Πέμπτη 17 Φλεβάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΩΝ «ΚΛΕΙΣΤΩΝ» ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ
Κριτήριο η διεύρυνση των πεδίων δράσης για το κεφάλαιο

Σημεία από τις παρεμβάσεις των βουλευτών του ΚΚΕ και των άλλων κομμάτων κατά τη χτεσινή συζήτηση στη Βουλή

Η προώθηση του νόμου για την απελευθέρωση των λεγόμενων κλειστών επαγγελμάτων γίνεται «προκειμένου να εξυπηρετηθούν τα συμφέροντα των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων του κεφαλαίου που μέσα σε αυτήν την κρίση προσδοκά από την ενασχόληση με όλους αυτούς τους κλάδους να έχει περισσότερα κέρδη και να βγει αλώβητο», τόνισε ο βουλευτής του ΚΚΕ Αγγελος Τζέκης, παρεμβαίνοντας χτες στη συζήτηση του σχετικού νομοσχεδίου.

Σημείωσε ακόμα ότι σήμερα «αυτοί οι επαγγελματίες, αυτοί οι επιστήμονες πρέπει μαζί με τον εργαζόμενο λαό να δώσουν τη μάχη τους, ενιαία και αδιαίρετα», αφού «η αποσπασματική κλαδική αντιμετώπιση δεν μπορεί να αντισταθεί στη σαρωτική επίθεση».

Παραθέτοντας συγκεκριμένα παραδείγματα και απαντώντας στο κυβερνητικό επιχείρημα περί μείωσης των τιμών που θα επιφέρει η απελευθέρωση επαγγελμάτων, αναρωτήθηκε απευθυνόμενος στην κυβέρνηση αν «είδατε εσείς να μειώνεται η τιμή σε όλα αυτά τα προϊόντα και την παροχή υπηρεσιών;».

Ειδικά για τις νομικές υπηρεσίες, θύμισε ότι «βάλατε ΦΠΑ 23% σε αυτές τις υπηρεσίες. Αυξήσατε το παράβολο από τα 10 στα 100 ευρώ. Τα έξοδα ποινικής αγωγής αυξήθηκαν κατά 100% ή 200%!» προσθέτοντας πως σήμερα «καταργείτε κάθε εμπόδιο για την εγκατάσταση και άσκηση της δικηγορίας σε οποιοδήποτε κράτος της ΕΕ από μεγάλους δικηγόρους και ανώνυμες εταιρίες».

Οσον αφορά τους μηχανικούς και τους αρχιτέκτονες ο Α. Τζέκης επισήμανε ότι η απελευθέρωση του επαγγέλματος έχει ξεκινήσει πριν αρκετά χρόνια με την υλοποίηση ευρωπαϊκών κατευθύνσεων και στόχο «ένα επιστημονικό προλεταριάτο χαμηλής ειδίκευσης που εξασφαλίζει όμως στους επιχειρηματικούς ομίλους φθηνή εργασία».

«Στον πυρήνα το νομοσχεδίου βρίσκεται η ευρωενωσιακή πολιτική της απελευθέρωσης των αγορών. Γι' αυτό ακριβώς τον λόγο αποτελεί υποκρισία η κυβερνητική λογική ότι ενδιαφέρεται τάχα μου για τους νέους», τόνισε στη δική του παρέμβαση ο βουλευτής του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος, επισημαίνοντας πως «η ποιότητα των υπηρεσιών για τη λαϊκή οικογένεια θα υποβαθμιστεί και ταυτόχρονα θα αναβαθμιστεί η ποιότητα των υπηρεσιών για το μεγάλο κεφάλαιο».

Με τη συνολική πολιτική της ΕΕ συνέδεσε το θέμα της απελευθέρωσης των επαγγελμάτων ο υπουργός Οικονομίας, Γ. Παπακωνσταντίνου. Οπως είπε «θεωρούμε ότι το ζήτημα της ανταγωνιστικότητας είναι μείζον για την Ελλάδα» και γι' αυτό «το συνολικό πλαίσιο το έχουμε ήδη ενσωματώσει στις πολιτικές μας». Παράλληλα, υποστήριξε ότι η Βουλή «με πίεση συγκεκριμένων ομάδων νομοθέτησε ρυθμίσεις επί ρυθμίσεων ώστε να είμαστε η ευρωπαϊκή χώρα με το δυσκολότερο "επιχειρείν"».

Για «αναγκαία μεταρρύθμιση με στόχο να απελευθερώσει την αγορά από στρεβλώσεις», μίλησε ο εισηγητής της ΝΔ Μ. Σαλμάς, δηλώνοντας ότι η απελευθέρωση θα «βελτιώσει το ρυθμό ανάπτυξης της χώρας». Παρόλα αυτά δήλωσε ότι η ΝΔ θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο επειδή «στηρίζεται σε αυθαίρετες παραδοχές» κατηγορώντας την κυβέρνηση για προχειρότητα. Ανάλογες κατηγορίες απηύθυνε και ο εκπρόσωπος του ΛΑ.Ο.Σ. Μ. Βορίδης, λέγοντας πως το νομοθέτημα «θα δημιουργήσει χάος στην αγορά». Το νομοσχέδιο καταψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ