Τα κακαόδεντρα της δυτικής Αφρικής δεν έχουν αναπτύξει καμιά αντίσταση στα παθογόνα, καθώς δεν έχουν έρθει ποτέ σε επαφή με αυτά. Σύμφωνα με επιστήμονες που ασχολούνται με το ζήτημα, αρκούν μερικά μολυσμένα περικάρπια για να χαθεί το ένα τρίτο της παγκόσμιας παραγωγής κακάο. Οι εταιρείες που εκμεταλλεύονται την παραγωγή, εμπορία και μεταποίηση του κακάο (που εκμεταλλεύονται δηλαδή τους μαύρους και λευκούς «ιθαγενείς» που εργάζονται στον κλάδο) ανησυχούν σοβαρά για το ενδεχόμενο αυτό και χρηματοδοτούν τις σχετικές επιστημονικές έρευνες, είτε απευθείας, είτε μέσω του κρατικού κορβανά των καπιταλιστικών κρατών, μεταξύ αυτών και των ΗΠΑ.
Ενας τρόπος να αποφευχθεί ενδεχόμενη καταστροφή της καλλιέργειας κακάο στη δυτική Αφρική είναι η ανάπτυξη φυτών που είναι ανθεκτικά στις μυκητιακές μολύνσεις. Οι επιστήμονες εντοπίζουν δέντρα που δείχνουν φυσική ανθεκτικότητα, τα επικονιάζουν τεχνητά και ελέγχουν τους απογόνους τους. Αυτή είναι μια αργή διαδικασία, που θα μπορούσε να επιταχυνθεί σημαντικά αν είχαν στη διάθεσή τους το γενετικό κώδικα του κακαόδεντρου. Θα μπορούσαν τότε να εντοπίσουν τα γονίδια που προσφέρουν ανθεκτικότητα και να επιλέξουν ευκολότερα τα δέντρα προς αναπαραγωγή. Ηδη η διαδικασία καταγραφής του γονιδιώματος του κακαόδεντρου έχει ξεκινήσει και μέσα στους επόμενους μήνες αναμένεται να είναι έτοιμη η πρώτη πρόχειρη καταγραφή του. Ο εντοπισμός των γονιδίων ανθεκτικότητας θα πάρει μερικά χρόνια ακόμα. Στο μεταξύ, οι παραγωγοί στην Ακτή του Ελεφαντοστού και στην Γκάνα έχουν πάρει μέτρα αυστηρής καραντίνας για την προστασία της σοδειάς.