Σάββατο 26 Φλεβάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΚΑΒΑΛΑ
«Ρήξη και ενσωμάτωση»

Στιγμιότυπο κατά τη διάρκεια της βιβλιοπαρουσίασης
Στιγμιότυπο κατά τη διάρκεια της βιβλιοπαρουσίασης
Σε μια προσπάθεια διαφύλαξης της συλλογικής μνήμης από τις επιθέσεις του αντικομμουνισμού και τη διαστρέβλωση της Ιστορίας, την περασμένη Πέμπτη, πραγματοποιήθηκε εκδήλωση βιβλιοπαρουσίαση, με πρωτοβουλία της Νομαρχιακής Επιτροπής Καβάλας του ΚΚΕ και του Νομαρχιακού Συμβουλίου Καβάλας της ΚΝΕ. Στη διάρκεια της εκδήλωσης που έγινε στο Μουσείο Καπνού της Καβάλας, πραγματοποιήθηκε ξενάγηση στους χώρους του και παρουσίαση του βιβλίου «Ρήξη και Ενσωμάτωση» από τον ίδιο το συγγραφέα του, τον Αναστάση Γκίκα, συνεργάτη του Τμήματος Ιστορίας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ.

Μέσα από την ξενάγηση, φωτίστηκαν πλευρές της Ιστορίας του καπνεργατικού κινήματος της Καβάλας, άγνωστες για τη νεολαία, όπως η αλληλεγγύη προς τους Μικρασιάτες πρόσφυγες από τα ταξικά σωματεία της εποχής, αλλά και οι τρόποι και μορφές πάλης που υιοθέτησαν οι κομμουνιστές για να αντιπαλέψουν τη βάρβαρη καταστολή της εποχής.

Στην εισήγησή του, ο Α. Γκίκας τόνισε την τεράστια απήχηση που είχε το ΚΚΕ στην Καβάλα. Συσχέτισε στοιχεία της δικτατορίας του κεφαλαίου (οι τρόποι ενσωμάτωσης, η βάρβαρη καταστολή, ο δικομματισμός βενιζελικών - αντιβενιζελικών) του παρελθόντος με το σήμερα. «Ενώ μοιάζει ότι η Ιστορία επαναλαμβάνεται δεν είναι έτσι: αυτό που βρίσκεται πίσω από τις ομοιότητες είναι η διαχρονικότητα της ταξικής πάλης, που θα συνεχίσει να υπάρχει μέχρις ότου να καταργηθεί εντελώς η εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο σε όλη τη Γη», σημείωσε.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ