Παρασκευή 17 Δεκέμβρη 2010 - Κυριακή 19 Δεκέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ «ΙΔΡΥΣΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΑΣΥΛΟΥ»
Προβλέπει μαζικούς βίαιους διωγμούς προσφύγων

Motion Team

Την οδηγία της ΕΕ που προβλέπει βίαιες επαναπροωθήσεις αλλοδαπών που ζητούν καταφύγιο σε ευρωπαϊκές χώρες, ενέταξε η κυβέρνηση στο σχέδιο νόμου «Ιδρυση Υπηρεσίας Ασύλου και Υπηρεσίας Πρώτης Υποδοχής, προσαρμογή της ελληνικής νομοθεσίας προς τις διατάξεις της Οδηγίας 2008/115/ΕΚ ». Νομοσχέδιο που εισήγαγε για ψήφιση χθες στη Βουλή, στη Διαρκή Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης. Η σχετική οδηγία προβλέπει πολύμηνη φυλάκιση για τον αλλοδαπό που δεν συμμορφώνεται με τη διαδικασία της απέλασης. Ως συμπληρωματικό μέτρο προβλέπεται η απαγόρευση εισόδου σε ευρωπαϊκή χώρα τουλάχιστον για τα επόμενα 5 χρόνια, αν κριθεί ότι ο αλλοδαπός αποτελεί σοβαρή απειλή για τη δημόσια τάξη και ασφάλεια.

Ο μετανάστης σε περίπτωση απόρριψης του αιτήματος χορήγησης διαμονής ή ανανέωσης του τίτλου διαμονής πρέπει μέσα σε 30 μέρες να εγκαταλείψει τη χώρα. Αν δεν το κάνει, προβλέπεται η αναγκαστική του αναχώρηση με σχετική απόφαση «επιστροφής». Η τελευταία αποτελεί τμήμα της απόφασης απόρριψης αιτήματος διαμονής ή ανάκλησης τίτλου διαμονής και εκδίδεται από την κατά περίπτωση αρμόδια αρχή του υπουργείου Εσωτερικών, του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη ή την κατά τόπο αρμόδια υπηρεσία αλλοδαπών και μετανάστευσης.

Οι αρμόδιες αρχές έχουν επιπλέον τη δυνατότητα να «επιβάλλουν καθ' όλο το χρονικό διάστημα της προθεσμίας οικειοθελούς αναχώρησης, υποχρεώσεις στον υπήκοο τρίτης χώρας, όπως την τακτική εμφάνιση ενώπιον των αρχών, την κατάθεση κατάλληλης οικονομικής εγγύησης, την κατάθεση εγγράφων ή την υποχρέωση παραμονής σε ορισμένο μέρος, κατά περίπτωση, με σκοπό την αποφυγή του κινδύνου διαφυγής». Πρόκειται ξεκάθαρα για μέτρα περιοριστικά της ελευθερίας του.

Τα περιοριστικά της ελευθερίας μέτρα ισχύουν και όταν αναβληθεί η απομάκρυνση. Η τελευταία θα συμβαίνει όταν δε θα το επιτρέπει η φυσική ή διανοητική κατάσταση του μετανάστη, θα υπάρχουν τεχνικοί λόγοι, όπως η έλλειψη μέσων μεταφοράς, ή λόγοι πρακτικής ή νομικής αδυναμίας φυσικής μεταφοράς του στη χώρα ιθαγένειάς του ή σε χώρα διέλευσης. Αν παραβιαστούν οι όροι αυτοί «απομακρύνεται» αμέσως και αν αυτό δεν μπορεί να γίνει τότε επιβάλλονται «επαχθέστεροι περιοριστικοί όροι», που φτάνουν μέχρι τη «διοικητική κράτηση», δηλαδή φυλάκιση, η οποία δεν μπορεί να υπερβεί τους έξι μήνες, με δυνατότητα επέκτασης στους δώδεκα μήνες αν ο μετανάστης «αρνείται να συνεργαστεί». Σε μετανάστες που έχουν πάρει... αναβολή θα «επιτραπεί να εργάζονται» σε συγκεκριμένους τομείς της οικονομίας και σε συγκεκριμένες περιοχές της χώρας.

Σε όλα αυτά πρέπει να προστεθεί και η απαγόρευση εισόδου που εκδίδεται υποχρεωτικά με την απόφαση επιστροφής (σ.σ. διωγμού) για όσους μετανάστες δε συμμορφώνονται. Επίσης, αυτή επιβάλλεται σε όποιον μετανάστη κριθεί επικίνδυνος για τη δημόσια τάξη και ασφάλεια, την εθνική ασφάλεια ή τη δημόσια υγεία. Η διάρκειά της θα είναι πέντε χρόνια από τη μέρα απομάκρυνσης, ενώ θα αυξάνεται αν ο μετανάστης θεωρηθεί ...επικίνδυνος.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Προβλήματα σε χορήγηση - ανανέωση άδειας διαμονής μεταναστών (2013-06-08 00:00:00.0)
Επικυρώνουν την απάνθρωπη επαναπροώθηση (2011-01-28 00:00:00.0)
Συνεργασία για υλοποίηση της αντιμεταναστευτικής πολιτικής της ΕΕ (2009-05-27 00:00:00.0)
Χαρατσώνει με πρόστιμα τους μετανάστες (2007-08-10 00:00:00.0)
Χαράτσι 900 ευρώ σε μετανάστες! (2006-03-17 00:00:00.0)
Ανοιχτά σύνορα σε όσους εξυπηρετούν το κεφάλαιο (2003-11-11 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ