Σάββατο 6 Γενάρη 2001 - Κυριακή 7 Γενάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
ΠΡΟΣΩΠΟ
Γιάσερ Αραφάτ

Γρηγοριάδης Κώστας

Σκληρά και πιεστικά από όλες τις πλευρές κυλούν οι ώρες για τον Παλαιστίνιο ηγέτη Γιάσερ Αραφάτ, καθώς η αντίστροφη μέτρηση για την αποχώρηση του Μπιλ Κλίντον από το Λευκό Οίκο τείνει στο τέλος της και μαζί με αυτήν εντείνονται οι πιέσεις για επίτευξη μιας οριστικής ισραηλινο-παλαιστινιακής συμφωνίας.

Οι, προσφάτως διατυπωθείσες, αμερικανικές προτάσεις είναι ξεκάθαρο ότι δεν ικανοποιούν βασικά παλαιστινιακά αιτήματα, δεν αποσαφηνίζουν τον τρόπο εφαρμογής τους και αποκλείουν, εξαρχής, την απόφαση 194 του ΟΗΕ για την επιστροφή των Παλαιστινίων προσφύγων. Ο Παλαιστίνιος ηγέτης συναίνεσε, υπό όρους, στη χρήση των προτάσεων αυτών ως βάση συζήτησης. Μόνο που οι όροι που φέρεται να έθεσε ο Γιάσερ Αραφάτ είναι ακριβώς αυτοί που αρνείται, και θέτει ως προϋπόθεση τη μη υιοθέτησή τους, η ισραηλινή ηγεσία για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.

Ενώπιον ενός σκληρότατου διαπραγματευτικού παιχνιδιού, που αποδεικνύει ότι η πολύχρονη «ειρηνευτική διαδικασία» ουδόλως άγγιξε τα ουσιαστικά ζητήματα διαφωνίας των δύο πλευρών, ο Παλαιστίνιος ηγέτης μοιάζει να χάνει την, έστω διπλωματική, στήριξη που του προσέφεραν, μέχρι σήμερα, οι αραβικές χώρες, οι οποίες διαφώνησαν κάθετα με τις αμερικανικές προτάσεις για τους πρόσφυγες και την Ανατολική Ιερουσαλήμ. Παράλληλα, πιέζεται να επιδείξει «καλή θέληση» στην «καταπολέμηση της τρομοκρατίας» (συχνά χαρακτηρίζεται έτσι η Ιντιφάντα) συνεργαζόμενος με Ισραηλινούς και CIA, ενώ αξιωματούχοι της οργάνωσής του, Φατάχ, επιμένουν ότι η παλαιστινιακή εξέγερση θα συνεχιστεί όποια και αν είναι η εξέλιξη. Και να σκεφτεί κανείς ότι, παρ' όλα αυτά, η πιθανότητα εκλογικής επικράτησης του Αριέλ Σαρόν έναντι του Εχούντ Μπαράκ, σε ένα μήνα, εκτιμάται ότι θα δυσχεράνει ακόμη περισσότερο την κατάσταση.


Ελένη ΜΑΥΡΟΥΛΗ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ