Τετάρτη 19 Γενάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ
Προϋπολογισμός φόρων - απολύσεων - ιδιωτικοποιήσεων

Την πολιτική της Δημοτικής Αρχής Ηρακλείου (ΠΑΣΟΚ) κατήγγειλαν σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν, χτες το πρωί, οι εκλεγμένοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης». Σε αυτήν ανέφεραν ότι μέσα από το δημοτικό προϋπολογισμό που κατατέθηκε προχωρά σε μια σειρά αντιλαϊκά αντεργατικά μέτρα όπως:

  • Την ακόμα μεγαλύτερη φορολόγηση των δημοτών μέσα από την αύξηση των ανταποδοτικών τελών.
  • Το ξεπούλημα της δημοτικής περιουσίας, την ανάθεση έργων και υπηρεσιών σε μονοπωλιακούς ομίλους με προγραμματικές συμβάσεις μεταξύ δήμου - περιφέρειας, συμβάσεις παραχώρησης και ΣΔΙΤ.
  • Την παροχή υπηρεσιών κοινωνικού χαρακτήρα σε ανταποδοτική βάση.
  • Την ιδιωτικοποίηση της καθαριότητας και συνολικά τη διαχείριση των απορριμμάτων.
  • Την ίδρυση και άλλων ΑΕ (εκτός από το «Παγκρήτιο» και τη ΔΕΠΤΑΗ).

Στα παραπάνω, όπως τόνισαν, πρέπει να προστεθούν τα εξής:

  • Η μείωση της κρατικής χρηματοδότησης κατά 15 εκατομμύρια ευρώ σε σχέση με πέρσι.
  • Η αύξηση των εξόδων με δεδομένες τις νέες αρμοδιότητες, όπως π.χ. η αύξηση επιπλέον 600.000 ευρώ για τα σχολεία της πόλης.
  • Οι νέες απολύσεις με στόχο τη μείωση του εργατικού κόστους που πρακτικά σημαίνει απόλυση δεκάδων εργαζομένων με ελαστική απασχόληση.

Ηδη, ο Δημοτικός Οργανισμός Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης Ηρακλείου (ΔΟΠΑΕΗ) έχει απολύσει 42 συμβασιούχους στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς, ενώ επίκεινται κι άλλες 25 απολύσεις.

Επίσης, απολύθηκαν οι συμβασιούχοι των πάρκινγκ της Δημοτικής Επιχείρησης Πολιτισμού, Τουρισμού και Ανάπτυξης Ηρακλείου (ΔΕΠΤΑΗ). Ακολουθούν οι συμβασιούχοι στο Δημοτικό Οργανισμό Κέντρου Ανοικτής Προστασίας Ηλικιωμένων Ηρακλείου (ΔΟΚΑΠΗ).

Στα σκαριά είναι η απόλυση 10άδων άλλων συμβασιούχων στις δημοτικές υπηρεσίες (καθαριότητας, πρασίνου, τεχνικών υπηρεσιών) στα ΝΠΔΔ (ΔΟΠΑΕΗ, ΔΟΚΑΠΗ), στη δημοτική επιχείρηση ΔΕΥΑΗ και στις ΑΕ (ΔΕΠΤΑΗ ΑΕ, Παγκρήτιο ΑΕ).

Πολλοί είναι εκείνοι που μένουν απλήρωτοι για μήνες ολόκληρους, δίχως ένσημα και έχουν καταφύγει στα δικαστήρια. Πρόσφατο παράδειγμα οι 15 συμβασιούχοι του πρώην Δήμου Αλικαρνασσού και σήμερα στο νέο δήμο.

Η πρόταση της «Λαϊκής Συσπείρωσης»

Κλείνοντας αναφέρθηκαν στην πρόταση που έχουν καταθέσει στο Δημοτικό Συμβούλιο με σκοπό να συζητηθεί και να αποφασιστεί:

1. Η απαλλαγή από 1/1/2011 από την υποχρέωση της πληρωμής πάσης φύσεως δημοτικών τελών όλων των ανέργων, των προσωρινά απασχολούμενων, των χαμηλόμισθων, των συνταξιούχων, των φτωχών αγροτών και αυτοαπασχολούμενων που έχουν μηνιαίο εισόδημα κάτω των 1.000 ευρώ, των πολύτεκνων, τρίτεκνων και μονογονεϊκών οικογενειών.

2. Τη μείωση κατά 30% των τιμολογίων της ΔΕΥΑΗ, από 1/1/2011, με παράλληλη απαγόρευση της διακοπής παροχής νερού, ιδιαίτερα σε ανέργους, απλήρωτους εργαζόμενους και χαμηλοσυνταξιούχους.

3. Να παραμείνει η ίδια τιμολογιακή πολιτική στην ύδρευση - άρδευση για τους κατοίκους των δημοτικών ενοτήτων Τεμένους, Γοργολαΐνη, Παλιανής και να μην εξισωθεί με τα ισχύοντα τιμολόγια της ΔΕΥΑΗ στην πόλη του Ηρακλείου. Διαγραφή των χρεών για τους αγρότες που δεν έχουν τη δυνατότητα αποπληρωμής των χρεών τους. Καμία απόλυση συμβασιούχου από το δήμο και τις Δημοτικές Επιχειρήσεις. Κατάργηση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων. Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

4. Να γίνουν δεκτά στη δύναμη των βρεφονηπιακών και παιδικών σταθμών του δήμου όλα τα παιδιά των οικογενειών που έχουν κάνει αίτηση, χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Να καταργηθεί κάθε πληρωμή για όλους τους γονείς και να χρηματοδοτηθούν οι βρεφονηπιακοί και παιδικοί σταθμοί από τον κρατικό προϋπολογισμό. Να γίνουν προσλήψεις προσωπικού με σταθερή και μόνιμη δουλειά. Να δημιουργηθούν και νέοι βρεφονηπιακοί σταθμοί.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Μεθοδεύουν ιδιωτικοποιήσεις και χιλιάδες απολύσεις σε κεντρική και τοπική διοίκηση(2013-12-07 00:00:00.0)
Ο έχων πληρώνει και αθλείται(2011-12-04 00:00:00.0)
Μονιμοποίηση τώρα όλων των συμβασιούχων(2011-04-07 00:00:00.0)
Ανάπτυξη δράσης για το δικαίωμα στη σταθερή δουλειά(2010-12-09 00:00:00.0)
Κινητοποιήσεις σήμερα σε Γιάννενα - Αθήνα(2010-01-15 00:00:00.0)
Στην ίδια και χειρότερη ρότα της κυβερνητικής πολιτικής(2003-02-28 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ