Τρίτη 4 Γενάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«Συνεργός» στο ξεπούλημα των περιαστικών δασών ο ΑΣΔΑ

Ενα ακόμα βήμα για την ιδιωτικοποίηση των δασών αποτελεί η πρόσφατη απόφαση του υπουργού Γεωργίας να εκχωρήσει τη διαχείριση των δασικών εκτάσεων του Ποικίλου Ορους και του Ορους Αιγάλεω στους 11 όμορους δήμους. Ωστόσο, ο Αναπτυξιακός Σύνδεσμος Δυτικής Αθήνας(ΑΣΔΑ) υποδέχτηκε με «τυμπανοκρουσίες» τη συγκεκριμένη απόφαση, καθώς, σύμφωνα μ' αυτή, αναλαμβάνει τη διαχείριση του Ποικίλου Ορους στην περιοχή ευθύνης του.

Αντίθετος με τη συγκεκριμένη απόφαση τάχθηκε ο ΓεράσιμοςΘεοδωράτος, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΑΣΔΑ και δημοτικός σύμβουλος της «Δημοτικής Αναγέννησης» Αγίων Αναργύρων, επισημαίνοντας σε υπόμνημά του προς τον πρόεδρο του Συνδέσμου τη σοβαρότητα του θέματος και τονίζοντας την ανάγκη να γίνει ευρεία συζήτηση δημάρχων και Διοικητικού Συμβουλίου του ΑΣΔΑ, ώστε να κατατεθούν όλες οι απόψεις.

Ο Γ. Θεοδωράτος υπογραμμίζει πως «η απόφαση της κυβέρνησης ανοίγει ουσιαστικά το δρόμο στην κερδοσκοπία των ιδιωτικών συμφερόντων, μετατρέποντας την Τοπική Αυτοδιοίκηση σε κρίκο για την ιδιωτικοποίηση των περιαστικών δασών». Και αυτό γιατί, όπως τονίζει, «με την απόφαση της κυβέρνησης η συνταγματική ευθύνη του κράτους (σύμφωνα με το άρθρο 24 του Συντάγματος η διαχείριση των δασών είναι ευθύνη του κράτους) παραχωρείται σε μια ΤΑ που δεν έχει τον στοιχειώδη διοικητικό κι επιστημονικό μηχανισμό, με ανύπαρκτες οικονομικές δυνατότητες, χωρίς καμιά θεσμική κατοχύρωση». Και έχει αποδειχθεί στην πράξη πως «μέχρι σήμερα, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, η ΤΑ ανέθεσε μελέτες και έργα που έχει αναλάβει σε ιδιωτικές εταιρίες και σε συμφέροντα που - ειδικά στην Αττική - συνδέονται με την "ιδεολογία Λαμπράκη", με εξωθεσμικούς παράγοντες, με την εμφάνιση φυσικών προσώπων, "μη κερδοσκοπικών εταιριών", "ιδρυμάτων μελετών" κ.λπ.».

Είναι χαρακτηριστικό, συνεχίζει ο Γ. Θεοδωράτος στο υπόμνημά του, ότι από πέρσι η ΕΕ σταμάτησε τη χρηματοδότηση όλων των δραστηριοτήτων του δημόσιου τομέα στα δάση. Ενώ παράλληλα οι προγραμματικές συμβάσεις που προβλέπονται δεν εξασφαλίζουν την ουσιαστική προστασία των περιαστικών δασών και των ορεινών όγκων, ενώ το περιεχόμενό τους, όπως περιγράφεται, οδηγεί επιπλέον «στον "κατακερματισμό" των δασών, σε ανεξέλεγκτες χρήσεις και προσβάσεις σε κάθε είδους καταπατητές».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ