Σάββατο 6 Γενάρη 2001 - Κυριακή 7 Γενάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κινητή 3ης γενιάς και Διαδίκτυο

Τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας άρχισαν να εγκαθίστανται τη δεκαετία του 1980, αλλά η μεγάλη ανάπτυξη σημειώθηκε από τις αρχές της δεκαετίας του 1990, οπότε και εισήχθησαν τα ψηφιακά κυψελοειδή συστήματα. Στην Ευρώπη η είσοδος του πανευρωπαϊκού ψηφιακού GSM συντέλεσε τα μέγιστα στην εντυπωσιακή εξάπλωση της κινητής τηλεφωνίας.

Τα πρώτα συστήματα GSM εγκαταστάθηκαν το 1992 και μέχρι σήμερα έχουν προσελκύσει περισσότερα από 200 εκατομμύρια χρήστες στην Ευρώπη. Στην Ελλάδα οι υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας παρέχονται από το 1993 από δύο φορείς, Panafon και Stet Hellas, ενώ το 1998 τέθηκε σε λειτουργία και τρίτο δίκτυο από τη θυγατρική του ΟΤΕ, Cosmote.

Η κινητή τηλεφωνία έχει επιτύχει εντυπωσιακή διείσδυση στην ελληνική αγορά. Δεν είναι τυχαίο ότι σήμερα οι χρήστες κινητού τηλεφώνου εκτιμώνται - με βάση και τα νούμερα που δίνουν οι τρεις εταιρίες - σε περισσότερους από πέντε εκατομμύρια.

Οι υπεύθυνοι των εταιριών κάνουν πλέον λόγο για «ωρίμανση» της αγοράς και για σταθεροποίησή της στα επόμενα χρόνια, με παραπέρα όμως αύξηση των κερδών τους, λόγω περικοπών παροχών που ίσχυαν παλαιότερα, όπως η επιδότηση για αγορά τηλεφωνικής συσκευής.

Τα συστήματα κινητών επικοινωνιών τρίτης γενιάς είναι γνωστά με τον όρο UMTS (Universal Mobile Telecommunications Systems). Στόχος είναι η παροχή νέων υπηρεσιών πολυμέσων (multimedia) σε χρήστες που βρίσκονται σε κίνηση, μέσω σταθερών, ασύρματων και δορυφορικών δικτύων. Συγκεντρώνουν διεθνώς μεγάλο ενδιαφέρον και υπολογίζεται ότι το 2010 η παγκόσμια αγορά θα περιλαμβάνει περίπου 1,7 δισεκατομμύρια χρήστες.

Διεθνώς, τόσο οι βασικές υπηρεσίες φωνής και δεδομένων, όσο και οι υπηρεσίες πολυμέσων αναμένεται να αναπτυχθούν με πολύ υψηλούς ρυθμούς. Στις αναπτυσσόμενες χώρες οι κύριες δραστηριότητες θα αφορούν μετάδοση φωνής και δεδομένων. Ο κύριος όγκος χρηστών πολυμέσων αναμένεται από τον επιχειρηματικό χώρο, ενώ και ένας μικρός αριθμός από ενθουσιώδεις καταναλωτές θα έχει υψηλές απαιτήσεις επικοινωνίας, όπως και οι αντίστοιχοι χρήστες σε αναπτυγμένες χώρες.

Η ευρωπαϊκή αγορά εμφανίζει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης. Μέχρι το 2005 στις Σκανδιναβικές χώρες, την Ιταλία, τη Βρετανία, τη Γαλλία και τη Γερμανία αναμένεται διείσδυση των υπηρεσιών κινητών επικοινωνιών μέχρι και 90%, ενώ η μέση διείσδυση, για το σύνολο της Ευρώπης, θα ανέλθει σε ποσοστό 52%.

Ο αριθμός των χρηστών κινητών υπηρεσιών πολυμέσων, το 2005 αναμένεται να φθάσει περίπου τα 30 εκατομμύρια. Υπολογίζεται ότι ένας συνδρομητής σε πακέτο υψηλών απαιτήσεων και ποιότητας θα ξοδεύει 200 - 300 ευρώ μηνιαίως, δηλαδή 65.000 - 100.000 δρχ. περίπου.

Παράλληλα, εκτιμάται ότι η διακίνηση δεδομένων στην Ευρώπη θα αποτελεί περίπου το 70% της παγκόσμιας κίνησης σε συστήματα τρίτης γενιάς. Μέχρι το 2010, εκτιμάται ότι τα μέσα επίπεδα διείσδυσης στην Ευρωπαϊκή Ενωση θα αγγίξουν ποσοστό της τάξεως του 67%.

Εξάλλου, με την υπόθεση ότι οι χρήστες θα αναβαθμίζουν τις κινητές συσκευές κάθε τρία χρόνια, εκτιμάται ότι η ετήσια αγορά τερματικών θα κυμανθεί από 11 δισ. έως 23 δισ. ευρώ(περίπου 3,5 έως 7,5 τρισεκατομμύρια δρχ.). Στους υπολογισμούς έχει υποτεθεί ότι τα τερματικά πολυμέσων θα αποτελούν 45 έως 50% του συνόλου.

Για την Ελλάδα εκτιμάται ότι μέχρι και το 2005 αρκετοί χρήστες θα κάνουν χρήση της υποδομής του GSM, ενώ παράλληλα θα αναπτύσσεται η αγορά του UMTS. Ο αριθμός τους υπολογίζεται ότι θα ξεπερνά τα 2,3 εκατομμύρια. Οι τρεις εταιρίες κινητής τηλεφωνίας έχουν ήδη ανακοινώσει ότι στους επόμενες μήνες θα ξεκινήσουν την παροχή υπηρεσιών και συσκευών κινητής τηλεφωνίας τρίτης γενιάς.

Διαδίκτυο

Η χρήση του Διαδικτύου εξελίσσεται με υψηλούς ρυθμούς, τα τελευταία χρόνια και εμφανίζεται με αξιοσημείωτη δυναμική για τα επόμενα, επηρεάζοντας και άλλους τομείς των τηλεπικοινωνιών.

Το Διαδίκτυο, μεταξύ άλλων, παρέχει πρόσβαση σε βάσεις δεδομένων και πληροφορίες κάθε είδους, δυνατότητες ανταλλαγής πληροφοριών, υπηρεσίες ηλεκτρονικού εμπορίου (προβολή εταιριών και οργανισμών, προώθηση προϊόντων κλπ.) αλλά και υπηρεσίες μετάδοσης φωνής και πολυμέσων.

Στην Ελλάδα η ανάπτυξη του Διαδικτύου γίνεται με υψηλούς ρυθμούς τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Ενώ πριν από 6-7 χρόνια οι δημοφιλέστερες υπηρεσίες ήταν το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο (e-mail) και η πρόσβαση σε απομακρυσμένο Η/Υ (telnet), σήμερα η ανάπτυξη του λεγόμενου world wide web με την υποστήριξη γραφικού περιβάλλοντος έχει ως αποτέλεσμα την κατακόρυφη αύξηση του όγκου δεδομένων που μεταδίδονται.

Ο αριθμός των χρηστών στην Ευρώπη έχει απασχολήσει διάφορους μελετητές της αγοράς. Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε τον Αύγουστο του 1999, στα τέλη του 1998 υπήρχαν 34 εκατομμύρια χρήστες Διαδικτύου στη Δυτική Ευρώπη, ενώ το 2004 προβλέπεται να φθάσουν 121 εκατομμύρια.

Στην Ελλάδα, υπάρχουν ακόμα μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης μέχρι να προσεγγιστούν οι διεισδύσεις άλλων ευρωπαϊκών χωρών και όλα τα δεδομένα δείχνουν ότι η εξέλιξη θα συνεχιστεί και στα επόμενα χρόνια. Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι μέχρι τα τέλη του 2001 οι χρήστες θα έχουν φτάσει τα 1,5 εκατομμύρια (από τις 800.000 στα τέλη του 2000).


Κείμενα:
Θανάσης ΜΠΑΛΟΔΗΜΑΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ