Πέμπτη 9 Δεκέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ
ΠΟΛ ΧΑΓΚΙΣ
Οι επόμενες τρεις μέρες

Ο Πολ Χάγκις γνωστός σκηνοθέτης («Crash») και σεναριογράφος («Casino Royale») επανακάμπτει με ένα, αμερικάνικης εκδοχής, ριμέικ της γαλλικής ταινίας «Pour Elle» του Fred Cavay από το 2008. Το πυκνογραμμένο κι αξιόλογο αυτό θρίλερ φτιάχτηκε επιδέξια, είναι ψυχαγωγικό κι ούτε στιγμή βαρετό - παρά το γεγονός ότι μπαίνει συχνά σε πολυχρησιμοποιημένα αφηγηματικά μοντέλα, ενώ σε κάποιες σκηνές ο άριστος σε τέτοιου είδους ρόλους Ράσελ Κρόου, λάμπει. Κάτι εν τούτοις που σταθερά ναρκοθετεί τη γερή κατασκευή του άξιου μάστορα Χάγκις είναι το «χύμα» στοιχείο που ξεχειλίζει. Τρανταχτό παράδειγμα ο πρωταγωνιστής Τζον Μπρέναν που τη μια στιγμή είναι ένας καθωσπρέπει καθηγητής κολεγίου και την άλλη βουτάει σε σκοτεινές περιπέτειες στους κακόφημους παράδρομους του Πίτσμπουργκ, μάλιστα τα βάζει μάλιστα με ολόκληρη σπείρα εμπόρων ναρκωτικών ... Η ψευδαίσθηση της πραγματικότητας διακόπτεται άγρια μια δυο φορές όταν, από το πουθενά, βγαίνουν στην επιφάνεια σκηνές υπέρμετρης καταστροφής που μοιάζουν να βγαίνουν από οποιαδήποτε σαπουνόσουπα.

Πριν λίγο, ο Τζον Μπρέναν ήταν ένας νορμάλ μικροαστός με γυναίκα, παιδί και μονοκατοικία. Πριν εφορμήσουν οι αστυνομικοί στο σπίτι του και συλλάβουν τη σύζυγό του με την κατηγορία της δολοφονίας της διευθύντριάς της σε υπαίθριο πάρκινγκ μια νύχτα με βροχή. Και το χειρότερο απ' όλα είναι ότι η γυναίκα του και κίνητρο είχε αλλά και κηλίδα με αίμα του θύματος στην καμπαρντίνα της. Το οικογενειακό ειδύλλιο του Τζον θρυμματίζεται σε μυριάδες κομμάτια όταν η γυναίκα του καταδικάζεται σε κάθειρξη 22 ετών για ένα φόνο που δε διέπραξε. Ο Τζον πεπεισμένος απόλυτα για την αθωότητα της Λάρα στην οποία αδιαπέραστα νομικά τείχη απαγορεύουν να βγει στο φως, αρχίζει να επεξεργάζεται σχολαστικά ένα ριψοκίνδυνο σχέδιο απόδρασης, κάτι που αποδίδεται μέσα από ένα δραματικό ατελείωτο κρεσέντο με βαθμιαία επιτάχυνση ρυθμού όσο πλησιάζει η ολοκλήρωση της απόδρασης της φυλακισμένης γυναίκας του. Ακριβώς όπως πρέπει να πράττει ένα θρίλερ.

Ο Πολ Χάγκις λέει ότι πολλά στοιχεία που χρησιμοποιεί στο φιλμ έρχονται κατευθείαν από το διαδίκτυο όπως ο πρωτόγνωρος τρόπος παραβίασης της κλειδαριάς ενός αυτοκινήτου. Η ταινία, πάντως, ανοίγει ταυτόχρονα πολλά θέματα και κινείται σε χνάρια διαφορετικών ειδών. Προσπαθεί να είναι και συνεπές οικογενειακό δράμα με μοχλό κίνησης έναν εντελώς καθημερινό άνθρωπο που καταφέρνει να ξεπεράσει υπεράνθρωπες δυσκολίες για χάρη της οικογένειάς του και ταινία απόδρασης με αξιώσεις κριτικής κοινωνικού χαρακτήρα και όλα αυτά σε συνύπαρξη. Τα πάντα βέβαια λαμβάνουν χώρα στα ασφυκτικά πλαίσια της σύγχρονης κοινωνίας της επιτήρησης, με επανειλημμένους ηλεκτρονικούς ελέγχους, οθόνες κι ανιχνευτές παντού...

Παίζουν: Ράσελ Κρόου, Λίαμ Νίσον, Ολίβια Χάιντ, Ελίζαμπεθ Μπανκς, Τζόναθαν Τάκερ, κ.ά.

Παραγωγή: ΗΠΑ (2010).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ