Τετάρτη 19 Γενάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΒΙΟΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑ
Παραδίδουν φιλέτα γης στο κεφάλαιο

Με πρόσχημα και άλλοθι την προστασία του περιβάλλοντος, η κυβέρνηση με το νομοσχέδιο για τη «διατήρηση της βιοποικιλότητας» ακυρώνει όποια προστασία υπήρχε για το περιβάλλον, με στόχο να παραδώσει φιλέτα γης στο μεγάλο κεφάλαιο. Οπως κατήγγειλε η εισηγήτρια του ΚΚΕ Δ. Μανωλάκου, το νομοσχέδιο είναι ψευδεπίγραφο και έρχεται ως συνέχεια άλλων φιλομονοπωλιακών νομοθετημάτων, όπως οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, το Φαστ Τρακ, αλλά και άλλων πολιτικών που εφαρμόζονται κατ' επιταγήν της ΕΕ. Στόχος, είπε, είναι να δημιουργηθεί ένα ευέλικτο πλαίσιο για να παραδοθούν φιλέτα γης στο κεφάλαιο παρά τη ρητορική για την «πράσινη ανάπτυξη».

Με το νομοσχέδιο, είπε, ανοίγουν πόρτες και παράθυρα για την ιδιωτικοποίηση της δημόσιας περιουσίας και την εμπορευματοποίησή της με πρόσχημα τη βιοποικιλότητα.

Η βουλευτής τόνισε ότι όλα αυτά τα χρόνια δεν υπήρχε από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ πολιτική βούληση για την προστασία του περιβάλλοντος, το οποίο καταστρέφει το ίδιο το καπιταλιστικό σύστημα που έχει ως μόνο στόχο το κέρδος, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τον Ασωπό.

Στόχος, είπε, είναι να προωθηθούν οι μεγάλες μπίζνες, αφού προβλέπεται η έγκριση επενδυτικών σχεδίων με σημαντικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις για λόγους οικονομικού συμφέροντος. Αλλωστε, συνέχισε, στην εμπορευματοποίηση της γης και τη συγκέντρωσή της στα χέρια λίγων, οδηγεί και το σχετικό άρθρο που θέτει το όριο των 10 στρεμμάτων αντί για τέσσερα για χτίσιμο σε περιοχές ΝΑΤΟΥΡΑ. Με αυτήν την πρόβλεψη το μεγάλο κεφάλαιο θα σφετεριστεί για ένα κομμάτι ψωμί τη γη, αφού με το όριο των 10 στρεμμάτων πέφτει κατακόρυφα η αξία των μικρών ιδιοκτησιών και οι κάτοχοί της θα την πουλάνε στα μεγάλα συμφέροντα εξασφαλίζοντας στο κεφάλαιο φθηνή γη.

Εκτός των άλλων, ανέφερε η Δ. Μανωλάκου, με το νομοσχέδιο εξοστρακίζεται η δασική νομοθεσία που σε ένα βαθμό προστάτευε τις δασικές εκτάσεις, δίνεται η διαχείριση των ευαίσθητων περιβαλλοντικών περιοχών σε ιδιώτες μέσω ΝΠΙΔ και υπάρχει πρόβλεψη ακόμα και για μείωση της έκτασης μιας προστατευόμενης περιοχής.

Στην παρέμβασή της, η υπουργός Περιβάλλοντος είπε ότι την ερχόμενη Τρίτη θα καταθέσει αλλαγή στο συγκεκριμένο άρθρο με τα 10 στρέμματα. Σημειώνουμε ότι είχε προηγηθεί σύσκεψη βουλευτών του ΠΑΣΟΚ με την υπουργό Περιβάλλοντος υπό την παρουσία του γραμματέα του κόμματος Μ. Καρχιμάκη όπου ασκήθηκε κριτική στην προωθούμενη από την υπουργό ρύθμιση, σύμφωνα με την οποία στις περιοχές ΝΑΤΟΥΡΑ θα μπορεί να χτίζεται έκταση που είναι πάνω από 10 στρέμματα, αντί για τα τέσσερα που ίσχυε μέχρι τώρα. Τελικά, φαίνεται να κατέληξαν στην εξής αλλαγή: Ολες οι κατατμήσεις που έχουν γίνει πριν την ψήφιση του νομοσχεδίου με βάση τα τέσσερα στρέμματα να ισχύουν κανονικά και η νέα ρύθμιση να ισχύει για τα καινούρια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ