Σάββατο 5 Φλεβάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
Οι μεγαλύτερες «αντιστέκονται» στην κρίση

Η επιλεγμένη «νομοτέλεια» της απώλειας εισοδήματος για εργαζόμενους και συνταξιούχους δεν ισχύει και για τις μεγάλες εμπορικές εταιρείες

Η κρίση δεν είναι ίδια για όλους, πολύ περισσότερο που η ασκούμενη αντιδραστική πολιτική επιδιώκει να εξασφαλίσει αυτό ακριβώς: να πληρώσουν την κρίση των πλουτοκρατών η εργατική τάξη και συνολικά οι εργαζόμενοι, τα λαϊκά στρώματα, ώστε τα ισχυρότερα τμήματα του μεγάλου κεφαλαίου να βγουν ακόμη πιο δυναμωμένα από τη «στενωπό», έχοντας αξιοποιήσει την «ευκαιρία» που εκφράζεται ως ριζικές, μακροχρόνιες και βαθιά αντιδραστικές ανατροπές προς όφελός του στην οικονομία και στις εργασιακές σχέσεις, αλλά και ως ξεκαθάρισμα ανάμεσα στις τάξεις του, με την καταστροφή των πιο αδύναμων κρίκων της κεφαλαιοκρατικής αλυσίδας.

Τα συγκεντρωτικά στοιχεία της εταιρείας STAT BANK για τις μεγαλύτερες εμπορικές επιχειρήσεις, και κυρίως για τις επιδόσεις των μεγαλύτερων εισηγμένων εταιρειών, με βάση τα οικονομικά αποτελέσματα του πρώτου 9μήνου του 2010, δείχνουν ότι η δεδομένη μείωση του εισοδήματος για όλους τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους, δεν είναι καθόλου δεδομένη και για όλες τις πολύ μεγάλες επιχειρήσεις.

Σε κάθε περίπτωση, όταν τα συγκεντρωτικά κέρδη παραπέμπουν σε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ και έρχονται να συσσωρευτούν σε εκατοντάδες ακόμη για κάθε προηγούμενο χρόνο και σε μεγάλο βάθος, φαίνονται καθαρά τα «δύο μέτρα και δύο σταθμά» που ισχύουν. Είναι «λογικό» για την κυβέρνηση και τους κεφαλαιοκράτες να απομυζούν το λαό για να αντιμετωπίσουν την κρίση, αλλά είναι «παράλογο» - αν και αναμενόμενο - να μειώνονται τα υπερκέρδη κάποιων επιχειρήσεων...

Από τις 10 μεγαλύτερες, βάσει τζίρου, εμπορικές επιχειρήσεις του 2010, είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο 2 εμφάνισαν ζημιές, ενώ 3 είχαν σημαντική αύξηση κερδών, κατά 54,7% η CYCLON, κατά 141% η ΕΛΓΕΚΑ και κατά 308% η INFO QUEST.

Τα κέρδη των 10 μεγαλύτερων εταιρειών, το πρώτο 9μηνο του 2010, διαμορφώθηκαν ως εξής:

  • INTRALOT: 37,013 εκατ. ευρώ
  • ELINOIL: 1,766 εκατ. ευρώ
  • REVOIL: 1,328 εκατ. ευρώ
  • DUTY FREE: 32,799 εκατ. ευρώ
  • CYCLON: 1,094 εκατ. ευρώ
  • PLAISIO: 62 χιλ. ευρώ
  • ΣΦΑΚΙΑΝΑΚΗΣ: -18,394 εκατ. ευρώ
  • INFO QUEST: 710 χιλ. ευρώ
  • ΕΛΓΕΚΑ: 335 χιλ. ευρώ
  • ΑΤΛΑΝΤΙΚ ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ: -106,442 εκατ. ευρώ

Σύμφωνα με τη STAT BANK, «τα χειρότερα είναι μάλλον μπροστά καθώς το 2011 θα συνοδευτεί με νέα υποχώρηση του ΑΕΠ και θα δοκιμάσει εκ νέου τις αντοχές των επιχειρήσεων». Πολύ χειρότερο όμως, αναμένεται για τους εργαζόμενους, καθώς οι δικές τους απώλειες δεν έχουν ημερομηνία λήξης, ενώ τίθεται άμεσα το ζήτημα της επιβίωσης. Αντιθέτως, ακόμη και με ζημιές, οι περισσότερες από τις μεγάλες επιχειρήσεις προσβλέπουν ότι με το «ξεπέρασμα» της κρίσης γι' αυτές, τα κέρδη θα επανέλθουν δριμύτερα και νέα μερίδια αγοράς θα προστεθούν σε αυτά που διατήρησαν ή θα αναπληρώσουν με το παραπάνω αυτά που απώλεσαν.

Στην παρουσίαση των στοιχείων βρέθηκαν και τοποθετήθηκαν αρκετοί επιχειρηματίες και εκπρόσωποι επιχειρηματικών φορέων. Ξεχώρισε ωστόσο η παρέμβαση του υφυπουργού Περιβάλλοντος - Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γ. Μανιάτη, που αποτίμησε τον ορυκτό πλούτο της χώρας στα 38 - 40 δισ. ευρώ, στέλνοντας μήνυμα... προς κάθε ενδιαφερόμενο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ