο του στο περιοδικό «Επίκαιρα». Οπως αναφέρει: «Η απεμπλοκή από το μηχανισμό του ΔΝΤ, όσο κι αν αποτελεί δίκαιο αίτημα της κοινωνίας, προϋποθέτει μια εναλλακτική πρόταση διεξόδου από την κρίση και αυτή, στη συνέχεια, προϋποθέτει την ύπαρξη συσχετισμών και ευρωπαϊκού χαρακτήρα, οι οποίοι δεν υπάρχουν».

Σκορπώντας μοιρολατρία η «Δημοκρατική Αριστερά» βάζει ξεκάθαρα πλάτες στο πέρασμα μιας βαθιά αντιλαϊκής πολιτικής, διαμηνύει δε στην κυβέρνηση ότι «θα είναι παρούσα σε όλες τις συζητήσεις για την πορεία και το μέλλον της χώρας», ζητώντας απλά και μόνο «ο διάλογος να είναι ειλικρινής» και «να αποσκοπεί στην εξεύρεση κοινού τόπου».

Σήμερα συνεδριάζει η Πανελλαδική Πολιτική Επιτροπή του κόμματος για να αποτιμήσει την εκλογική μάχη. Στην εισήγησή του ο Φ. Κουβέλης αναιρεί την προεκλογική προπαγάνδα του κόμματός του που εστιάστηκε στο δήθεν «αυτοδιοικητικό χαρακτήρα της μάχης», παραδεχόμενος την «αυτόματη διαπλοκή τοπικού και περιφερειακού με την κρατική εξουσία», ενώ αφήνει κατά μέρος όσα υποκριτικά διακήρυττε σαν κριτήρια ψήφου περί «ανεξαρτησίας», «φερέγγυων» και «ικανών», παρουσιάζοντας την εκλογή υποψηφίων που στήριξε σαν «διαβατήριο για την είσοδό μας στη Βουλή, οποτεδήποτε και αν γίνουν εθνικές εκλογές».

Πιστός στη λογική της διαχείρισης υπέρ του κεφαλαίου, ο Φ. Κουβέλης ζητά «επανακαθορισμό του προτύπου ανάπτυξης», «ουσιαστική παρέμβαση στο κράτος» αλλά και στην «οικονομία με στόχο την προώθηση δομικών μεταρρυθμίσεων». Επικρίνει τις ηγεσίες των ισχυρών καπιταλιστικών χωρών γιατί δεν κατόρθωσαν «να δημιουργήσουν ένα στοιχειώδες κοινό πλαίσιο λειτουργιών των αγορών και να θέσουν κανόνες ελέγχου». Και φυσικά υπερασπίζεται την ΕΕ αιτούμενος «μια στρατηγική κοινής ανάπτυξης, μια κοινή δημοσιονομική πολιτική», χαρακτηρίζοντας αναγκαία τη «σταθερή στήριξη του Μόνιμου Μηχανισμού αντιμετώπισης κρίσεων, που θα διαδεχτεί το 2013 τον υφιστάμενο Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας».

Τις θέσεις που εξέφρασε ο Φ. Κουβέλης επικρίνει η ηγεσία του ΣΥΝ ανοίγοντας μια αντιπαράθεση ανάμεσα σε διαφορετικές εκδοχές του οπορτουνισμού και της διαχείρισης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ