Κυριακή 14 Γενάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΤΑ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ
Καθ' οδόν: Στην Ευρυτανία

Το είχαμε υποσχεθεί, άλλωστε, την περασμένη Κυριακή, πως σήμερα θα πάμε στην Ευρυτανία. Στο νομό που στο σύνολό του είναι στολισμένος με καταπράσινα βουνά που κάποτε γίνονται κατάλευκα, όπως θα είναι τώρα, ελπίζουμε... Είναι ο τόπος με τα τρεχούμενα νερά, με τα απομονωμένα χωριά που έχουν για σύνορα τα πανύψηλα έλατα και τις λυγερές λεύκες. Εκεί θα είμαστε σε ένα δευτερόλεπτο, εκεί θα περάσουμε το πρωινό της Κυριακής μας, εκεί θα αναπνεύσουμε καθαρό, κρυστάλλινο αέρα.

Η περιοχή πήρε το όνομά της από το βασιλιά Εύρητο, του οποίου μυθική πρωτεύουσα ήταν η Οιχαλία. Για το προϊστορικό παρελθόν σχεδόν τίποτε δεν είναι γνωστό, όμως για τους Ιστορικούς Χρόνους η Ευρυτανία ακολούθησε τις τύχες των Αιτωλών. Σχετική ανάπτυξη γνώρισε η περιοχή κατά τη Βυζαντινή Εποχή, ενώ υπήρξε κέντρο αντίστασης κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας. Σήμερα, η Ευρυτανία προσφέρει πολλά στον επισκέπτη. Πολλά και διάφορα και καθόλου αδιάφορα πράγματα, που ο έρημος, ο κάτοικος της πόλης τα έχει από απόλυτη ανάγκη.

Το Καρπενήσι

Είναι η πρωτεύουσα του νομού και απέχει 293 χιλιόμετρα από την Αθήνα. Το Καρπενήσι είναι χτισμένο στις νότιες πλαγιές του Βελουχιού, σε υψόμετρο χιλίων μέτρων και είναι πνιγμένο στα έλατα, στα πεύκα και στις καστανιές. Σίγουρα είναι μια από τις πιο όμορφες, τις πιο γραφικές πόλεις της ηπειρωτικής Ελλάδας. Τι γνωρίζουμε για αυτήν; Λίγα πράγματα, ελάχιστα θα λέγαμε. Κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας βρισκόταν ακόμη σε ακμή και ήταν σημαντικό εμπορικό, θρησκευτικό και διοικητικό κέντρο της περιοχής. Λειτουργούσε σχολή, ιδρυτής της οποίας ήταν ο Ευγένιος Γιαννούλης ο Αιτωλός. Επαιξε σημαντικό ρόλο στην Επανάσταση του '21 και μετά πήρε το όνομα Οιχαλία. Εμείς θα σταθούμε στη μεγάλη πλατεία με τα πλατάνια και τη βρύση των λιονταριών και από εκεί, αφού θαυμάσουμε το κέντρο της πόλης, πίνοντας ένα φλιτζάνι καυτό τσάι θα ξεκινήσουμε για το χιονοδρομικό κέντρο, που βρίσκεται σε υψόμετρο 1.800 μέτρων και διαθέτει εννέα πίστες, αναβατήρες, σαλέ και σχολή σκι και φυσικά υπόσχεται μοναδικές στιγμές στους λάτρεις του βουνού, του χιονιού, της καταπράσινης φύσης που είναι πασπαλισμένη με λευκή «σκόνη».

Τα πέριξ


Ανατολική Φραγκίστα: Εδώ είναι ένα από τα ωραιότερα χωριά της Ευρυτανίας. Ενα χωριό με 250 κατοίκους με τρεχούμενα νερά, πλούσια βλάστηση και θαυμάσιο κλίμα, χτισμένο σε 680 μέτρα. Το χωριό απέχει 42 χιλιόμετρα από το Καρπενήσι, ενώ σε απόσταση 4 χιλιομέτρων απλώνεται η Δυτική Φραγκίστα, η πανέμορφη, με τα πολλά πλατάνια και τα νερά που συνεχώς αναβλύζουν, κάνοντας να μοιάζει με έναν βορινό παράδεισο.

Κορυσχάδες: Δεν είναι δυνατόν να πάμε στην Ευρυτανία και να μην επισκεφτούμε την έδρα της Ελεύθερης Ελλάδας, η οποία απέχει μόλις πέντε χιλιόμετρα από Καρπενήσι και έχει μονάχα 200 κατοίκους. Εκεί πολλά θα θυμηθούμε, πολλά θα νοσταλγήσουμε. Φτάνει η νοσταλγία να μη δρα σαν μια ανίατη ασθένεια, αλλά σαν ένα εφαλτήριο για μια νέα αρχή...

Προυσός: Θα διανύσουμε 41 χιλιόμετρα από το Καρπενήσι, για να φτάσουμε εδώ και να επισκεφτούμε με άνεση χρόνου το περίφημο μοναστήρι της Παναγιάς της Προυσιώτισσας που είναι χτισμένο σε απότομο βράχο. Σύμφωνα με την παράδοση, το ίδρυσαν οι μοναχοί Διονύσιος και Τιμόθεος το 829, οι οποίοι μάλιστα έφεραν μαζί τους την εικόνα της Παναγίας από την Προύσα της Μικράς Ασίας. Σε μια σπηλιά, λαξεμένη σε ένα βράχο, υπάρχει το ένα παρεκκλήσι που έχει σημαντικές αγιογραφίες. Εδώ φυλάσσεται και η πολύτιμη εικόνα που πιθανότατα να είναι έργο του ευαγγελιστή Λουκά. Στο ασημένιο πλαίσιο είναι γραμμένο:« Δι' εξόδων Καραϊσκάκη, του γενναιότατου στρατηγού». Το καθολικό του μοναστηριού χτίστηκε το 1754 και αγιογραφήθηκε το 1785 από τους ζωγράφους Γ. γεωργίου και Γ. Αναγνώστου. Στο μοναστήρι υπάρχει ένα μικρό μουσείο με προσωπικά αντικείμενα του Καραϊσκάκη. Επίσης λειτουργεί μεγάλος ξενώνας.

Σπορ

Αν θέλετε να κάνετε ορειβασία θα πάτε στο Βελούχι, στη θέση Διαβολοτόπος. Εκεί θα βρείτε ένα ζεστό φιλικό καταφύγιο με σόμπα πετρελαίου, με κουζίνα και με δεξαμενή νερού, με τζάκι και με χωρητικότητα 30 ατόμων. Για το κυνήγι δε μιλάμε, όποιος είναι κυνηγός ας τα βρει μονάχος του. Είμαστε αντίθετοι στο σπορ... Οσο για το σπορ των φαγητών; Δοκιμάστε κοκορέτσι, κοντοσούβλι, λουκάνικο και πατσά. Ωρα να φεύγουμε.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Για τις λειψές υπηρεσίες Υγείας στην Ευρυτανία (2013-09-08 00:00:00.0)
Σοβαρά προβλήματα στο νοσοκομείο (2011-08-20 00:00:00.0)
Καθ' οδόν: Στο Καρπενήσι (2005-12-31 00:00:00.0)
Καθ' οδόν: Στο Καρπενήσι (2003-12-14 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ