Τετάρτη 19 Γενάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ» ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΥ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ
Κάλεσμα της «Αγωνιστικής Συσπείρωσης Δικηγόρων»

Κάλεσμα στο δικηγορικό κόσμο απευθύνει με ανακοίνωσή της η «Αγωνιστική Συσπείρωση Δικηγόρων» για να αποτραπεί η εγκατάσταση κεφαλαιουχικών δικηγορικών εταιρειών και να μην ισχύσει η κατάργηση των ελάχιστων αμοιβών. Ολόκληρη η ανακοίνωση με αφορμή την «απελευθέρωση» του δικηγορικού επαγγέλματος έχει ως εξής:

«Το προσχέδιο νόμου για τη λεγόμενη "απελευθέρωση" του δικηγορικού επαγγέλματος, που ήρθε στο φως της δημοσιότητας, επιβεβαιώνει ότι η κυβέρνηση επιμένει αμετακίνητα στα βασικά μέτρα της λεγόμενης "απελευθέρωσης" του δικηγορικού επαγγέλματος, που θέλει να επιβάλει μαζί με το κεφάλαιο και την τρόικα:

Κατάργηση της υποχρεωτικότητας των ελάχιστων αμοιβών και των γραμματίων προείσπραξης δικηγορικής αμοιβής, κατάργηση των τοπικών ορίων άσκησης της δικηγορίας, ενίσχυση των δικηγορικών εταιρειών στην κατεύθυνση μετατροπής τους σε κεφαλαιουχικές.

Περιλαμβάνει απαράδεκτες ρυθμίσεις, που θα χτυπήσουν τα δικαιώματα των μισθωτών και των αυτοαπασχολούμενων συναδέλφων μικρών και μεσαίων εισοδημάτων, θα επιδεινώσουν ακόμη περισσότερο τη θέση τους, θα κάνουν πιο απρόσιτη τη Δικαιοσύνη για το λαό.

Συγκεκριμένα:

1. Oι ελάχιστες αμοιβές καταργούνται και θα ισχύουν ως "νόμιμες", μόνο όμως στην περίπτωση που δεν θα υπάρχει έγγραφη συμφωνία μεταξύ δικηγόρου και πελάτη. Είναι προφανές ότι το μέτρο θα ωφελήσει πρώτα απ' όλα τα μεγαλογραφεία, τις μεγάλες δικηγορικές εταιρείες, τις τράπεζες και τις ασφαλιστικές εταιρείες σε βάρος συναδέλφων μισθωτών - κυρίως νέων - που αμείβονται "κατ' αποκοπή". Θα το χρησιμοποιήσουν για να "ρίξουν" τις αμοιβές και να αυξήσουν τα κέρδη τους. Είναι ψέμα ότι θα ευνοήσει τα λαϊκά στρώματα που προσφεύγουν στη Δικαιοσύνη.

Καταργείται επίσης η υποχρεωτική προείσπραξη της δικηγορικής αμοιβής. Τα ποσά των μέχρι τώρα γραμματίων θα ισχύουν μόνο ως "τιμές αναφοράς" - που θα αναπροσαρμόζονται με υπουργική απόφαση - για τον υπολογισμό της καταβολής εισφορών από το δικηγόρο προς το Σύλλογο και τα Ταμεία. Θα λειτουργούν δηλαδή απλώς ως ένα επιπλέον υποχρεωτικό "χαράτσι" που θα επιβαρύνεται ο δικηγόρος, ανεξάρτητα από την αμοιβή του.

2. Παύουν ρητά να ισχύουν τα τοπικά όρια άσκησης της δικηγορίας, προς όφελος φυσικά και πάλι των μεγαλογραφείων και των μεγάλων δικηγορικών εταιρειών, που θα έχουν τη δυνατότητα να "σαρώνουν" με τους "συνεργάτες" τους ολόκληρη την επικράτεια της χώρας.

3. Ενισχύονται οι δικηγορικές εταιρείες σε σαφή κατεύθυνση μετατροπής τους σε κεφαλαιουχικές, αφού δίνεται η δυνατότητα να μετέχουν σε αυτές δικηγόροι από διαφορετικούς δικηγορικούς συλλόγους και έτσι τα μέλη τους θα λειτουργούν στην πράξη ως υποκαταστήματά τους σε διάφορες πόλεις της χώρας. Ρητά επίσης προβλέπεται η δυνατότητα δημιουργίας υποκαταστημάτων στο εξωτερικό.

Το προσχέδιο νόμου είναι βασισμένο στο κείμενο των περίφημων "σημείων διαβούλευσης" του υπουργείου Δικαιοσύνης με το Προεδρείο των Δικηγορικών Συλλόγων (ΔΣ), το οποίο προσπαθούσαν να κρατήσουν μυστικό. Κυβέρνηση και ηγεσία των ΔΣ παζάρευαν πίσω από τις πλάτες των δικηγόρων την απελευθέρωση της επιδρομής του μεγάλου κεφαλαίου στο χώρο των νομικών υπηρεσιών.

Είχαμε προειδοποιήσει

Για όλα αυτά που έφτασαν πλέον "προ των πυλών", η παράταξή μας είχε έγκαιρα προειδοποιήσει. Είχε αποκαλύψει τις αιτίες τους και είχε καλέσει σε αγώνες μαζί με τους εργαζόμενους και τους αυτοαπασχολούμενους των άλλων κλάδων για να αποτραπούν. Ομως, οι κυρίαρχες παρατάξεις κώφευαν και υπονόμευαν κάθε αγωνιστική προσπάθεια σε αυτήν την κατεύθυνση. Εχουν τεράστιες ευθύνες, είναι υπόλογες απέναντι στους δικηγόρους.

Ωστόσο, υπάρχει ακόμη καιρός. Μπορούμε να τους χαλάσουμε τα σχέδια! Να καταδικάσουμε την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, των κομμάτων του ευρωμονόδρομου και των παρατάξεών τους στο χώρο μας!

Να απαιτήσουμε: Κατάργηση των Ν. 3844/2010 και 3845/2010 που ενσωματώνουν την Οδηγία Μπολκεστάιν στο ελληνικό Δίκαιο και επιβάλλουν το αντιλαϊκό μνημόνιο αντίστοιχα. Να μην περάσει η λεγόμενη "απελευθέρωση" του δικηγορικού επαγγέλματος. Να αποτραπούν: Η εγκατάσταση κεφαλαιουχικών δικηγορικών και πολυεπαγγελματικών εταιρειών, η κατάργηση των ελαχίστων ορίων αμοιβής, των τοπικών ορίων άσκησης της δικηγορίας, της απαγόρευσης της διαφήμισης, της θέσπισης υποχρεωτικής ασφάλισης για το λεγόμενο επαγγελματικό κίνδυνο.

Αντεπίθεση τώρα μαζί με το ταξικό εργατικό κίνημα και τα κινήματα των άλλων αυτοαπασχολούμενων της πόλης και της υπαίθρου! Για την υπεράσπιση και διεύρυνση των δικαιωμάτων μας. Για μιαν άλλη φιλολαϊκή ανάπτυξη της χώρας και μια Δικαιοσύνη που θα την υπηρετεί.

Να υπερψηφίσουμε μαζικά την "Αγωνιστική Συσπείρωση Δικηγόρων" στις προσεχείς δικηγορικές εκλογές».

Εκδήλωση για τις δικηγορικές εκλογές

Τις θέσεις της και τον επικεφαλής της παράταξης για τις προσεχείς δικηγορικές εκλογές παρουσιάζει αύριο Πέμπτη η «Αγωνιστική Συσπείρωση Δικηγόρων», στις 6 το απόγευμα, στο κτίριο της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών, οδός Τοσίτσα 11, αίθουσα «Νίκος Αντωνάκος» (1ος όροφος).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ