Τρίτη 11 Νοέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 34
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Συνεδριάζει η Διαρκής Ιερά Σύνοδος

Συνεδριάζει από σήμερα Τρίτη 11 Νοέμβρη μέχρι και την Πέμπτη 13 του μήνα, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος (ΔΙΣ) της Εκκλησίας της Ελλάδας. Η ΔΙΣ θα αποφασίσει ποιοι αρχιερείς θα μετέχουν στην αντιπροσωπεία που θα μεταβεί στο Φανάρι για να επιδώσει την πρόσφατη απόφαση της Ιεραρχίας για το εκκλησιαστικό ζήτημα.

Υπενθυμίζεται ότι η πρόταση που ψήφισε η Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδας, αποτελείται από δύο σημεία. Το πρώτο κάνει λόγο για το σεβασμό της Εκκλησίας της Ελλάδας, την αναγνώριση και την τήρηση του διαμορφωθέντος καθεστώτος από την πράξη του 1928, όπως αυτή ισχύει μέχρι σήμερον, με σεβασμό στον Καταστατικό Χάρτη. Και το δεύτερο αναφέρει ότι «ο κατάλογος των εκλόγιμων θα αποστέλλεται προς το Οικουμενικόν Πατριαρχείον προς άσκησιν υπ' αυτού των δικαιωμάτων του, περί υποδείξεως υποψηφίων προς εγγραφήν μόνο διά τας Μητροπόλεις των Νέων Χωρών, τηρούμενων των διατάξεων των άρθρων 17-22 του Καταστατικού Χάρτου». Στην ψηφοφορία είχαν λάβει μέρος 63 Ιεράρχες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχουν σκέψεις για δημιουργία τριμελούς ή τετραμελούς αντιπροσωπείας που πιθανόν, εντός της βδομάδας, θα μεταβεί στην Κωνσταντινούπολη. Χτες, συνεδρίασε η Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου, χωρίς «να συνδέει» τη συνεδρίαση με το θέμα. Σύμφωνα με χτεσινοβραδινό τηλεγράφημα του ΑΠΕ, η αρχιγραμματεία της Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου δηλώνει ότι κανένας μητροπολίτης της Εκκλησίας της Ελλάδος δεν κλήθηκε στο Φανάρι. Ο μητροπολίτης Ιωαννίνων Θεόκλητος και ο μητροπολίτης Φιλίππων Προκόπιος που θα βρεθούν σήμερα στο Φανάρι, ζήτησαν οι ίδιοι να επισκεφθούν τον Οικουμενικό Πατριάρχη. Υπενθυμίζεται ότι οι δύο μητροπολίτες είχαν αποχωρήσει από την Ιεραρχία και δεν ψήφισαν.

Σε συνέντευξή της στο «Βήμα της Κυριακής» και στο δημοσιογράφο Λ. Σταυρόπουλο, η Γενική Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, απαντώντας σε σχετική ερώτηση τόνισε: «Είμαστε υπέρ του χωρισμού της Εκκλησίας από το Κράτος. Αυτό πρέπει να γίνει και οι Εκκλησίες ας τα βρουν. Ο λαός πάντως έχει πολύ πιο σοβαρά προβλήματα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ