Σάββατο 26 Φλεβάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΚΚΕ - ΚΝΕ ΣΤΗ ΝΟΜΙΚΗ
Για τις εξελίξεις σχετικά με το πανεπιστημιακό άσυλο

Ανακοίνωση της ΚΟΒ του ΚΚΕ και της ΤΟ της ΚΝΕ στη Νομική Σχολή (ΝΟΠΕ)

Με αφορμή τη Γενική Συνέλευση Τμήματος της Νομικής και τις εξελίξεις με το πανεπιστημιακό άσυλο η ΚΟΒ του ΚΚΕ και η ΤΟ της ΚΝΕ στη Νομική (ΝΟΠΕ) εξέδωσαν ανακοίνωση, καλώντας τους φοιτητές και τους σπουδαστές να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους. Η ανακοίνωση έχει ως εξής:

«Την Πέμπτη 24/2 πραγματοποιήθηκε η Συνέλευση Τμήματος Νομικής στην οποία, με αφορμή την προβοκατόρικη ενέργεια με τα γκαζάκια που έσκασαν στην αίθουσα Οικονομίδου, τέθηκε το θέμα του ασύλου. O πρόεδρος του Τμήματος Φορτσάκης άρχισε να μιλά για τοποθέτηση φρουρών, security κ.λπ. ως δήθεν πρόσθετα "μέτρα ασφαλείας". Το θέμα του ασύλου σχετίζεται με τη συνολικότερη συζήτηση που έχει ανοίξει σχετικά με τη νομιμότητα και τη ανομία. Τα συμφέροντα των μεγαλοεπιχειρηματιών, των εφοπλιστών και συνολικά της αστικής τάξης καθορίζουν το νόμιμο και το παράνομο. Αυτή, λοιπόν, η νομιμότητα προωθείται και στους χώρους των πανεπιστημίων πρώτα και κύρια από το περιεχόμενο των μαθημάτων. Η δήθεν ελεύθερη διακίνηση ιδεών που εξασφαλίζει το άσυλο απλά συγκαλύπτει το συγκεκριμένο αντιδραστικό περιεχόμενο.

Οι δυνάμεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ μέσα στα πανεπιστήμια συγκρούονται με αυτήν τη "νομιμότητα" που καθιστά παράνομους όσους παλεύουν για μια αξιοπρεπή ζωή και νόμιμα τα κέρδη των καπιταλιστών. Η υπόθεση της κατάργησης του ασύλου εξυπηρετεί τους σχεδιασμούς της αστικής τάξης για ένταση της καταστολής, του αυταρχισμού, για χτύπημα του κινήματος στο χώρο των πανεπιστημίων. Η κυβέρνηση από κοινού με τη ΝΔ, τον ΛΑ.Ο.Σ. και τις πρυτανικές αρχές των ιδρυμάτων επιδιώκει την κατάργησή του, την ισχυρή δράση των σωμάτων ασφαλείας στις σχολές κατά τις κινητοποιήσεις. Σε αυτό έχει συμμάχους και άσπονδους φίλους.

  • Οι παρατάξεις ΠΑΣΠ και ΔΑΠ, ακολουθώντας τη γραμμή των κομμάτων τους έχουν ενεργό ρόλο στην υπεράσπιση και προώθηση της αντιλαϊκής πολιτικής, στο χτύπημα του λαϊκού κινήματος και του ασύλου.
  • Οι προβοκατόρικες ενέργειες του λεγόμενου "αντιεξουσιαστικού" χώρου στοχοποιούν και συκοφαντούν το λαϊκό και φοιτητικό κίνημα και το ίδιο το άσυλο.
  • Οι οπορτουνιστές ΣΥΝ - ΣΥΡΙΖΑ - ΕΑΑΚ έχουν βαριές ευθύνες, γιατί συμπλέουν με τις ομάδες αυτές σε "καταλήψεις" και "γενικές συνελεύσεις" σχολών, ενώ έχει αναδειχτεί περίτρανα με επιχειρήματα και αποδείξεις ο ρόλος τους. Δεν είναι μέρος του φοιτητικού κινήματος, αλλά χώρος διάτρητος από υπηρεσίες και η δράση τους (προβοκάτσιες, τραμπουκισμοί) πρέπει να απομονωθεί από τους φοιτητές.

Για το ΚΚΕ και την ΚΝΕ το άσυλο αφορά:

  • Στη διασφάλιση από διώξεις των μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας για τις επιστημονικές τους απόψεις και τα ιδεολογικά ρεύματα που εκφράζουν.
  • Στην υπεράσπιση της ανεμπόδιστης συνδικαλιστικής δράσης από την καταστολή.
  • Στην κατοχύρωση της πολιτικής δράσης ενάντια στις επιχειρήσεις και τα μονοπώλια.

Τώρα οι φοιτητές - σπουδαστές να βγάλουν συμπεράσματα. Να πάρουν πάνω τους την υπόθεση της συγκρότησης των συλλόγων και της οργάνωσης της πάλης ενάντια στην αντιεκπαιδευτική και αντιλαϊκή πολιτική, τμήμα της οποίας είναι και η προσπάθεια κατάργησης του ασύλου. Πρωταρχική ευθύνη για την υπεράσπισή του έχουν οι φορείς της ακαδημαϊκής κοινότητας που πρέπει να στηρίζονται στο εργατικό κίνημα. Το άσυλο πρέπει να στηριχθεί από το προοδευτικό κομμάτι καθηγητών που βρίσκεται μακριά από τη δράση επιχειρήσεων και μονοπωλίων. Ο κ. Φορτσάκης και οι καθηγητές του Τμήματος βρίσκονται όχι μόνο μακριά αλλά είναι και αντίθετοι σε αυτήν την προσπάθεια».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ