Παρασκευή 18 Φλεβάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΑΠΕΡΓΙΑ 23 ΦΛΕΒΑΡΗ 2011
ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ (ΟΤΕΚ)
Παραπέρα διείσδυση των επιχειρηματιών στις τουριστικές σχολές

Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού: Καταγγέλλει τα σχέδια για μείωση χρηματοδότησης του ΟΤΕΚ Καλεί σε σύσκεψη τη Δευτέρα, 21 του Φλεβάρη, στις 6.30 μ.μ.

Η μείωση της κρατικής χρηματοδότησης και το επιχειρούμενο κλείσιμο των δημόσιων σχολών που ανήκουν στον Οργανισμό Τουριστικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΟΤΕΚ) ανοίγει το δρόμο «για την παραπέρα διείσδυση των επιχειρηματιών στις σχολές, προκειμένου να αντλήσουν ακόμα περισσότερα κέρδη από την εκπαίδευση». Τα παραπάνω σημειώνει σε ανακοίνωσή του το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων.

Ταυτόχρονα, και με αφορμή τις παραπάνω εξελίξεις στον ΟΤΕΚ, αλλά και για την καλύτερη οργάνωση της δουλειάς μπροστά στην 24ωρη πανελλαδική απεργία, καλεί σε σύσκεψη της Επιτροπής Νέων του Συνδικάτου τη Δευτέρα 21 Φλεβάρη στις 18.30 στα γραφεία του συνδικάτου (Γλάδστωνος 3, Ομόνοια).

Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, σημειώνει το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού, όπως και η προηγούμενη της ΝΔ, «παραδίδουν στο μεγάλο τουριστικό κεφάλαιο ακτές και θάλασσες, δάση και μεγάλες εκτάσεις δημόσιας γης, στηρίζουν την άναρχη δόμηση και την ανάπτυξη τουριστικών εγκαταστάσεων!

Πιστοί στις επιταγές του τουριστικού κεφαλαίου, νομιμοποιούν το "δουλεμπόριο" χιλιάδων νέων παιδιών, σπουδαστές που για να φοιτήσουν στις σχολές, δουλεύουν από την πρώτη μέρα των σπουδών τους και μέσα από τον επαίσχυντο θεσμό της υποτιθέμενης πρακτικής άσκησης, δηλαδή της απλήρωτης δουλειάς χωρίς κανένα απολύτως δικαίωμα, με απαράδεκτες συνθήκες εργασίες και ωράρια "λάστιχο"!

Το επιχειρούμενο κλείσιμο των δημόσιων σχολών τουριστικής εκπαίδευσης μέσα κι από τη μείωση της κρατικής χρηματοδότησης ανοίγει το δρόμο για την παραπέρα διείσδυση των επιχειρηματιών στις σχολές, προκειμένου να αντλήσουν ακόμα περισσότερα κέρδη από την εκπαίδευση. Την ίδια στιγμή που οι μαθητές για την εκπαιδευτική περίοδο 2010 - 2011 αυξήθηκαν από 2.500 σε 3.200, το υπουργείο αποφάσισε να διαθέσει μόνο 12 εκατ. ευρώ, όταν απαιτούνται τουλάχιστον 20 εκατ. για να λειτουργήσουν στοιχειωδώς οι σχολές.

Χειρότερη τύχη επιφύλαξε η κυβέρνηση στις σχολές ξεναγών, αφού αποφασίστηκε να κλείσουν οι 3 από τις 4, ενώ η λειτουργία της μιας και μοναδικής σχολής ξεναγών της Αθήνας, μετατέθηκε για μετά το Σεπτέμβρη του 2011. Συνέχεια αυτής της απαράδεκτης απόφασης αποτελεί και το καθεστώς ομηρίας των εργαζομένων σε όλες τις σχολές, αφού η συντριπτική τους πλειοψηφία δουλεύει με συμβάσεις ορισμένου χρόνου και ωρομίσθιους.

Σε αυτήν την ξεκάθαρη πια πραγματικότητα, οι σπουδαστές, οι καθηγητές και οι εργαζόμενοι ξεκομμένα από τη σχέση εργασίας, αλλά και οι γονείς, έχουν ένα χρέος. Την κοινή πάλη και δράση με κοινό πλαίσιο που ανταποκρίνεται στις σημερινές ανάγκες για δημόσιες, δωρεάν επαγγελματικές σχολές:

  • Κατάργηση όλων των διδάκτρων.
  • Δωρεάν χορήγηση όλων των συγγραμμάτων.
  • Κάλυψη όλων των εξόδων για τα αναλώσιμα και τον υλικοτεχνικό εξοπλισμό.
  • Δωρεάν μετακίνηση για όλους τους σπουδαστές.
  • Ισα δικαιώματα σε Ελληνες και μετανάστες σπουδαστές.
  • Εξασφαλισμένη πρακτική άσκηση με ευθύνη της σχολής με πλήρη ασφαλιστικά δικαιώματα και κατοχυρωμένα όλα τα εργασιακά δικαιώματα.
  • Απαιτούμε ειδικευμένο εκπαιδευτικό προσωπικό με μόνιμη και σταθερή δουλειά που να επαρκεί για τις ανάγκες όλων των σχολών.
  • Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους με πλήρη ασφάλιση και εργασιακά δικαιώματα».

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ