Τρίτη 11 Νοέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ
Ανοιχτά σύνορα σε όσους εξυπηρετούν το κεφάλαιο

Στην υπηρεσία των αναγκών του ντόπιου κεφαλαίου τίθενται οι οικονομικοί μετανάστες. Στην κατεύθυνση αυτή, όσοι μετανάστες δεν εξυπηρετούν την ελληνική οικονομία, θα βρίσκουν κλειστά τα σύνορα της χώρας. Για το σκοπό αυτό συγκροτείται ειδική Επιτροπή στην έδρα κάθε Περιφέρειας, η οποία στο τέλος κάθε χρόνου «θα καταρτίζει έκθεση στην οποία καταχωρούνται οι υπάρχουσες ανάγκες σε εργατικό δυναμικό στην Περιφέρεια και οι κενές θέσεις εργασίας ανά ειδικότητα και νομό που μπορεί να καλυφθούν από αλλοδαπούς».

Αυτό σημειώνεται σε τροπολογία που κατέθεσε χτες το υπουργείο Εσωτερικών στο νομοσχέδιο για τις εκλογικές δαπάνες. Με βάση την έκθεση αυτή, θα καθορίζεται ο ανώτατος αριθμός αδειών εργασίας που θα χορηγείται κάθε χρόνο σε αλλοδαπούς, κατά ιθαγένεια, νομό, είδος και διάρκεια απασχόλησης. Κατά την κατάρτιση της έκθεσης αυτής θα πρέπει - όπως σημειώνεται στην τροπολογία - «να λαμβάνονται υπόψη το συμφέρον της εθνικής οικονομίας, η προσφορά εργασίας από ημεδαπούς ή αλλοδαπούς που διαμένουν μόνιμα στην Ελλάδα και η ζήτηση». Ο ανώτατος αριθμός των χορηγούμενων αδειών θα καθορίζεται με κοινή απόφαση των υπουργείων Εργασίας, Εσωτερικών και Εξωτερικών, η οποία θα διαβιβάζεται από την Επιτροπή στις οικείες Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις (οι οποίες εκδίδουν την άδεια εργασίας) και στα Ελληνικά Προξενεία, μέχρι να συσταθούν τα Γραφεία Ευρέσεως Εργασίας του εξωτερικού.

Η Επιτροπή έχει διετή θητεία και αποτελείται από τον Γενικό Γραμματέα Περιφέρειας, τον προϊστάμενο του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας και εκπροσώπους της ΕΝΑΕ, του ΟΑΕΔ, των εργαζομένων, των εργοδοτών και της ΓΕΣΑΣΕ ή ΠΑΣΕΓΕΣ.

Στην ίδια τροπολογία σημειώνεται ότι η άδεια εργασίας που χορηγείται από τον οικείο νομάρχη, γίνεται ύστερα από τη γνώμη της αστυνομικής αρχής του νομού για θέματα που αφορούν τη δημόσια τάξη και ασφάλεια της χώρας. Ο αλλοδαπός κάτοχος άδειας εργασίας μπορεί να εργαστεί σε άλλο νομό της ίδιας ή διαφορετικής περιφέρειας, εφόσον η ειδικότητά του δεν έχει καλυφθεί από άλλον.

Τέλος, δε συντρέχει θέμα απέλασης αλλοδαπού ο οποίος κατέθεσε αίτηση ανανέωσης της άδειας εργασίας ή διαμονής του πριν τη λήξη της προηγούμενης και δεν έχει αποφανθεί ακόμα η διοίκηση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ