Πέμπτη 17 Φλεβάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΑΠΕΡΓΙΑ 23 ΦΛΕΒΑΡΗ 2011
Για το σήμερα και το αύριο

Χτες το πρωί η ΔΕΗ έκοψε το ρεύμα σε ένα ζευγάρι στην Καλλιθέα, όπου ο άντρας είναι άτομο με ειδικές ανάγκες και η γυναίκα εργάζεται ως σχολική τροχονόμος και για 176 ευρώ το μήνα. Το ίδιο είχε γίνει και τον Οκτώβρη, οπότε έγινε επανασύνδεση και διακανονισμός με τη ΔΕΗ να εξοφληθεί το χρωστούμενο ποσό των 2.000 ευρώ σε δόσεις των 250 ευρώ το μήνα. Μέχρι εκεί μπορεί να φτάσει το λεγόμενο «κοινωνικό πρόσωπο» της ΔΕΗ...

Μετά από χτεσινή μαζική παρέμβαση των δυνάμεων του ΠΑΜΕ, της ΠΑΣΕΒΕ, του Συλλόγου Γυναικών Καλλιθέας και συνταξιουχικών ενώσεων της περιοχής το ρεύμα επανασυνδέθηκε στην οικογένεια και έγινε νέος διακανονισμός «διευκόλυνσης»: «Πρέπει να πληρώνουμε 200 ευρώ το μήνα συν τους τρέχοντες λογαριασμούς. Είναι δυσβάσταχτο αυτό το ποσό για μια λαϊκή οικογένεια. Σκέψου ότι μέχρι σήμερα πληρώνουμε και ακόμη το χρέος παραμένει στα 2.000 ευρώ», είπε στον «Ρ» η Σούλα Στεφανοπούλου. Και προσθέτει: «Το "κοινωνικό πρόσωπο" της ΔΕΗ δεν είναι στην ουσία τίποτα για τα λαϊκά στρώματα. Κι αυτό το διακανονισμό τον πετύχαμε επειδή πήγαμε με το ΠΑΜΕ και τους άλλους μαζικούς φορείς. Οποτε πήγα μόνη μου στη ΔΕΗ να διαμαρτυρηθώ με αντιμετώπιζαν με πλήρη απαξίωση. Δεν αρκεί όμως αυτό. Ολοι όσοι πλήττονται να συσπειρωθούν στο εργατικό και το λαϊκό κίνημα και να παλέψουν για φθηνό ρεύμα και νερό, να μην κόβεται το ρεύμα και το νερό σε κανένα σπίτι που δεν έχει να πληρώσει. Μόνος σου δεν μπορείς να κάνεις τίποτα, αυτό κατάλαβα εγώ».

* * *

Τέτοιες παρεμβάσεις που καθημερινά επιδιώκουν ΠΑΜΕ, ΠΑΣΥ, ΠΑΣΕΒΕ, ΜΑΣ, ΟΓΕ αναδεικνύουν ότι το εργατικό - λαϊκό κίνημα πρέπει οργανωμένα και μαχητικά να παρεμβαίνει, ώστε κανένα λαϊκό νοικοκυριό να μη μένει χωρίς ρεύμα, νερό κλπ., να μειωθούν τα τιμολόγια των ΔΕΚΟ κ.ά. Σήμερα, για την άμεση προστασία της λαϊκής οικογένειας απ' την εξαθλίωση.

Αλλά και, ταυτόχρονα, αναδεικνύοντας τι πρέπει να γίνει ώστε μια και καλή να δοθεί λύση στις λαϊκές ανάγκες. Γι' αυτό και αυτές οι παρεμβάσεις έχουν σαν αφετηρία ότι η Ενέργεια πρέπει να είναι κοινωνικό αγαθό για όλους, διότι η ανάπτυξη των παραγωγικών δυνάμεων το επιτρέπει και ως εκ τούτου το να ζει σήμερα κανείς χωρίς ρεύμα, δηλαδή το να εμπορεύεται σήμερα κάποιος το ρεύμα αποτελεί το λιγότερο βαρβαρότητα. Αφετηρία, όμως τόσο του καπιταλιστικού κράτους, όσο και των επιχειρηματικών ομίλων που δραστηριοποιούνται στην Ενέργεια είναι η κερδοφορία και η ανταγωνιστικότητα. Η πλήρης κοινωνικοποίηση του κλάδου της Ενέργειας είναι η μοναδική τελειωτική λύση για τα λαϊκά στρώματα. Το αίτημα «ρεύμα για όλους» μπορεί να ικανοποιηθεί μόνο όταν καταργηθεί η επιχειρηματική δραστηριότητα στον τομέα της Ενέργειας.


Ε. Μ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ