Τετάρτη 8 Δεκέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΟΔΟΣΙΑ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟΥ «ΜΑΪΣΤΡΑΛΙ»
Θέλει να επιβάλει τριήμερη απασχόληση

Απέσπασε με βρώμικο τρόπο την υπογραφή των εργαζομένων για να την αξιοποιήσει στα άθλια σχέδιά της

Με δόλιο και πρωτοφανή παραπλανητικό τρόπο η εργοδοσία του εστιατορίου «Μαϊστράλι» στη Βουλιαγμένη επιχειρεί να επιβάλει την 3ήμερη απασχόληση στους εργαζόμενους με αλλαγή της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και αντίστοιχη μείωση των μισθών.

Συγκεκριμένα πριν δυο μέρες η εργοδοσία κάλεσε τους εργαζόμενους να παραβρεθούν σε συγκέντρωση - ενημέρωση του προσωπικού ζητώντας τους να υπογράψουν ένα λευκό χαρτί δήθεν ως παρουσιολόγιο και λέγοντας ότι αποτελεί καθαρά τυπική διαδικασία. Στη συνέχεια δήλωσε στους εργαζόμενους που παραβρέθηκαν (υπόγραψαν 15 συνολικά) ότι η επιχείρηση έχει πρόβλημα, ότι το προσωπικό είναι υπεράριθμο και ότι πρέπει να επιβληθεί η μείωση των ημερών εργασίας (η ίδια την αναφέρει μερική απασχόληση) σύμφωνα με πρόγραμμα και συμβάσεις που θα κατατεθούν στην Επιθεώρηση Εργασίας. Κάποιοι εργαζόμενοι άμεσα αντέδρασαν και δήλωσαν ότι δεν αποδέχονται αλλαγή των εργασιακών σχέσεων. Παράλληλα όμως ο εργοδότης κάτω από τις υπογραφές παρουσίας των εργαζομένων πρόσθεσε κείμενο στο οποίο αναφέρει ότι ύστερα από διαβούλευση με τους εργαζόμενους αυτοί συμφώνησαν με την πρόταση της διεύθυνσης!

Στην επίμονη απαίτηση εργαζόμενου να πάρει στα χέρια του το χαρτί της εργοδοσίας (καθότι ήταν ήδη ύποπτη η απαίτησή της για τις υπογραφές) διαπιστώθηκε το κείμενο που είχε προστεθεί. Επιτόπου μάλιστα κάτω από αυτό το κείμενο της εργοδοσίας, έξι εργαζόμενοι δήλωσαν γραπτώς με την υπογραφή τους, ότι δεν συμφωνούν με την πρότασή της. Αλλωστε ο όλος χειρισμός από πλευράς εργοδοσίας δεν άφησε περιθώριο στους εργαζόμενους να κατανοήσουν τι είχε συμβεί, με δεδομένο μάλιστα ότι την ίδια στιγμή ο εργοδότης έλεγε σε εργαζόμενους για να τους καθησυχάσει ότι «για σένα δεν ισχύει το 3ήμερο» και άλλα τέτοια.

Χτες, με πρωτοβουλία εργαζομένων στο εστιατόριο, ενεργών μελών του κλαδικού συνδικάτου και μετά από συνεννόηση με την διοίκηση του σωματείου, συνέταξαν επιστολή προς την Επιθεώρηση Εργασίας Παλλήνης την οποία θα καταθέσουν σήμερα και ήδη υπογράφουν 12 εργαζόμενοι (αναμένεται η υπογραφή και όσων ακόμα δεν έχουν βρεθεί λόγω της δουλειάς, των βαρδιών) από τους περίπου 20 συνολικά στην οποία και αναφέρουν:

«οι παρακάτω υπογράφοντες σε καμία περίπτωση δεν αποδεχτήκαμε την μείωση ημερών εργασίας, όπως ψευδώς ισχυρίζεται ο εργοδότης, επικαλούμενος τις υπογραφές όσων συμμετείχαν σε συγκέντρωση - ενημέρωση και τις υπογραφές παρουσίας σε αυτή, σαν συμφωνία μας στις δικές του αποφάσεις».

Χαρακτηριστικό δε των μεθοδεύσεων της εργοδοσίας είναι ότι ασκεί αφόρητες πιέσεις στους εργάτες που υπέγραψαν το παραπάνω κείμενο να αποσύρουν τις υπογραφές τους και όσους δεν υπέγραψαν να μην το κάνουν και προκειμένου να τους διασπάσει «τάζει» σε κάποιους ότι για αυτούς δεν θα ισχύουν τα τριήμερα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ