Παρασκευή 29 Δεκέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΓΟΡΑ
Πτώση της κίνησης

«Μέρες αργίας» περνούσε και χτες η κεντρική αγορά της Αθήνας καθώς η Βαρβάκειος ήταν σχεδόν έρημη, ενώ οι τιμές των κρεάτων μπορούσαν να χαρακτηριστούν ιδιαίτερα προσιτές. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι οι τιμές στα αμνοερίφια κυμαίνονταν από τις 1.600 έως τις 2.800 δραχμές το κιλό, ενώ οι νωπές εγχώριες γαλοπούλες κυμαίνονται από τις 1.200 έως τις 2.000 δραχμές το κιλό. Σύμφωνα με κρεοπώλες της Βαρβακείου, η αγορά αναμένεται να επαναθερμανθεί το Σαββατοκύριακο και σε ό,τι αφορά το επίπεδο των τιμών, εκτιμάται ότι θα είναι χαμηλότερο από αυτό των ημερών των Χριστουγέννων.

Σε ό,τι αφορά το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων: Τα κρεοπωλεία σήμερα θα είναι ανοιχτά από τις 7 το πρωί έως τις 8 το βράδυ, αύριο θα είναι ανοιχτά από τις 7 το πρωί έως τις 6 το απόγευμα και την Κυριακή από τις 8 έως τις 6 το απόγευμα. Τα σούπερ μάρκετ σήμερα είναι ανοιχτά από τις 8 το πρωί έως τις 8 το βράδυ, αύριο από τις 8 το πρωί έως τις 6 το απόγευμα και την Κυριακή από τις 8 το πρωί έως τις 8 το βράδυ. Τα εμπορικά καταστήματα σήμερα θα είναι ανοιχτά από τις 9 το πρωί έως τις 8 το βράδυ, αύριο θα είναι ανοιχτά από τις 9 έως τις 6 και την Κυριακή από τις 10 το πρωί έως τις 5 το απόγευμα. Να σημειωθεί ότι στις 2 Γενάρη όλα τα προαναφερθέντα καταστήματα θα είναι κλειστά.

«Φτώχεια» στη Θεσσαλονίκη...

Στενάζει και φέτος την εορταστική περίοδο, κάτω από το βάρος της ακρίβειας και της ανέχειας των λαϊκών στρωμάτων, η αγορά της Θεσσαλονίκης. Ο τζίρος εμφανίζεται μειωμένος κατά 15-20% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε σε όλη την εορταστική περίοδο - μέχρι και χτες - η Αγωνιστική Ενότητα Εμπόρων. Το στέλεχος της παράταξης και μέλος της Διοίκησης του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Γιώργος Χατζηγεωργίου, μας δήλωσε ότι η κατάσταση στην αγορά της πόλης είναι φέτος απελπιστική. Δεν είναι τυχαίο, τόνισε, ότι ακόμη και μεγάλα εμπορικά καταστήματα αναγκάζονται να εκποιούν, κάτι που δεν έχει συμβεί ξανά στο παρελθόν, αυτή την περίοδο.

Σε αντίθεση με την εκτίμηση αυτή ο γενικός γραμματέας του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Κωστής Χατζαρίδης, υποστηρίζει ότι παρά το γεγονός πως το πρώτο 15ήμερο του Δεκεμβρίου ο τζίρος της αγοράς ήταν αρκετά πιο χαμηλός από την αντίστοιχη περσινή περίοδο, από την παραμονή Χριστουγέννων και μετά η κίνηση είναι «πολύ καλή» και εάν συνεχιστεί ενδέχεται να εξισορροπήσει τα άσχημα αποτελέσματα του πρώτου δεκαπενθήμερου και ίσως να έχουμε φέτος καλύτερο Δεκέμβρη από πέρσι. Το ίδιο στέλεχος του ΕΣΘ σε δηλώσεις του σε τοπική εφημερίδα, παραμονές των Χριστουγέννων, επισήμανε την άσχημη κατάσταση της αγοράς και τον μειωμένο τζίρο και εξέφραζε την ευχή να βελτιωθεί η κατάσταση μέσα στις επόμενες μέρες.

... και παραβίαση του ωραρίου

Προσπάθεια εκτεταμένης παραβίασης του ωραρίου εργασίας εκδηλώθηκε την εορταστική περίοδο, ιδιαίτερα την παραμονή των Χριστουγέννων, από καταστήματα σούπερ μάρκετ της Θεσσαλονίκης. Οπως καταγγέλλει η Ενωση, πολλά καταστήματα των εταιριών «Μασούτης», «Γαλαξίας» και «Αλφα Δέλτα» είχαν ειδοποιήσει τους υπαλλήλους ότι την ημέρα αυτή θα εργάζονταν μέχρι τις 7 ή 8 ή και αργότερα, παρά το γεγονός ότι σύμφωνα με τον κανονισμό έπρεπε να κλείσουν στις 5 μ.μ. Μάλιστα η αλυσίδα καταστημάτων «Μασούτης» είχε αναγγείλει και μέσω internet ότι τα καταστήματά της θα λειτουργούσαν μέχρι τις 8 μ.μ.

Με άμεση παρέμβαση του σωματείου ειδοποιήθηκαν γραπτά η Επιθεώρηση Εργασίας, η Νομαρχία και η Αστυνομία, Τμήμα Εφαρμογής Νομοθεσίας, για την επιχειρούμενη παραβίαση του νόμιμου ωραρίου εργασίας και ζητήθηκε η λήψη άμεσων μέτρων για τη σωστή εφαρμογή του κανονισμού. Οπως μας δήλωσε η πρόεδρος της Ενωσης Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης, Σοφία Καλαντίδου, και οι 3 αυτές υπηρεσίες, για πρώτη φορά, απάντησαν αμέσως γραπτά στο αίτημα του σωματείου και υποσχέθηκαν ότι θα πάρουν όλα τα μέτρα για την εφαρμογή του κανονισμού.

Με την παρέμβαση των αρχών και την παρουσία στελεχών του σωματείου σε πολλά από τα καταστήματα αυτά αποφεύχθηκε τελικά η παραβίαση του ωραρίου στις περισσότερες περιπτώσεις και τα καταστήματα έκλεισαν την κανονική ώρα, εκτός λίγων περιπτώσεων, όπως του σούπερ μάρκετ «Βερόπουλος» στο Ωραιόκαστρο, που παρέμεινε ανοιχτό μέχρι τις 8, γιατί λόγω και της απόστασης δεν έγινε δυνατό να γίνει παρέμβαση εκεί. Το Σωματείο τονίζει ότι αμέσως μετά τις γιορτές θα αρχίσει έντονος αγώνας για να πληρωθούν οι εργαζόμενοι κανονικά τις υπερωρίες που δούλεψαν την εορταστική περίοδο, γιατί πολλοί εργοδότες δε θέλουν να πληρώσουν τις υπερωρίες και προσπαθούν με διάφορα τεχνάσματα και ανοιχτή τρομοκρατία να μην καταβάλουν τα νόμιμα δεδουλευμένα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Χριστουγεννιάτικος εφιάλτης για χιλιάδες εργαζόμενους το εορταστικό ωράριο (2021-12-17 00:00:00.0)
Συζητάει τις ανατροπές για την Κυριακή αργία (2012-12-08 00:00:00.0)
Εξόντωση για τους εργαζόμενους (2005-03-20 00:00:00.0)
Το ωράριο των καταστημάτων (2002-12-19 00:00:00.0)
Το εορταστικό ωράριο (2002-12-06 00:00:00.0)
Το ωράριο κρεοπωλείων και εμπορικών (2000-12-20 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ