Τετάρτη 8 Δεκέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΣΚ ΟΤΑ
Πολύτιμο στήριγμα για κυβέρνηση και κεφάλαιο

Εμπόδισε ξανά την εγγραφή των συμβασιούχων με πλήρη δικαιώματα στα σωματεία

Το 39ο Καταστατικό Συνέδριο της ΠΟΕ ΟΤΑ, που έγινε την περασμένη Δευτέρα, έκανε πέρα για πέρα καθαρό ότι η ηγεσία της ΠΑΣΚ είναι ένα από τα βασικά στηρίγματα της βάρβαρης αντεργατικής επίθεσης της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και των άλλων πολιτικών δυνάμεων του κεφαλαίου σε βάρος των εργαζομένων.

Αυτό δείχνει η μανία της να μην επιτρέψει - για άλλη μια φορά - να εγγράφονται οι συμβασιούχοι με πλήρη δικαιώματα στα σωματεία (να έχουν το δικαίωμα να συμμετέχουν στις αρχαιρεσίες για την ανάδειξη αντιπροσώπων στην Ομοσπονδία και να αναδεικνύονται και οι ίδιοι). Η ηγεσία της ΠΑΣΚ θέλει να κρατά τους εργαζόμενους διασπασμένους. Το επιβεβαιώνει και η τοποθέτηση του προέδρου της ΠΟΕ ΟΤΑ και επικεφαλής της ΠΑΣΚ, Θ. Μπαλασόπουλου, ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε ότι «και το καταστατικό να ανοίξει είναι ξεκάθαρο ποιους θα ευνοήσει. Την παράταξη της συνέπειας, της δυναμικής και της αγωνιστικότητας (σ.σ. εννοεί την ΠΑΣΚ), όχι εσάς». Η παραδοχή αυτή δείχνει ότι η ηγεσία της ΠΑΣΚ παραβλέπει κάθε παραταξιακό όφελος που εκτιμά ότι ίσως θα έχει, ακριβώς γιατί υπηρετεί με «συνέπεια, δυναμικά και αγωνιστικά» κάτι πολύ πιο σημαντικό: Τη βασική πολιτική ανάγκη του κεφαλαίου και των κυβερνήσεών του να υπονομεύονται και αποδυναμώνονται οι αγώνες των εργαζομένων ώστε να μην αποτελούν κίνδυνο για τους βάρβαρους σχεδιασμούς τους.

Αδήριτη ανάγκη η ενιαία δράση

Οι ψήφοι υπέρ της εγγραφής των συμβασιούχων (183) ήταν περισσότερες από τις ψήφους κατά (177) αλλά η πρόταση για την εγγραφή τους δεν πέρασε. Για να γίνει αυτό απαιτείται αυξημένη πλειοψηφία, τα 3/4 των ψήφων. Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί ότι η πλειοψηφία υπέρ της εγγραφής καταγράφτηκε σε μια περίοδο όπου η ΠΑΣΚ έχει την απόλυτη πλειοψηφία στο Γενικό Συμβούλιο της ΠΟΕ ΟΤΑ.

Ακόμα, η πλειοψηφία υπέρ της εγγραφής είναι αποτέλεσμα της πίεσης που ασκεί η ίδια η πραγματικότητα. Σε αυτή την πραγματικότητα αντιστοιχεί το κάλεσμα των ταξικών συνδικαλιστικών δυνάμεων για ενιαία αγωνιστική δράση και η επιλογή των σωματείων σε Πετρούπολη, Ηλιούπολη και Γιάννενα να εγγράψουν τους συμβασιούχους με πλήρη δικαιώματα. Γι' αυτή την επιλογή τους τα απέκλεισε ο κυβερνητικός και εργοδοτικός συνδικαλισμός από το προηγούμενο συνέδριο της Ομοσπονδίας. Χτες ακολούθησε το 40ό Ενδιάμεσο Συνέδριο της ΠΟΕ ΟΤΑ, όπου οι ταξικές δυνάμεις κάλεσαν τα σωματεία και τους συνδικαλιστές να εγγράψουν όλους τους συμβασιούχους με πλήρη δικαιώματα.

Τέλος, οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στο Δημόσιο με ανακοίνωσή τους αναδεικνύουν ότι η εγγραφή των συμβασιούχων στα σωματεία είναι ζήτημα αρχής και ταξικής ενότητας. Ταυτόχρονα, καλούν τους εργαζόμενους να γυρίσουν την πλάτη στις συμβιβασμένες συνδικαλιστές ηγεσίες που διασπούν την ενότητα της εργατικής τάξης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ