Πέμπτη 17 Φλεβάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΥΓΕΙΑ
ΠΑΜΕ - ΠΑΣΥ - ΠΑΣΕΒΕ - ΟΓΕ - ΜΑΣ
Δυναμική παρέμβαση στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης

Τη δωρεάν εξέταση των ασθενών για δύο ώρες, επέβαλαν χθες το ΠΑΜΕ, η ΠΑΣΕΒΕ, η ΠΑΣΥ, το ΜΑΣ και η ΟΓΕ, παρεμβαίνοντας στα ταμεία του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης. Παράλληλα, κρατώντας το πανό στην κεντρική πύλη του ΨΝΘ, μοίραζαν ενημερωτικό υλικό με το οποίο καλούσαν τους εργαζόμενους και όλο το λαό σε αγώνα για αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν σύστημα Υγείας. Να κλιμακώσει τον αγώνα του με τη μαζική συμμετοχή του στην πανεργατική απεργία στις 23 Φλεβάρη, με το ΠΑΜΕ.

Μέσα από την κινητοποίησή τους κατήγγειλαν την πολιτική της υποχρηματοδότησης και εμπορευματοποίησης των υπηρεσιών Υγείας που βρίσκει την πιο αποκρουστική και βάρβαρη έκφρασή της στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης. Οπως είπαν εργαζόμενοι του νοσοκομείου, το ΨΝΘ εδώ και μήνες λειτουργεί με οριακό προσωπικό στα τμήματά του, όπως, π.χ., το Παθολογικό, το Μικροβιολογικό, που σχετίζονται με την ασφαλή λειτουργία του νοσοκομείου. Οι γιατροί υποχρεώνονται, παρά την καθολική τους αντίθεση, παρά την αντίθεση των εκλεγμένων επιστημονικών οργάνων, σε συνταγογράφηση των φθηνότερων φαρμάκων σε χρόνιους ψυχιατρικούς αρρώστους, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη κριτήρια, όπως η ασφάλεια, η καταλληλότητα, η ποιότητα του φαρμάκου. Τέλος, χρόνιοι ψυχιατρικοί άρρωστοι και οι συγγενείς τους υποχρεώνονται να πληρώνουν από 5 έως 12 ευρώ ανάλογα με το είδος της εξέτασης, στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία του νοσοκομείου, αλλά και στα ιατρεία των Κέντρων Ψυχικής Υγείας.

Ο Ηλίας Κονδύλης, από τη Γραμματεία Υγείας - Πρόνοιας Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ, δήλωσε: «Εμείς σαν ΠΑΜΕ, λέμε ότι η κατάσταση αυτή έχει φτάσει στο απροχώρητο, η πρόσβαση των ανθρώπων με ψυχιατρικές παθήσεις, των ψυχιατρικά πασχόντων, σε ποιοτικές και δωρεάν υπηρεσίες είναι αναφαίρετο δικαίωμα, είναι δείκτης της ευαισθησίας και της αλληλεγγύης ολόκληρης της κοινωνίας.

Διεκδικούμε να καταργηθούν άμεσα οι πληρωμές για τους ψυχιατρικά άρρωστους, αλλά και όλους τους ασθενείς στα νοσοκομεία και τα Κέντρα Ψυχικής Υγείας, καθώς και τα Κέντρα Υγείας. Πλήρη χρηματοδότηση του συστήματος από τον κρατικό προϋπολογισμό και την εργοδοσία. Δωρεάν πρόσβαση του πληθυσμού σε ποιοτικό και ασφαλές φάρμακο, κάτι το οποίο μπορεί να εγγυηθεί μόνον ένας δημόσιος φορέας παραγωγής και διακίνησης φαρμάκων. Γι' αυτό προτάσσουμε την ανάγκη κοινωνικοποίησης των μονοπωλίων στο φάρμακο και τη βιοϊατρική τεχνολογία».

  • Σήμερα, οι ταξικές δυνάμεις στη Θεσσαλονίκη θα μπλοκάρουν τα ταμεία του Κέντρου Υγείας Χαλάστρας. Σε αποκλεισμό των ταμείων του νοσοκομείου του Αργοστολίου για περισσότερες από δύο ώρες προχώρησαν χθες, δυνάμεις του ΠΑΜΕ, της ΠΑΣΕΒΕ και του ΔΣ ΕΛΜΕ Κεφαλονιάς - Ιθάκης.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ