Τρίτη 9 Γενάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΤΑΛΙΑ - ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΠΡΕΣΒΕΙΑ
Πολύ κακό για το τίποτα!

ΡΩΜΗ.-

Ανοιξε - κλείσε, σε δουλιά να βρίσκονται οι Αμερικανοί στην Ιταλία, που χτες αναπάντεχα άνοιξαν και πάλι την πρεσβεία τους στη Ρώμη. Τόσο ξαφνικά όσο την έκλεισαν την Παρασκευή, χωρίς καν να ειδοποιήσουν επισήμως την ιταλική κυβέρνηση ως όφειλαν.

Η μοναδική αλλαγή μέσα σε αυτό το τριήμερο της φαγούρας και των υποθέσεων, είναι το σιδερούν πλέγμα γύρω από την πρεσβεία, ένα πρόσθετο μέτρο ασφαλείας για να δικαιολογηθεί μάλλον και το κλείσιμο για «λόγους ασφαλείας», λόγω φόβων για τρομοκρατική επίθεση, από τρομοκράτες του Οσάμα Μπιν Λάντεν! «Υστερα από επανεξέταση της κατάστασης όσον αφορά την ασφάλεια, η αμερικανική πρεσβεία στη Ρώμη ανοίγει και πάλι σήμερα για το κοινό», αναφέρεται σε χτεσινή ανακοίνωση της πρεσβείας, ανατρέποντας την ανακοίνωση της Παρασκευής, του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, «για κλείσιμο της πρεσβείας επ' αόριστο». Τότε, διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι οι ιταλικές αρχές φοβούνται μια επίθεση από ισλαμιστή κομάντο, που συνδέεται με το δίκτυο του Οσάμα μπεν Λάντεν και είναι εγκαταστημένο στα Βαλκάνια. «Ο κίνδυνος είναι σοβαρός» επισήμαναν οι πηγές αυτές.

Για του λόγου το αληθές και πάντα για «λόγους ασφαλείας», ενισχύθηκαν οι έλεγχοι στο διεθνές αεροδρόμιο Φιουμιτσίνο, στα αμερικανικά προξενεία του Παλέρμο και της Νάπολης, καθώς και στις μεγάλες βάσεις του αμερικανικού στρατού στην Ιταλία, όπως έγινε γνωστό από αστυνομική πηγή.

Δύο ζητήματα αξίζουν της ιδιαίτερης προσοχής: Πρώτον, ότι είναι η πρώτη φορά που κλείνει η αμερικανική πρεσβεία στη Ρώμη για λόγους ασφαλείας. Ακόμη και στις δεκαετίες του '70 και του '80, όταν η τρομοκρατία «θέριζε» την Ιταλία, αλλά και στον πόλεμο του Κόλπου το 1991, η πρεσβεία έμεινε ανοιχτή. Και, δεύτερον, ότι η κίνηση αυτή δημιούργησε μεγάλο πρόβλημα όχι στις ΗΠΑ, αλλά στην ιταλική πολιτική σκηνή, καθώς το τριήμερο πέρασε με διπλωματικές νότες της επίσημης ιταλικής κυβέρνησης, αλλά και με δηλητηριώδη βέλη που εξαπέλυαν αντιπολίτευση και Τύπος, κατηγορώντας την κυβέρνηση για έλλειψη εμπιστοσύνης και αναξιοπιστία, εξαιτίας του γεγονότος ότι οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες γνώριζαν από τις 2 του Γενάρη ότι τρεις Αλγερινοί, μέλη της οργάνωσης του Μπιν Λάντεν, επρόκειτο το μεσημέρι της Παρασκευής να «εισβάλουν» στην πρεσβεία της Ρώμης με ένα αυτοκίνητο με εκρηκτική ύλη και να ανατινάξουν το κτίριο, αλλά η CIA δεν μπήκε καν στον κόπο να ενημερώσει την Ιταλία για το σχέδιο αυτό...

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αμφισβήτηση της εκτέλεσης του Μπιν Λάντεν (2011-05-22 00:00:00.0)
Το χρονολόγιο του «τρόμου» (2005-07-08 00:00:00.0)
Μέχρι νεωτέρας... (2001-09-29 00:00:00.0)
Οψιμες ...ανακαλύψεις (2001-09-25 00:00:00.0)
Εμπλέκει την Κύπρο ο Γούλσεϊ, διαψεύδει η Λευκωσία (2001-09-19 00:00:00.0)
Αστυνομική «σκούπα» προς φερόμενους τρομοκράτες (2001-04-06 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ