Πέμπτη 9 Δεκέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Μπρεχτ, ο σύγχρονός μας...

Το ΚΘΒΕ ανεβάζει το μπρεχτικό έργο «Ο κύριος Πούντιλα και ο δούλος του, ο Μάτι», με σκηνοθέτη και πρωταγωνιστή τον Κώστα Καζάκο

Το Σάββατο (11/12), στο Θέατρο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, θα δοθεί η πρεμιέρα του ΚΘΒΕ, με το έργο του Μπέρτολτ Μπρεχτ «Ο κύριος Πούντιλα κι ο δούλος του, ο Μάτι», σε σκηνοθεσία του Κώστα Καζάκου, ο οποίος θα υποδυθεί τον Πούντιλα και μουσική Διονύση Τσακνή.

Σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου, οι συντελεστές της παράστασης μίλησαν για το έργο και την επικαιρότητά του στις σημερινές συνθήκες που βιώνει ο λαός μας ως αποτέλεσμα της όξυνσης της επίθεσης της πλουτοκρατίας.

Ο Μπρεχτ, αυτοεξόριστος στη Φινλανδία, έγραψε το έργο το 1940-41, βασιζόμενος σε αφηγήσεις κι ένα σχέδιο για έργο της Φινλανδής ποιήτριας Ελλα Βουολιγιόκι. Με τα πρότυπα των επεισοδίων των παλιών λαϊκών επών, μέσα σε μια ατμόσφαιρα ποιητικού λαϊκού πανηγυριού, έγραψε μια αλληγορική κωμωδία γεμάτη μουσική και χρώματα, καταδείχνοντας τις ταξικές σχέσεις και διαφορές μιας κοινωνίας που ζει μέσα στο γαλήνιο τοπίο της φινλανδικής εξοχής.

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΚΘΒΕ, Σ. Χατζάκης, αφιέρωσε την παράσταση στον Μίνω Βολονάκη, ο οποίος ανέβασε για πρώτη φορά το έργο στο ΚΘΒΕ (1976). Σημείωσε ότι το έργο είναι επίκαιρο εξαιτίας των συνθηκών που βιώνουμε σήμερα, συνθήκες που σηματοδοτούν την «ολική επαναφορά του Μπρεχτ».

Αναφερόμενος στο έργο ο Κώστας Καζάκος σημείωσε «πως πρόκειται για ένα από τα αντιπροσωπευτικότερα έργα του Μπρεχτ, του μεγάλου διαλεκτικού του θεάτρου. Εργο ανατρεπτικό και βαθιά λαϊκό. Με αυτό ο Μπ. Μπρεχτ ανατομεί τη σχέση πλούτου - φτώχειας, αφέντη - δούλου, δείχνοντας το δρόμο για την απελευθέρωση μέσα από τη σύγκρουση των τάξεων. Με το ένα χέρι σκορπάει απλόχερα το γέλιο και ξορκίζει τις αρρώστιες των "φτωχών και ταπεινών"- την άγνοια, την αδιαφορία, τον ατομικισμό, τη συνήθεια, την υποταγή - και με το άλλο χέρι κρατάει κοφτερό "τσεκούρι" και "αποκεφαλίζει", χωρίς έλεος, το ανθρωποφάγο θεριό της πλουτοκρατίας. Πρόκειται για έργο απόλυτα σύγχρονο, ζωντανό».


Ο Κ. Καζάκος πρόσθεσε πως τέτοια έργα δεν μπορούν να ανεβαστούν εύκολα. Απαιτούν κρατικό οργανισμό για να σηκώσει το «βάρος» τους. Σημείωσε πως η παράσταση ανεβαίνει μέσα σε γενικά δύσκολες συνθήκες, με το ΚΘΒΕ να έχει υποστεί σημαντική μείωση του προϋπολογισμού του. «Παρ' όλα αυτά, έγινε μια δουλειά που δε θα επιτρέψει να εμφανιστούν στην παράσταση οι μειώσεις που έγιναν. Και αυτό οφείλεται στους ανθρώπους του ΚΘΒΕ».

Το έργο ανεβαίνει σε μετάφραση Ο. Νικάκη, σκηνικά - κοστούμια Κ. Παππά, κίνηση Αναστασίας Θεοφανίδου, φωτισμούς Σ. Τζολόπουλου, μουσική διδασκαλία Ν. Βουδούρη. Παίζουν επίσης: Γιαμαλή Κατερίνα, Γράμψας Θοδωρής, Δαβάκη Βερόνικα, Δάφνη Ελένη, Κατσιναβάκη Αναστασία, Καύκας Γιώργος, Κολοβός Δημήτρης, Λαρεντζάκη Δήμητρα, Μάλαμα Ελίνα, Μαυρουδής Δάκης, Μιχαλοπούλου Ροζαλία, Μόσχοβος Νίκος, Μούκανος Αλέξανδρος, Πανταζόγλου Ευγενία, Παπαδόπουλος Λεωνίδας, Ράπτη Στέλλα, Τέτουλα Ελευθερία, Τουρνάκης Νίκος, Τσάτσαρης Γιάννης, Χαλκιαδάκης Ευάγγελος. Και οι μουσικοί: Κούστας Δημήτρης, Μανουλίδης Παναγιώτης, Πανταζόγλου Ευγενία, Λάσκαρης Ευγένιος.

Παραστάσεις μέχρι τις 20/2/2011: Τετάρτη και Κυριακή 7 μ.μ., Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο 9 μ.μ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αυλαία... του «Πούντιλα»(2013-03-28 00:00:00.0)
Επίκαιρα πολιτικά έργα(2012-11-21 00:00:00.0)
Ενθουσίασε ο διαχρονικός λόγος του Μπρεχτ(2012-11-03 00:00:00.0)
Πρεμιέρα με τον «Πούντιλα»(2012-10-19 00:00:00.0)
«Ο κύριος Πούντιλα και ο δούλος του ο Μάττι»(2012-10-14 00:00:00.0)
Θεατρική «εξόρμηση»(2011-02-16 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ