Σάββατο 22 Γενάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΣΚΟΥΠΙΔΙΩΝ
«Μπίζνες» στις πλάτες του λαού

Το ΚΚΕ κατάγγειλε και στη Βουλή την πολιτική ιδιωτικοποίησης της διαχείρισης σκουπιδιών που προωθεί η κυβέρνηση

Η κυβέρνηση, υλοποιώντας τις κατευθύνσεις της ΕΕ για τη διαχείριση των σκουπιδιών, προκρίνει λύσεις σκανδαλωδώς επικίνδυνες τόσο για την υγεία, όσο και για το βιοτικό επίπεδο του λαού. Το συμπέρασμα προέκυψε από τη συζήτηση της ερώτησης του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΚΚΕ, Θανάση Παφίλη χτες στη Βουλή, όπου ο υπουργός Εσωτερικών, Γ. Ραγκούσης δήλωσε ότι προωθείται η λύση της καύσης των απορριμμάτων.

Για «ένα τεράστιο σκάνδαλο που θα επιβαρύνει το λαϊκό εισόδημα με 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ» και «θα φουσκώσει τα πορτοφόλια όλων αυτών που κερδίζουν όλα αυτά τα χρόνια, δηλαδή των επιχειρηματικών ομίλων» μίλησε στην τοποθέτησή του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θ. Παφίλης. Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι με τον κυβερνητικό σχεδιασμό «παίρνουν το δρόμο της απόλυσης εκατοντάδες εργαζόμενοι».

Αναφερόμενος στην ουσία του θέματος απευθύνθηκε στην κυβέρνηση, λέγοντας ότι η κυβέρνηση επιλέγει «το δρόμο της ιδιωτικοποίησης της διαχείρισης των απορριμμάτων. Εμείς διαφωνούμε ριζικά και με επιχειρήματα», αφού «πρόκειται να πληρώσει ο λαός και να κερδίσουν οι ιδιώτες, να βρουν διέξοδο τα επιχειρηματικά κέρδη που είναι συσσωρευμένα και πρέπει να επενδυθούν». Τόνισε ότι η διαχείριση των απορριμμάτων «πρέπει να γίνει αποκλειστικά από δημόσιο φορέα, το ίδιο το κράτος, με ένα εθνικό σχέδιο που θα περιλαμβάνει ολόκληρη τη χώρα». Σχολιάζοντας την αναφορά του υπουργού στις κοινοτικές κατευθύνσεις έθεσε το ερώτημα: «Το κριτήριο είναι τι λέει η Οδηγία; `Η ποιο είναι το συμφέρον του λαού;» και «μην πείτε ότι θα πάρετε λεφτά από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Εάν πάρετε 20 εκατομμύρια σας λέω ότι είναι 3,5 δισεκατομμύρια αυτά τα οποία θα πληρώσει ο ελληνικός λαός»!

Σχετικά με τα επιχειρήματα περί ανακύκλωσης, ο Θανάσης Παφίλης σημείωσε πως «μπορεί να αυξηθεί η ανακύκλωση, αλλά από τους 2.000.000 τόνους οι 1.650.000 τόνοι θα πάνε στην πυρά, θα καούν. Αρα τι ανακυκλώνεται; Ενα ελάχιστο ποσοστό 1,5%, 2%, 3%» την ίδια στιγμή που «το 90% των απορριμμάτων στο Θριάσιο θα είναι. Ολα τα εργοστάσια θα γίνουν στην Αττική. Αρα, λοιπόν, διαιωνίζεται το πρόβλημα για άλλα τριάντα χρόνια τουλάχιστον». Καταληκτικά, επισήμανε ότι «υποστηρίζουμε τις κινητοποιήσεις που γίνονται. Δικαιολογημένα ο κόσμος έχει αγανακτήσει», προσθέτοντας πως «συνυπεύθυνος γι ' αυτήν την πολιτική είναι και ο νέος περιφερειάρχης με την πλειοψηφία του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας».

Η κυβέρνηση

Οι αποφάσεις της κυβέρνησης παίρνονται με γνώμονα τις κατευθύνσεις της ΕΕ, ξεκαθάρισε στην τοποθέτησή του ο υπουργός, λέγοντας πως «όλος ο σχεδιασμός μας έχει πραγματοποιηθεί ουσιαστικά με βάση το περιεχόμενο της Οδηγίας 98/2008» κι αυτό «έχει μεγάλη αξία», αναφερόμενος στην εκταμίευση κοινοτικών κονδυλίων.

Υποστηρίζοντας τη μέθοδο της καύσης που προκρίνεται, ο υπουργός ανέφερε ότι έτσι «θα μειωθεί κατά 70% η ποσότητα των απορριμμάτων που σήμερα οδηγείται στην ταφή» και «θα μετατραπούν οι χώροι αυτοί σε χώρους υγιεινής ταφής υπολειμμάτων». Επίσης, είπε, ότι «θα ανακυκλώνονται 250.000 τόνοι συσκευασιών περισσότεροι από όσοι ανακυκλώνονται σήμερα», ενώ θα υπάρξει «αύξηση των θέσεων εργασίας», αφού τα εργοστάσια καύσης «θα είναι απαιτητικά».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σε αγωνιστική ετοιμότητα για να μην περάσουν τα σχέδια για ιδιωτική Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων στη Χαλκίδα (2024-07-12 00:00:00.0)
Προωθεί την ολοκληρωτική παράδοση της διαχείρισης των απορριμμάτων στους ιδιώτες (2021-07-20 00:00:00.0)
Σοβαρές επιπτώσεις για την υγεία και το περιβάλλον (2014-03-08 00:00:00.0)
Προχωρά η ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης απορριμμάτων (2012-12-01 00:00:00.0)
Προτάσεις φιλολαϊκής διεξόδου από τη «Λαϊκή Συσπείρωση» (2010-10-02 00:00:00.0)
Φορτώνουν πρόσθετη φορολογία στη λαϊκή οικογένεια (2010-03-25 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ