Τρίτη 7 Δεκέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΚΟΦΙΝ - ΓΙΟΥΡΟΓΚΡΟΥΠ
Οξυμένοι ανταγωνισμοί για τη μοιρασιά της λείας

Συνεδρίαση με την παρουσία του επικεφαλής του ΔΝΤ, Στρος Καν. Διαβουλεύσεις για «επιμήκυνση» και για νέα πακέτα σε ορίζοντα 15ετίας

Με φόντο την εκδήλωση της καπιταλιστικής κρίσης και στην Ιρλανδία την ενεργοποίηση των μηχανισμών στήριξης για τις ανάγκες της πλουτοκρατίας με νέο πακτωλό από κρατικά, διακρατικά κεφάλαια και εγγυήσεις συνεδριάζουν στις Βρυξέλλες οι υπουργοί Οικονομίας των κρατών της ΕΕ (συμβούλια Εκοφίν - Γιούροκρουπ).

Το «παρών» στη χτεσινή συνεδρίαση των υπουργών του σκληρού πυρήνα της ευρωζώνης, έδωσε ο επικεφαλής του ΔΝΤ, σοσιαλδημοκράτης Ντομινίκ Στρος Καν. Επίσημα προβαλλόμενος στόχος είναι η συμμετοχή του ιμπεριαλιστικού Οργανισμού στη λυκοσυμμαχία της ΕΕ, στις συζητήσεις τους για την κατάρτιση του νέου «μηχανισμού στήριξης», για την ενίσχυση, δηλαδή, κρατών και μερίδων της πλουτοκρατίας μέσα στην ΕΕ. Το ΔΝΤ διεκδικεί αποφασιστικό ρόλο μετά και από τη συνδρομή του με κεφάλαια τόσο για την Ελλάδα όσο και την Ιρλανδία, αλλά και για όπου αλλού κρίνουν αναγκαίο στο μέλλον. Ο Στρος Καν επρόκειτο να παρουσιάσει τις θέσεις του ΔΝΤ για την «αντιμετώπιση της κρίσης» στην ευρωζώνη. Σύμφωνα με διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία ζήτησε την άμεση διεύρυνση σε κεφάλαια στήριξης και ακόμη μεγαλύτερες παρεμβάσεις αγοράς κρατικών ομολόγων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Σε αυτή τη φάση, οι μεταξύ τους οξυμένοι ανταγωνισμοί μέσα και έξω από την ΕΕ εκδηλώνονται γύρω από τη δυνατότητα έκδοσης «ευρωομολόγου», δηλαδή για την έκδοση χρέους που θα μπαίνει κάτω από την ομπρέλα και τις εγγυήσεις που θα παρέχει συνολικά η ΕΕ στα κράτη - μέλη της. Για ένα τέτοιο ενδεχόμενο, σύμφωνα με επίσημες δηλώσεις φαίνεται να διαφωνεί η γερμανική κυβέρνηση, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπό της να δηλώνει επίσης ότι δε χρειάζονται περισσότερα κεφάλαια στο ταμείο διάσωσης της ΕΕ. Αντιφατικές και αλληλοσυγκρουόμενες είναι οι τοποθετήσεις και από την Κομισιόν. Σχετικά με την πιθανότητα έκδοσης ευρωομολόγων ο κοιναγορίτης Επίτροπος Ολι Ρεν δήλωσε χαρακτηριστικά: «Βρίσκω την ιδέα ελκυστική σε θεωρητικό επίπεδο». Στέλεχος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας επιχειρώντας να συνοψίσει, δήλωνε χτες, ότι το ομόλογο της ευρωζώνης «μπορεί να είναι επιθυμητό αλλά οι συνθήκες δεν είναι ώριμες», προσθέτοντας ότι πρέπει να «επιτευχθούν ορισμένες συνθήκες που προφανώς δεν υπάρχουν σήμερα».

Οι κραυγαλέοι ανταγωνισμοί έχουν να κάνουν με τη μοιρασιά της λείας τους με την απόσπαση μεριδίων και αγορών. Ολοι τους μαζί και η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ετοιμάζουν τα πολύ χειρότερα για τον ελληνικό λαό. Στα παζάρια που ξεδιπλώνουν στο περιθώριο των συμβουλίων Εκοφίν - Γιούρογκρουπ βρίσκεται και η λεγόμενη επιμήκυνση των δόσεων για τα 110 δισ. ευρώ που δόθηκαν από τους μηχανισμούς στήριξης (ΕΕ-ΔΝΤ). Η «παράταση» είναι πέρα για πέρα καλοδεχούμενη από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Για το λαό σημαίνει αλλεπάλληλα πακέτα που σκοπεύουν να ξετυλίγουν σε ορίζοντα 15ετίας, μέχρι και το 2025. Στο περιθώριο των συμβουλίων ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου θα παρουσιάσει και τις νέες εξειδικεύσεις της αντιλαϊκής κλιμάκωσης ενόψει του επικαιροποιημένου μνημονίου, που αναμένεται να ανακοινώσουν μέσα στο επόμενο 10ήμερο. Ηδη έχουν αρχίσει να ξετυλίγουν τις συζητήσεις για την εξειδίκευση για τα «μη καθοριζόμενα μέτρα» που προβλέπουν στο μνημόνιό τους και που για την ώρα τα ποσοτικοποιούν στο αστρονομικό ύψος των 14 δισ. ευρώ.

Στην επίσημη ατζέντα των υπουργών Οικονομίας μπαίνουν προς διευθέτηση και ζητήματα που αφορούν την «ενίσχυση της οικονομικής διακυβέρνησης στην ΕΕ και την ευρωζώνη», γύρω από τα οποία επίσης εκδηλώνονται έντονες αντιθέσεις και παρασκήνιο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ