Σάββατο 22 Γενάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΥΓΕΙΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Εντατικοποίηση των ρυθμών της εμπορευματοποίησης

Με μηχανισμούς πανομοιότυπους των επιχειρήσεων, θα λειτουργήσουν τα δημόσια νοσοκομεία, στα οποία έχουν γίνει περικοπές των λειτουργικών εξόδων μέχρι και 25%!

Με όχημα τους πετσοκομμένους προϋπολογισμούς για το 2011, η κυβέρνηση εντατικοποιεί τις προσπάθειες για τη λειτουργία των νοσοκομείων ως επιχειρήσεων με ισοσκελισμένα έσοδα και έξοδα, ενώ επικαλούμενη το μνημόνιο, αλλά και τους ελέγχους της τρόικας, δίνει βάρος στις λειτουργίες και τις δραστηριότητες εκείνες που θα αποφέρουν έσοδα και θα της επιτρέψει να κάνει δραστικές περικοπές.

Το περίγραμμα αυτό έγινε καθαρό χτες βράδυ σε συνάντηση της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας με τους διοικητές των εφτά υγειονομικών περιφερειών (ΥΠΕ) της χώρας και διοικητών των νοσοκομείων. «Πρέπει να γίνουν απότομα πράγματα», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος, ώστε η κυβέρνηση να βγει ασπροπρόσωπη απέναντι στους ελέγχους της τρόικας, «καθώς τα νοσοκομεία αντιπροσωπεύουν το ένα τρίτο της ταμειακής εικόνας της χώρας». Από τα στοιχεία που αναφέρθηκαν στη διάρκεια της συνάντησης προκύπτουν τρομακτικές περικοπές σε φάρμακα και διάφορα υλικά, παρότι, σύμφωνα με τους περισσότερους διοικητές, αυξάνει η προσέλευση στα δημόσια νοσοκομεία. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο «Αττικό Νοσοκομείο» έγιναν περικοπές μέχρι και 79% στο ορθοπεδικό υλικό και 24% στα φάρμακα. Η μείωση των λειτουργικών δαπανών το 2010 σε σχέση με το 2009 φτάνει μέχρι και 25%, με βάση τα στοιχεία που παρουσίασαν οι διοικητές των ΥΠΕ. Η αύξηση της προσέλευσης σε συνδυασμό με τις περικοπές των εφημεριών δημιουργούν ανασφάλεια στις ώρες των επειγόντων περιστατικών. Είναι χαρακτηριστικό ότι όλοι, σχεδόν, οι διοικητές ανέφεραν πολύ μεγαλύτερες υπερβάσεις πέραν του προβλεπόμενου ορίου κατά 9%, ώστε τα νοσοκομεία να έχουν ασφαλή προγράμματα.

Ομως, αυτά τα δραματικά δεδομένα θα αποτελέσουν και τη βάση για την εφαρμογή των λεγόμενων «κλειστών προϋπολογισμών» ανά τμήμα, κλινική και συνολικά το νοσοκομείο. Μ' άλλα λόγια, θα υπάρχουν προϋπολογισμένα κονδύλια, που σε περίπτωση που ξεπεραστούν θα πρέπει να τα βρει το νοσοκομείο από ίδιους πόρους, όπως η ολοήμερη λειτουργία του.

Ολες αυτές οι περικοπές γίνονται με φόντο τις τρομακτικές ελλείψεις προσωπικού, γεγονός που οδηγεί στην υπερεντατικοποίηση της δουλειάς των εργαζομένων. «Το προσωπικό έχει φτάσει στα όριά του», παραδέχτηκε με δραματικό τόνο ο υποδιοικητής της 1ης ΥΠΕ, που περιλαμβάνει τα μεγαλύτερα και περισσότερα νοσοκομεία της Αττικής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ