Τρίτη 11 Νοέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ ΑΔΕΛΦΩΝ ΞΗΡΩΝ
«Παράνομη η προανακριτική διαδικασία»

Με κατηγορηματικό τρόπο αμφισβήτησε τη νομιμότητα της προανακριτικής διαδικασίας αλλά και το περιεχόμενο, σε αυτό το στάδιο, των ομολογιών των αδελφών Ξηρών, ο συνήγορός τους Γιάννης Βλάχος, κατά τη χτεσινή αγόρευσή του στη δίκη της «17Ν». «Ο Σάββας Ξηρός έπεσε - είπε επί λέξει - θύμα μηχανισμών οι οποίοι λειτούργησαν στο περιθώριο εάν όχι εντελώς έξω από τη νομιμότητα», ότι το καθεστώς υπό το οποίο κρατούνταν φρουρούμενος από πάνοπλους αστυνομικούς ήταν παράνομο, παραβίαση κατάφωρη του άρθρου 6 του Συντάγματος και του Κ. Ποιν. Δ. ότι οι απολογίες - ομολογίες των αδελφών του ήταν προϊόν εκβιασμών.

Ο Γ. Βλάχος αρνήθηκε κατηγορηματικά ότι οι Χριστόδουλος και Βασίλης Ξηρός είχαν σχέση με την οργάνωση και πέρασε στην αναλυτική, σημείο προς σημείο, ανασκευή των κατηγοριών που τους βαραίνουν, ενώ για τον Σάββα που ο ίδιος παραδέχεται τη συμμετοχή του έκανε αναλυτική αναφορά στις συνθήκες μέσα από τις οποίες προέκυψαν οι απολογίες του, κάνοντας λόγο για χρήση ψυχοφαρμάκων, και φυσικά για παραβίαση όλων των δικαιωμάτων του ως ασθενή, ως κρατούμενου, ως ανθρώπου.

Η αγόρευσή του αναμένεται να ολοκληρωθεί σήμερα οπότε η σκυτάλη των αγορεύσεων θα περάσει στους συνηγόρους του Αλ. Γιωτόπουλου και συγκεκριμένα στον Κ. Χρυσικόπουλο όπου θα αγορεύσει πρώτος.

Με το τέλος της χτεσινής ημέρας της δίκης οι συνήγοροι ενημέρωσαν το δικαστήριο ότι την Πέμπτη και την Παρασκευή δε θα παρίστανται στη δίκη συμμετέχοντας στη διήμερη απεργία του κλάδου τους για τα ασφαλιστικά τους ζητήματα. Το γεγονός αυτό προκάλεσε την έντονη αντίδραση του προέδρου Μ. Μαργαρίτη ο οποίος κατά την προσφιλή του τακτική - την οποία εφαρμόζει από το Μάη τουλάχιστον - άρχισε να κινδυνολογεί ότι θα παρέλθει το 18μηνο και θ' αρχίσουν να αποφυλακίζονται οι κατηγορούμενοι. Συνέδεσε την απεργία με τη δίκη, υπονοώντας εμμέσως πλην σαφώς ότι γίνεται για να μην τελειώσει η δίκη, και κάλεσε τους δικηγόρους να ζητήσουν από το σύλλογό τους να εξαιρεθούν της απεργίας, λέγοντας επί λέξει: «Σας παρακαλώ πάρα πολύ, να πάτε να ζητήσετε άδεια, αν θέλετε, δε θέλετε μη ζητάτε. Εγώ θα το καταγγείλω και να το γράψει ο διεθνής Τύπος, ότι δεν είμαστε άξιοι να κάνουμε ούτε μια δίκη».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ