Τρίτη 7 Δεκέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΒΑΣΙΛΗΣ ΦΥΤΣΙΛΗΣ
Το ΚΚΕ καρδιά και ψυχή της Αντίστασης

Από την ομιλία του αντιπροέδρου της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ

Ο Βασίλης Φιτσιλής
Ο Βασίλης Φιτσιλής
Μιλώντας εκ μέρους της διοίκησης της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, ο αντιπρόεδρός της Βασίλης Φυτσιλής αναφέρθηκε στο Ιστορικό της ανατίναξης της Γέφυρας του Γοργοπόταμου και στον αγώνα του λαού κατά της τριπλής κατοχής. Οπως είπε, από την πρώτη στιγμή της εισβολής των φασιστικών στρατευμάτων του Μουσολίνι από την Αλβανία στην Ηπειρο, τον Οκτώβρη του 1940, το ΚΚΕ καλούσε τον ελληνικό λαό σε αντίσταση κατά του επιδρομέα.

Την ίδια στιγμή, οι 600 κομμουνιστές, φυλακισμένοι στο κάτεργο της Ακροναυπλίας από τη φιλομεταξική δικτατορία, που ζήτησαν να καταταγούν εθελοντές για να πολεμήσουν στην πρώτη γραμμή τους εισβολείς, κρατήθηκαν δέσμιοι και στάλθηκαν στα γερμανικά στρατεύματα κατοχής για να τους οδηγήσουν στο Νταχάου και στο Αουσβιτς, από όπου ελάχιστοι γύρισαν ζωντανοί.

Το ίδιο συνέβη και τον Απρίλη του 1941, όταν τα γερμανικά στρατεύματα κατέλαβαν τη Λάρισα. Τότε ο «Μαύρος Καβαλάρης» όπως αποκαλούσαν τον Νικόλαο Πλαστήρα, έστειλε γράμμα προς τον Κομνηνό Πυρομάγλου, μετέπειτα αρχηγό του ΕΔΕΣ, λέγοντάς του επί λέξει: «Να συγκροτήσομεν μίαν κυβέρνησιν φιλογερμανικήν, διά να καταστήσομεν ολιγότερον οδυνηράς τας συνεπείας της ήττας».

Οπως επεσήμανε στη συνέχεια ο Βασ. Φυτσιλής, το ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή της εισβολής, πρότεινε σε όλα τα πολιτικά κόμματα να συγκροτήσουν ενιαίο εθνικοαπελευθερωτικό μέτωπο εναντίον των κατακτητών. Αντίθετα, εκείνοι όχι μόνο δεν το δέχτηκαν αλλά σχεδόν όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί των κομμάτων, με πρώτο και καλύτερο τον Γ. Παπανδρέου, έκαναν ό,τι μπορούσαν για να ματαιώσουν τη συγκρότηση.

Παρόλα αυτά, το ΚΚΕ προχώρησε ιδρύοντας το ΕΑΜ, τον θρυλικό ΕΛΑΣ, που χτυπήθηκε στήθος με στήθος με τις σιδερόφραχτες ορδές του χιτλεροφασισμού και λευτέρωσε την πατρίδα.

Σήμερα, είπε, στο Γοργοπόταμο, έρχονται και γιορτάζουν οι εκπρόσωποι των δυνάμεων που τότε εγκατέλειψαν τη χώρα και το λαό στο έλεος των κατακτητών ή συνεργάστηκαν μαζί του, θέλοντας να δείξουν ότι η Εθνική Αντίσταση είναι έργο όλων των Ελλήνων όπως λένε. Από το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ μέχρι και το ΛΑ.Ο.Σ. Μαζί με το επίσημο κράτος. Ο,τι και αν κάνουν σε τίποτα δεν αλλάζει την Ιστορία. Το έπος της Εθνικής Αντίστασης το έγραψε ο λαός με μπροστάρη του ΚΚΕ, όταν αυτοί είτε τον εγκατέλειπαν και έφευγαν για τη Μέση Ανατολή, είτε συνεργάστηκαν με τους Ιταλούς και Γερμανούς φασίστες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ