Πέμπτη 23 Δεκέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Υπηρετεί τα παράσιτα που αφαιμάσσουν το λαό

Προκλητικός ο Γ. Παπανδρέου, ισχυρίζεται ότι η σημερινή κατάσταση της χώρας οφείλεται στην κακοδιοίκηση, παρά το γεγονός ότι διαθέτει πλούτο!

Με νέες απειλές απαντά η κυβέρνηση στην κλιμάκωση της δίκαιης πάλης των εργαζομένων
Με νέες απειλές απαντά η κυβέρνηση στην κλιμάκωση της δίκαιης πάλης των εργαζομένων
Την άμεση εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και την προώθηση νέου κύματος ανατροπών το επόμενο διάστημα με αιχμή του δόρατος το άνοιγμα των λεγόμενων κλειστών επαγγελμάτων προανήγγειλε, χτες, ο πρωθυπουργός. Με συνέντευξή του στο περιοδικό «Newsweek», δείχνοντας τις προθέσεις της κυβέρνησης, ο Γ. Παπανδρέου ανέφερε με κυνικό τρόπο ότι «οι μεταρρυθμίσεις είχαν καθυστερήσει πολύ».

Ο ίδιος, προκαλώντας τα λαϊκά στρώματα που στενάζουν από τα σκληρά μέτρα της κυβέρνησης και επιχειρώντας να κρύψει ότι η πολιτική του ΠΑΣΟΚ υπηρετεί τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας, ανέφερε ότι «η Ελλάδα είναι μια από τις πιο πλούσιες χώρες του κόσμου, ωστόσο υπήρξε και μια από τις πλέον κακοδιοικούμενες».

Η προσπάθεια του πρωθυπουργού να αποδώσει στην «κακοδιαχείριση» το γεγονός ότι τον τεράστιο πλούτο που παράγουν οι εργαζόμενοι τον καρπώνονται μια χούφτα κεφαλαιοκράτες, έχει στόχο να εξαπατήσει τα λαϊκά στρώματα, ώστε να υποταχθούν στην ακόμα μεγαλύτερη λεηλασία των εισοδημάτων και των δικαιωμάτων τους.

Ο πρωθυπουργός, δίνοντας το στίγμα των αντιδραστικών προτεραιοτήτων της κυβέρνησης, τόνισε ότι άμεσα θα προχωρήσει το άνοιγμα των «κλειστών επαγγελμάτων». «Κινούμαστε γρήγορα στην κατεύθυνση της απελευθέρωσης όλων των κλειστών επαγγελμάτων, από εταιρείες φορτηγών μέχρι φαρμακεία», σημείωσε, και αντιστρέφοντας την πραγματικότητα ισχυρίστηκε ότι υπάρχουν «καρτέλ και μονοπώλια που διατηρούν τις τιμές υψηλές, την ποιότητα της εξυπηρέτησης χαμηλή και επιπλέον βρίσκονται υπό τόσο ασφυκτικό έλεγχο, ώστε οι νέοι δεν έχουν πρόσβαση για εργασία σε αυτούς τους τομείς».

Η λίστα των άμεσων ανατροπών

Οι σαρωτικές αναδιαρθρώσεις που προανήγγειλε ο πρωθυπουργός «κλείδωσαν» προχτές στη διάρκεια της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου και έχουν στόχο την προσφορά ζωτικού χώρου, ελαφρύνσεων και κάθε είδους διευκολύνσεων στις μερίδες της πλουτοκρατίας. Μέσα στο Γενάρη, το υπουργείο Οικονομικών θα φέρει στη Βουλή μπαράζ από νομοσχέδια που περιλαμβάνουν:

  • Το «άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων»: Στο σχετικό νομοσχέδιο θα υπάρχει «οριζόντια» διάταξη που θα καταργεί κάθε περιορισμό στην άσκηση οποιουδήποτε επαγγέλματος. Ετσι, στη μέγκενη της καπιταλιστικής ανταγωνιστικότητας μπαίνουν εκατοντάδες επαγγέλματα, που σήμερα χαρακτηρίζονται από διασπορά δραστηριότητας, από το σχετικά μεγάλο αριθμό με τους αυτοαπασχολούμενους και τις μικρές επιχειρήσεις. Για λόγους «σαλαμοποίησης», για την ευκολότερη καταστολή, θα κλιμακώσουν στη συνέχεια κατά περίπτωση με νόμους, προεδρικά διατάγματα και υπουργικές αποφάσεις. Στο στόχαστρο βρίσκονται τα νομικά επαγγέλματα (δικηγόροι - συμβολαιογράφοι), αρχιτέκτονες και μηχανικοί, φαρμακοποιοί, ορκωτοί λογιστές. Σειρά παίρνουν οι ιδιοκτήτες ταξί, λεωφορείων, πωλητές λαϊκών αγορών, οδοντοτεχνίτες, ξεναγοί, κομμωτές κ.ά. Οι δήθεν «αντιδράσεις» υπουργών και βουλευτών του ΠΑΣΟΚ είναι στάχτη στα μάτια. Το υπουργείο Οικονομικών «υπενθυμίζει» πως το «άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων και η άρση του περιορισμού στη διαδικασία αδειοδότησης αποτελεί προγραμματική δέσμευση του ΠΑΣΟΚ».
  • «Τυχερά παιχνίδια»: Ξαναβάζουν στις γειτονιές τα διαβόητα φρουτάκια, με αιτιολογικό την απόφαση του Δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, που «έκρινε» πως η «απαγόρευση διενέργειας τυχερών - ψυχαγωγικών παιγνίων αντίκειται στις ελευθερίες κυκλοφορίας των εμπορευμάτων και των υπηρεσιών»! Για το 2011 περιμένουν 500 εκατ. ευρώ από την έκδοση αδειών και ακόμη 200 εκατ. ευρώ από τέλη που θα εισπράττουν σε ετήσια βάση.
  • Φορολογικό νομοσχέδιο: Προχωρούν σε νέα προκλητική μείωση του συντελεστή στα κέρδη των ισχυρών επιχειρήσεων κατά 4 επιπλέον μονάδες, από το 24% στο 20%. Το μέτρο θα εφαρμοστεί από την 1η Γενάρη του 2011. Στο ίδιο νομοσχέδιο μπαίνουν οι ρυθμίσεις για την «αναδιάρθρωση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού». Προβλέπονται λουκέτα και συγχωνεύσεις για περίπου 100 εφορίες και ανακατανομή υπαλλήλων σε υπηρεσίες κ.ά.
Ευθείες απειλές στους εργαζόμενους

Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση ετοιμάζεται να πατάξει κατασταλτικά οποιονδήποτε σταθεί εμπόδιο στην προώθηση των αντεργατικών ανατροπών. Σ' αυτό το μήκος κύματος ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γ. Πεταλωτής, με έμμεσο τρόπο «φωτογράφισε» τις προθέσεις της κυβέρνησης να προχωρήσει σε επίταξη των εργαζομένων στα μέσα μαζικής μεταφοράς, αν συνεχίσουν τις απεργιακές κινητοποιήσεις.

Ο Γ. Πεταλωτής μπορεί αρχικά να υποστήριξε ότι η «επίταξη είναι το έσχατο μέσο» και ότι «η κυβέρνηση δεν το συζητάει στην παρούσα φάση», φρόντισε όμως να προσθέσει με νόημα ότι «όλοι πρέπει να έχουν συναίσθηση της ευθύνης και τα σφάλματα του παρελθόντος δεν αφορούν μόνο την κυβέρνηση, αλλά και τους εργαζόμενους και αντιμετωπίζονται με διάλογο».

Εξάλλου, μετά τις ανέξοδες κορόνες των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ που δήθεν εμφανίστηκαν να ασκούν κριτική στην κυβέρνηση για τον προϋπολογισμό, τονίζοντας συγχρόνως ότι θα τον υπερψηφίσουν, ο Γ. Πεταλωτής δήλωσε σίγουρος για τη στάση τους, σημειώνοντας ότι «οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ έχουν κρίση και ευθύνη».

Σε σύσκεψη που έγινε το μεσημέρι στο γραφείο του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Θ. Πάγκαλου, με τη συμμετοχή του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Κ. Σκανδαλίδη, αποφασίστηκε η συγχώνευση υπηρεσιών και οργανισμών του υπουργείου.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Προνόμια στο κεφάλαιο και απειλές στο κίνημα (2011-02-02 00:00:00.0)
«Νέα σύμβαση» φέρνει η επιμήκυνση του δανείου (2011-01-20 00:00:00.0)
Κοροϊδία με «διαφάνεια» για να ενταθούν τα μέτρα (2011-01-18 00:00:00.0)
Ετοιμάζει τον αντιλαϊκό μποναμά για το 2011 (2010-12-21 00:00:00.0)
Προετοιμάζει την επόμενη φάση της επίθεσης (2010-08-13 00:00:00.0)
Μήνας σαρωτικών ανατροπών ο Απρίλης (2010-03-30 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ