Τρίτη 7 Δεκέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ
Απεργιακό «όχι» στους αντεργατικούς σχεδιασμούς

Αύριο η απεργία των εργαζομένων στην ΑΤΕ

Από την πρόσφατη συμβολική κατάληψη του τμήματος μηχανογράφησηςτης Αγροτικής Τράπεζας στο Μαρούσι
Από την πρόσφατη συμβολική κατάληψη του τμήματος μηχανογράφησηςτης Αγροτικής Τράπεζας στο Μαρούσι
Απεργούν αύριο Τετάρτη 8 του Δεκέμβρη οι εργαζόμενοι στην Αγροτική Τράπεζα (ΑΤΕ) με απόφαση που πήρε το ΔΣ του Σωματείου και μετά από πρωτοβουλίες των ταξικών δυνάμεων, αντιδρώντας στην εκβιαστική πολιτική και τις ασφυκτικές πιέσεις που ασκούν κυβέρνηση και διοίκηση, για καταπάτηση και κατάργηση των εργασιακών δικαιωμάτων και συρρίκνωση της τράπεζας στην προοπτική του ξεπουλήματός της σε ιδιωτικά κεφάλαια.

Οι ταξικές δυνάμεις στην τράπεζα, αμέσως μόλις έγιναν γνωστά τα σχέδια της κυβέρνησης, απηύθυναν αγωνιστικό κάλεσμα προς όλους τους εργαζόμενους για την κήρυξη απεργιακών κινητοποιήσεων, ενώ το κλαδικό Σωματείο Εργαζομένων Χρηματοπιστωτικού και Συναφών Επιχειρήσεων Αττικής ανέδειξε το ζήτημα και την ανάγκη ανάπτυξης αγώνων, με τη συμβολική κατάληψη που πραγματοποίησε, την περασμένη βδομάδα, στο μηχανογραφικό τμήμα της ΑΤΕ. Το κάλεσμα το έχουν ήδη υπογράψει εκατοντάδες εργαζόμενοι, που δηλώνουν αποφασισμένοι να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους και μετά την αυριανή απεργία. Τη μέρα της απεργίας θα γίνουν περιφερειακές συνελεύσεις.

Η πολιτική συρρίκνωσης και ιδιωτικοποίησης για τον όμιλο της Αγροτικής Τράπεζας (ΑΤΕ), που δρομολογούν κυβέρνηση και τρόικα, κινείται μέσα στο γενικότερο πλαίσιο των αναδιαρθρώσεων στο χρηματοπιστωτικό σύστημα και με στόχο την προσφορά ζωτικού χώρου στους τραπεζίτες, αλλά και σε άλλης προέλευσης πολυεθνικά κεφάλαια που θα ενδιαφέρονταν να αποκτήσουν εκτάσεις γης!

Οπως προκύπτει από δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών και τη διοίκηση της τράπεζας, δρομολογούν:

  • «Μείωση ενεργητικού», δηλαδή το ξεφόρτωμα όλων των θυγατρικών εταιρειών που δεν ανήκουν στο χρηματοπιστωτικό κλάδο. Αυτό σημαίνει κλείσιμο ή άμεση ιδιωτικοποίηση συνεταιριστικών μονάδων όπως «Δωδώνη», «Ροδόπη», ΣΕΚΑΠ, «Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης», «Ελληνική Βιομηχανία Ζωοτροφών», «Εταιρεία Ανάπτυξης Αλιείας» κλπ.
  • Στον όμιλο της ΑΤΕ ανήκει ακόμα το 10% της ΕΥΔΑΠ ΑΕ, που επίσης την ετοιμάζουν «πεσκέσι» για τα μονοπώλια. Για την ώρα είναι άγνωστο τι άλλο θα περιλάβουν για τη «μείωση του ενεργητικού», που έχουν συναποφασίσει με την τρόικα.
  • Μείωση λειτουργικού κόστους. Σύμφωνα με δηλώσεις από τη διοίκηση της τράπεζας, θα φτάσει σε ποσοστό 35%, με μέτρα όπως το κλείσιμο για το 10% των υποκαταστημάτων, την καρατόμηση των μισθών τουλάχιστον κατά 10% κ.ά. Στην ατζέντα τους έχουν την υπαγωγή της τράπεζας και των εργαζομένων στην κατηγορία των λεγόμενων ΔΕΚΟ, εξέλιξη που έρχεται να τους διευκολύνει στα σχέδια ιδιωτικοποίησης για κομμάτια της τράπεζας που παρουσιάζουν ενδιαφέρον για τους «επενδυτές». Τα υπόλοιπα θα τα φορτώσουν στους κρατικούς προϋπολογισμούς κατά το πρότυπο του ΟΣΕ.

Υπενθυμίζεται ότι η διοίκηση της ΑΤΕ περί τις 25 του προηγούμενου μήνα ενημέρωσε το σωματείο για τα σχέδια κυβέρνησης - τρόικας και σε μια προσπάθεια ανοιχτού εκβιασμού ...ζήτησε από τους εργαζόμενους να δεχτούν κάποιο ...εναλλακτικό σενάριο, δεχόμενοι να υπογράψουν Επιχειρησιακή Σύμβαση για μείωση των αποδοχών, τουλάχιστον κατά 10%, «πάγωμα» των προσλήψεων, κλείσιμο περίπου 50 καταστημάτων (το 10% του συνόλου) και «απαλλαγή» της τράπεζας από τις θυγατρικές της. Σε διαφορετική περίπτωση, λέει ο εκβιασμός, η ΑΤΕ θα ενταχθεί στο νομοσχέδιο που ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών για τις ΔΕΚΟ και στο οποίο θα προβλέπει μείωση μέχρι και 40% των αποδοχών, μείωση του προσωπικού κλπ.

Με την ιδιωτικοποίηση της ΑΤΕ, χιλιάδες μικρομεσαίοι αγρότες θα μείνουν στον αέρα, αφού εξαιτίας της κυβερνητικής πολιτικής η παραγωγική τους δραστηριότητα περνάει αναγκαστικά μέσα από τα τοκογλυφικά γρανάζια της Τράπεζας. Την ίδια στιγμή, οι υποθηκευμένες αγροτικές εκτάσεις στην ουσία θα αποτελέσουν το δέλεαρ για επίδοξους μνηστήρες, οι οποίοι με τον ...αέρα της ιδιωτικής τράπεζας θα προχωρήσουν σε μαζικές κατασχέσεις.

Να σημειωθεί ότι η πλειοψηφία της ΟΤΟΕ απέρριψε την πρόταση των ταξικών δυνάμεων η 8η του Δεκέμβρη να μετατραπεί σε μέρα παντραπεζικής απεργίας καθώς ανάλογοι αντεργατικοί - αντιλαϊκοί σχεδιασμοί εξελίσσονται στο σύνολο του κλάδου. Αντί για απεργία κήρυξε τρίωρη στάση εργασίας (12 το μεσημέρι - 3.15 μ.μ.) για όλους τους τραπεζοϋπαλλήλους.

Γραμματεία Ξάνθης του ΠΑΜΕ

Με ανακοίνωσή της η Γραμματεία Ξάνθης του ΠΑΜΕ καταγγέλλει το ξεπούλημα των ΣΕΚΑΠ, ΕΛΒΙΖ, «ΔΩΔΩΝΗΣ», τις απολύσεις και το κλείσιμο των υποκαταστημάτων της ΑΤΕ. Καλεί τους εργαζόμενους της ΣΕΚΑΠ, της ΕΛΒΙΖ και της ΑΤΕ να αντιπαλέψουν τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης και μαζί με τους υπόλοιπους εργαζόμενους του νομού να οργανώσουν την πάλη τους, να μη δεχτούν να πληρώσουν την κρίση του μεγάλου κεφαλαίου. Να μην επιτρέψουν να ιδιωτικοποιηθούν οι συνεταιριστικές εταιρείες. Να μην κλείσουν τα υποκαταστήματα της ΑΤΕ, να μη γίνει καμιά απόλυση. Να απομονώσουν τις φωνές που υπέσκαπταν τη λειτουργία των εργοστασίων (τοπικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και το συνδικαλιστικό κίνημα), έβαλαν πλάτη στο να κλείσουν η ΣΕΠΕΚ και η ΣΕΒΑΘ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ