Τρίτη 4 Γενάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΔΕΙΕΣ ΟΔΗΓΗΣΗΣ
Πιο δύσκολες εξετάσεις, πιο αυστηρές ποινές

Από την ερχόμενη Παρασκευή, 7 Γενάρη 2000, τίθεται σε ισχύ το νέο σύστημα εξέτασης υποψηφίων οδηγών, ενώ από το περασμένο Σάββατο ισχύει ήδη το νέο σύστημα ελέγχου συμπεριφοράς οδηγών, το γνωστό ως «πόιντ σίστεμ».

Με το νέο σύστημα εξέτασης, οι υποψήφιοι οδηγοί θα πρέπει να μελετήσουν έναν τόμο 384 σελίδων, ενώ θα πρέπει να παρακολουθήσουν υποχρεωτικά, τουλάχιστον, 20 ώρες πρακτικής εκπαίδευσης και άλλες τόσες θεωρητικής, που ανεβάζουν κατά πολύ το κόστος έκδοσης της άδειας οδήγησης. Σημειώνεται ότι όσοι υπέβαλαν τα χαρτιά τους μέχρι τις 10 Δεκέμβρη 1999, θα εξεταστούν με το παλιό σύστημα μέχρι τις 29 Γενάρη.

Οσον αφορά το νέο «πόιντ σίστεμ», είναι πιο αυστηρό από το παλιό, καθώς αυξάνονται οι βαθμοί ποινής για τις τροχαίες παραβάσεις. Επίσης, προβλέπει την αφαίρεση του διπλώματος οδήγησης με τη συμπλήρωση 25 βαθμών ποινής, οι οποίοι παραγράφονται σε τέσσερα χρόνια για τους ερασιτέχνες οδηγούς και σε δύο για τους επαγγελματίες. Για την επαναπόκτηση του διπλώματος απαιτούνται νέες εξετάσεις μετά τη συμπλήρωση έξι μηνών, αφού ο παραβάτης οδηγός παρακολουθήσει και πάλι θεωρητικά και πρακτικά μαθήματα οδήγησης. Οι υπότροποι οδηγοί θα στερούνται το δίπλωμα για ένα χρόνο, ενώ όσοι συμπληρώνουν για τρίτη φορά 25 βαθμούς ποινής θα τους αφαιρείται η άδεια οδήγησης για δύο χρόνια.

Ο μεγαλύτερος βαθμός ποινής είναι το εννιά και αφορά την υπέρβαση του ορίου ταχύτητας κατά 60 χιλιόμετρα την ώρα και άνω. Με επτά βαθμούς ποινής τιμωρούνται όσοι οδηγούν υπό την επήρεια αλκοόλ και ναρκωτικών ουσιών, παραβιάζουν το «κόκκινο» και τις πινακίδες STOP, κάνουν επικίνδυνους ελιγμούς και αυτοσχέδιους αγώνες, χρησιμοποιούν αντικανονικά φώτα και σταθμεύουν το όχημά τους σε θέση ανάπηρου. Πέντε βαθμοί ποινής προβλέπονται για αντικανονικό προσπέρασμα, αντικανονική κίνηση σε αυτοκινητόδρομο και παραβίαση μονόδρομου, ενώ με τρεις βαθμούς «τιμωρείται» η κίνηση οχήματος σε λεωφορειολωρίδα, η αντικανονική μεταφορά παιδιών, η μη χρήση φλας κλπ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ