Τρίτη 9 Γενάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ-ΕΤΑΙΡΙΕΣ ΚΟΙΝΗΣ ΩΦΕΛΕΙΑΣ
Προς χρεοκοπία οι δύο μεγαλύτερες επιχειρήσεις;

Διαδηλωτές ζητούν την προστασία των επιχειρήσ4εων κοινής ωφέλειας

Associated Press

Διαδηλωτές ζητούν την προστασία των επιχειρήσ4εων κοινής ωφέλειας
ΛΟΣ ΑΝΤΖΕΛΕΣ.-

Οι φήμες για την άμεση χρεοκοπία και το κλείσιμο των δύο μεγαλύτερων δημοσίων επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας των Ηνωμένων Πολιτειών, η «Σάουθερν Καλιφόρνια Εντισον» και «Πασίφικ Γκας & Ελέκτρικ», οργιάζουν και προκαλούν πάσης φύσεως ανησυχίες σε όλα τα οικονομικά στρώματα του πληθυσμού.

Οι φήμες είναι τέτοιες που φέρουν ακόμη και τον ίδιο τον απερχόμενο Πρόεδρο Μπιλ Κλίντον να είναι έτοιμος να επέμβει, προκειμένου να διασώσει τις δύο εταιρίες, όχι για το φόβο της απόλυσης των εργαζομένων και της μη εξυπηρέτησης του κοινού, αλλά εξαιτίας των άμεσων και ολέθριων συνεπειών που αυτές οι χρεοκοπίες μπορεί να έχουν κατ' αρχήν για τα πιστωτικά ιδρύματα, την «Τράπεζα της Αμερικής», αλλά και την «JP Morgan», τους δύο κύριους επενδυτές πίσω από τις δύο καταρρέουσες επιχειρήσεις, αλλά και τις δευτερογενείς επιπτώσεις που θα έχουν στο οικονομικό περιβάλλον των χρηματιστηρίων και των μετοχών σε μία στιγμή που η αμερικανική οικονομία βαδίζει τρεκλίζοντας από την ανώμαλη προσγείωσή της.

Παρά τους φόβους που εκφράζονται, «ούτε για ένα λεπτό δεν μπορώ να φανταστώ ότι οι πολιτικοί θα είναι τόσο κουτοί, ώστε να επιτρέψουν τη βιομηχανία της κοινής ωφέλειας στη μεγαλύτερη Πολιτείας της χώρας να κλείσει» θα τονίσει ο Λόρενς Κον, αναλυτής της «Beck and Co». Ισως δεν έχει άδικο, αν αναλογιστεί κανείς το κόστος αυτού του κλεισίματος των επιχειρήσεων της κοινής ωφέλειας. Κάποια λύση σίγουρα δρομολογείται, αλλά ακόμη δεν έχει διαφανεί ολοκάθαρα. Οι ειδικοί μιλούν για λύση στο γόρδιο δεσμό που οδήγησαν στα χρέη τις εταιρίες. Οπως: ο δημόσιος χαρακτήρας τους, που νομικώς τις απέτρεψε να αυξήσουν τις τιμές πώλησης ηλεκτρικού και φυσικού αερίου τη στιγμή που το κόστος αγοράς, αλλά και μεταποίησης παρέμεινε υψηλό... Ο συνδυασμός αυτός είναι που έχει οδηγήσει, όπως υποστηρίζουν οικονομικοί αναλυτές, τις δύο εν λόγω επιχειρήσεις σε αδιέξοδο, τέτοιο που μέσα σε διάστημα τριών βδομάδων αναμένεται να αδειάσουν εντελώς τα ταμεία της.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ