Πέμπτη 17 Φλεβάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΟΛΑΒΟΙ ΣΤΙΣ ΠΡΩΗΝ ΔΕΚΟ
Τσαλαπατούν κάθε δικαίωμα

Χαρακτηριστική η κατάσταση σε ΗΣΑΠ και ΟΣΕ

Απολύσεις, μη καταβολή των δεδουλευμένων, καταστρατήγηση της κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας με, ανάμεσα σε άλλα, την μείωση του ωραρίου από 8ωρο σε 6ωρο και πολλά ακόμα αντιμετωπίζουν οι 250 περίπου καθαρίστριες που εργάζονται στην εργολαβική επιχείρηση ΟΙΚΟΜΕΤ ΑΕ η οποία έχει υπογράψει με τον ΗΣΑΠ σύμβαση για την καθαριότητα του χώρου. Στο σημείο μέσα στον ΗΣΑΠ όπου συγκεντρώνονται οι καθαρίστριες, περιόδευσε χτες το πρωί η Μαργαρίτα Ραΐση, πρόεδρος του Σωματείου Καθαριστριών Σχολείων Δημόσιας - Ιδιωτικής Εκπαίδευσης και ιδιωτικού Τομέα και μέλος της Γραμματείας ΠΑΜΕ Πειραιά, προκειμένου να απευθύνει το κάλεσμα για την πανεργατική απεργία της 23ης Φλεβάρη.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που αναδείχθηκαν από τη συζήτηση με τις εργαζόμενες, η εργοδοσία, αποθρασυμένη από την αντιλαϊκή πολιτική, έχει επιβάλει κλίμα τρομοκρατίας και τον εργασιακό μεσαίωνα. Τους τελευταίους δύο μήνες Δεκέμβρη - Γενάρη απέλυσε πάνω από 50 καθαρίστριες. Εχει να καταβάλει μισθούς από τον Δεκέμβρη, ενώ σε ορισμένες εργαζόμενες οφείλει ακόμα και το επίδομα αδείας του 2010! Τώρα προτάσσοντας τον εφιάλτη της απόλυσης και της ανεργίας, αναγκάζει εργαζόμενες να αποδεχτούν την μείωση του ωραρίου.

Η Μ. Ραΐση κάλεσε τις εργαζόμενες να δώσουν με αποφασιστικότητα την μάχη της απεργίας, να γραφτούν στο σωματείο, να συστρατευτούν με τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ διαφορετικά δεν πρόκειται να πάρει το μήνυμα ούτε η εργοδοσία ούτε η αντιλαϊκή πολιτική που την τροφοδοτεί.

Παρέμβαση και στη Βόρεια Ελλάδα

Αντίστοιχη είναι η κατάσταση που ανέδειξε και η πρόσφατη παρέμβαση συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ και αντιπροσωπείας του σωματείου εργαζομένων στις επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών καθαριότητας και φύλαξης (εργολαβίες) προς ιδιώτες και φορείς του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα Κεντρικής Μακεδονίας, στο χώρο του ΟΣΕ. Την ώρα της εξόρμησης πληρώνονταν οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα των βαγονιών και οι συνδικαλιστές διαπίστωσαν ότι η εργολαβική εταιρεία που έχει αυτό το έργο, έβαζε τους εργάτες να υπογράφουν ότι έπαιρναν χρήματα περισσότερα από αυτά που τους έδιναν στο χέρι. Οπως τονίζει σε ανακοίνωση - καταγγελία του το σωματείο, «η εργολαβική εταιρεία, ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ Γ.- ΚΕΤΖΑΚΗΣ Γ. ΟΕ , που έχει αυτό το έργο, καθαριότητα των βαγονιών του ΟΣΕ, παραβιάζει κατάφορα το σύνολο της εργατικής νομοθεσίας και κλέβει ωμά τους εργαζόμενους».

Η ανακοίνωση συνεχίζει: «Την ώρα που κάναμε την παρέμβασή μας η υπεύθυνη της εταιρείας μαζί με την προϊσταμένη του έργου έκαναν αυτή τη δουλειά. Υποχρέωναν τους εργαζόμενους να υπογράφουν για χρήματα που δεν έχουν λάβει.

Μετά την παρέμβασή μας οι εργαζόμενοι πληρώθηκαν με βάση τις υπογραφές τους, δηλαδή πήραν το σύνολο των χρημάτων που έπρεπε να πάρουν και όχι αυτά που ήθελε να τους πληρώσει η εταιρεία».

«Δεν είναι η μοναδική εταιρεία που κλέβει τους εργαζόμενους, όλες το ίδιο κάνουν. Οι εργολαβίες κλέβουν τους εργαζόμενους και το δημόσιο χρήμα.

Το αίτημά μας να φύγουν οι εργολάβοι και οι εργαζόμενοι να έχουν πλήρη και σταθερή εργασία με τους φορείς για τους οποίους δουλεύουν είναι επίκαιρο, αναγκαίο και το μόνο ρεαλιστικό για τους εργαζόμενους», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ