Παρασκευή 25 Φλεβάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
Εγγυητής των εξελίξεων η ιμπεριαλιστική ΕΕ

Πρόκληση και υποκρισία απέναντι στο λαό της Λιβύης οι δηλώσεις του Ελληνα πρωθυπουργού

Σε υποκριτικές δηλώσεις «αποδοκιμασίας της χρήσης βίας κατά των πολιτών» της Λιβύης προχώρησε ο πρωθυπουργός, Γ. Παπανδρέου, και την ίδια στιγμή επιχείρησε να εμφανίσει την ΕΕ σαν «δύναμη σταθερότητας της περιοχής», σε μια προσπάθεια να κρύψει τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς της λυκοσυμμαχίας.

Σε δηλώσεις που έκανε αμέσως μετά τη συνάντησή του με την Γερμανίδα καγκελάριο και την πρωθυπουργό της Φινλανδίας, ο πρωθυπουργός διεκδίκησε «πρωταγωνιστικό ρόλο» στην περιοχή για λογαριασμό των ιμπεριαλιστικών κέντρων αλλά και των συμφερόντων της εγχώριας πλουτοκρατίας. «Η Ελλάδα, λόγω της γεωγραφίας και της ιστορίας της, μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην περιοχή», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο Γ. Παπανδρέου, που τον περασμένο Ιούνη βρέθηκε στη Λιβύη με στόχο να υπογράψει συμφωνίες με τον Μ. Καντάφι για λογαριασμό ελληνικών επιχειρηματικών ομίλων, εντελώς υποκριτικά ισχυρίστηκε ότι η κυβέρνηση «θα σταθεί στο πλευρό των λαών της Βόρειας Αφρικής και της Μέσης Ανατολής και να τους βοηθήσουμε να αλλάξουν ουσιαστικά τα πάντα: τις κοινωνίες τους, τις οικονομίες τους, την πολιτική τους».

Εσπευσε ταυτόχρονα να χρίσει την ιμπεριαλιστική ΕΕ εγγυητή για την προώθηση των «θεμελιωδών μεταρρυθμίσεων» στην περιοχή. «Απαιτείται μια ειρηνική μετάβαση στη δημοκρατία και η Ευρώπη μπορεί να διαδραματίσει έναν ιστορικό ρόλο, αλλά και οι χώρες της περιοχής, όπως η Ελλάδα, επίσης διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο, καθώς είναι ευρωπαϊκά κράτη - μέλη, ενώ ταυτοχρόνως έχουν την πείρα της μετάβασης από δικτατορικά καθεστώτα σε δημοκρατικά», υποστήριξε ο Γ. Παπανδρέου.

Ο ίδιος αναφέρθηκε, τέλος, στη μεταφορά μεγάλου αριθμού ξένων υπηκόων προς την Κρήτη, που πραγματοποιείται με ναυλωμένα καράβια Ελλήνων εφοπλιστών, λέγοντας ότι «είμαστε διατεθειμένοι να παράσχουμε βοήθεια σε οποιοδήποτε κράτος αντιμετωπίζει παρόμοια προβλήματα».

Την ίδια υποκρισία εξέφρασε και η ύπατη εκπρόσωπος Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ, Κάθριν Αστον, που υποστήριξε ότι «καταδικάζει σθεναρά τη χρήση βίας κατά πολιτών», ζητώντας «να τεθεί άμεσα τέλος στη βία και να ληφθούν μέτρα που θα ανταποκρίνονται στα εύλογα αιτήματα του πληθυσμού, μεταξύ άλλων μέσω εθνικού διαλόγου».

Επίσης, εξήγγειλε την αναστολή των διαπραγματεύσεων με τη Λιβύη για τη Συμφωνία πλαίσιο ΕΕ - Λιβύης, προσθέτοντας ότι η ΕΕ είναι έτοιμη να λάβει και «άλλα μέτρα», δείχνοντας ξεκάθαρα ότι αναζητά στις εξελίξεις το δρόμο που θα εξυπηρετεί καλύτερα τα ιμπεριαλιστικά της συμφέροντα και θα της δώσει αποφασιστικό ρόλο παρέμβασης στα γεγονότα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ