Παρασκευή 18 Φλεβάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΥΓΕΙΑΣ
Στην προκρούστεια κλίνη από τον Ιούνη

Στην καθολική εφαρμογή των ανατροπών στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας με την καθιέρωση ενός ελάχιστου ενιαίου πακέτου παροχών και την επιβολή άγριων πληρωμών για τη διασφάλιση ενός υποφερτού επιπέδου στην ώρα της ανάγκης, προχωρά η κυβέρνηση. Μετά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου - που έχει ως κεντρικό μοχλό τον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) - οι ηγεσίες των υπουργείων Υγείας και Εργασίας ανακοίνωσαν χτες την καθολική εφαρμογή των επώδυνων ανατροπών, τόσο για τους ασφαλισμένους, όσο και για τους γιατρούς και τους υγειονομικούς που εργάζονται κυρίως στο ΙΚΑ.

Πλάτη στην κυβερνητική πολιτική βάζουν οι ηγεσίες των συνδικαλιστικών οργανώσεων του χώρου της Υγείας, που αποτέλεσαν τους «κοινωνικούς εταίρους» στη χτεσινή συνάντηση του υπουργού Υγείας Ανδ. Λοβέρδου και του αναπληρωτή υπουργού Εργασίας Γ. Κουτρουμάνη, με θέμα την εφαρμογή του ΕΟΠΥΥ. Ακόμα και εκείνες οι ηγεσίες των συνδικαλιστικών οργανώσεων που δεν προσήλθαν χτες στο διάλογο βάζουν πλάτη στα σχέδια της κυβέρνησης, καθώς με το πλαίσιο που προτάσσουν αφήνουν στο απυρόβλητο την επιχειρηματική δράση σε αυτό το χώρο, που μετατρέπει την Υγεία - Πρόνοια σε ένα ακριβοπληρωμένο εμπόρευμα και τους εργαζόμενους υγειονομικούς σε είλωτες στην υπηρεσία των πολυεθνικών και του κεφαλαίου. Μάλιστα, στις «αντιρρήσεις» τους για τη χτεσινή συνάντηση, όχι μόνο δεν αρνούνται το διάλογο, αλλά ζητούν να πάνε σε αυτόν με τους όρους που θέλουν οι ηγεσίες τους.

Στη χτεσινή συνάντηση, λοιπόν, προσήλθαν εκπρόσωποι του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ), της ΑΔΕΔΥ, των Ομοσπονδιών των Υγειονομικών (ΠΟΥΓYΙΚΑ) και των Διοικητικών (ΠΟΣΕ - ΙΚΑ) Υπαλλήλων του ΙΚΑ, της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ), της Εταιρείας Διευθυντών του ΕΣΥ - που τάχτηκαν ανοιχτά κατά των πρόσφατων απεργιών των νοσοκομειακών γιατρών και υπέρ της κυβέρνησης - της Εταιρείας των Γιατρών της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΕΛΕΓΕΙΑ), της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας (ΕΟΟ) και ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Διαγνωστικών Κέντρων.

Δεν προσήλθαν στη χτεσινή συνάντηση η Ομοσπονδία των γιατρών του ΙΚΑ (ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ) οι Ιατρικοί Σύλλογοι Αθήνας (ΙΣΑ), Πειραιά (ΙΣΠ) και Θεσσαλονίκης (ΙΣΘ), η Ενωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών - Πειραιώς (ΕΙΝΑΠ) και η Ενωση Ελευθεροεπαγγελματιών Αττικής (ΕΕΙΑ), οι οποίες όχι μόνο δεν αρνούνται το διάλογο, αλλά ζητούν την παρέμβαση του πρωθυπουργού να υπάρξουν «εγγυήσεις σοβαρού διαλόγου», που βασικά θα κινείται στα 12 σημεία που εγκρίθηκαν στις μέρες της κατάληψης στο υπουργείο Υγείας. Επίσης, δεν προσήλθε και η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), που επίσης θέτει θεματολογία για διάλογο στο υπουργείο Υγείας βασισμένο και πάλι στα 12 σημεία.

Μάλιστα, η συμμετοχή της ηγεσίας του ΠΙΣ στη χτεσινή συνάντηση, όπου ο πρόεδρός του Μανώλης Καλοκαιρινός μίλησε για «μείζονα προβλήματα που δημιούργησαν οι συνάδελφοί του» - δηλαδή με τη συμμετοχή στις απεργίες και την κατάληψη του υπουργείου Υγείας - προκάλεσε την έκδοση καταγγελίας από ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ, ΙΣΑ, ΙΣΠ, ΙΣΘ, ΕΙΝΑΠ και ΕΕΙΑ, γιατί δε συγκάλεσε Διοικητικό Συμβούλιο.

Πέρα από τις φραστικές αντιπαραθέσεις δεν πρέπει να υπάρχει καμιά εμπιστοσύνη σε αυτές τις ηγεσίες, που πρωτοστάτησαν μέχρι τώρα στο διάλογο. Ολες αυτές οι ηγεσίες πρέπει να καταδικαστούν στη συνείδηση και στην πράξη. O αγώνας των υγειονομικών πρέπει να συνεχιστεί, να μαζικοποιηθεί και να συντονιστεί με αυτόν των εργατοϋπαλλήλων, των αυτοαπασχολούμενων, των συνταξιούχων, γενικά των φτωχών λαϊκών στρωμάτων για αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας με κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης. Για γιατρούς πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, με μόνιμη και σταθερή δουλειά, αξιοπρεπείς μισθούς, μέσα σε ένα αποκλειστικά δημόσιο σύστημα Υγείας, χωρίς καμιά επιχειρηματική δραστηριότητα.

Πρέπει να αναφέρουμε ακόμα την τοποθέτηση των εκπροσώπων του Πανελλήνιου Συνδέσμου Διαγνωστικών Κέντρων στη χτεσινή συνάντηση που αναφώνησαν με ανακούφιση ότι με το πολυνομοσχέδιο θεσμοθετούνται αυτά που πρότειναν εκείνοι εδώ και πολλά χρόνια: Δηλαδή, την εξίσωση του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα απ' όπου ο ασφαλισμένος θα μπορεί να έχει υπηρεσίες, αρκεί να μπορεί να τις πληρώσει.

Εκφραση των άγριων περικοπών αποτελούν και τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν αμέσως μετά σε σύσκεψη της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας με τις ηγεσίες των Υγειονομικών Περιφερειών και των νοσοκομείων. Οι λειτουργικές δαπάνες των νοσοκομείων, το 2010, μειώθηκαν κατά 5%, τη στιγμή που αυξήθηκε κατά 24% η νοσηλεία των ασθενών. Επίσης μειώθηκε κατά 23% η δαπάνη ανά ασθενή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ