Τετάρτη 2 Μάρτη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Δημοπρατήσεις έργων για τόνωση της αγοράς!

Με την ανακοίνωση της δημοπράτησης έργων ύψους 250 εκατ. ευρώ επιχείρησε χτες η ηγεσία του υπουργείου Υγείας να προσπεράσει τα αδιέξοδα που προκαλεί η κυβέρνηση στα δημόσια νοσοκομεία, στα ασφαλιστικά ταμεία και στους ίδιους τους εργαζόμενους.

Τα έργα, που θα δημοπρατηθούν μέσα στο Μάρτη και τον Απρίλη, συγχρηματοδοτούνται απ' την Ευρωπαϊκή Ενωση και αφορούν κυρίως σε ανακατασκευές και αναδιαρρυθμίσεις σε παλιές υποδομές. Ελάχιστες, δηλαδή, είναι οι νέες προσθήκες στις υποδομές ενώ δεν υπήρξε καμιά αναφορά για προσλήψεις προσωπικού, τη στιγμή που μειώνεται δραματικά το προσωπικό των νοσοκομείων. Ακόμα και αυτά τα έργα δε θα προχωρήσουν αν δεν εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση με 25% απ' το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων - που συχνά δε δίνεται - με αποτέλεσμα οι απορροφήσεις και αυτών των κοινοτικών κονδυλίων να φτάνουν μόλις στο 13% από το υπουργείο Υγείας. Επίσης και αυτά τα κονδύλια είναι υποταγμένα στη λογική της κερδοφορίας του κεφαλαίου που δρα στο χώρο της Υγείας. Ηταν αποκαλυπτικός ο ίδιος ο υπουργός Υγείας, Α. Λοβέρδος, που υπογράμμισε ότι αυτά τα κονδύλια «θα παράσχουν ρευστότητα στην αγορά το 2011 και το 2012 θα αρχίσουν να δίνουν τις κατασκευές, άρα θα εμπλουτίσουν το σύστημα Υγείας».

Χωρίς φάρμακα οι ασφαλισμένοι

Κατά τ' άλλα ο υπουργός Υγείας αναγνώρισε ότι οι φαρμακοποιοί έχουν δίκιο, καθώς ορισμένα ασφαλιστικά ταμεία - και κυρίως ο Οργανισμός Περίθαλψης Ασφαλισμένων του Δημοσίου - δεν μπορούν να εκταμιεύσουν τα χρήματα για την αποπληρωμή στην Αθήνα, στον Πειραιά και τη Θεσσαλονίκη, με αποτέλεσμα στο Λεκανοπέδιο να σταματήσει η επί πιστώσει χορήγηση των φαρμάκων. Ιδια είναι η κατάσταση και με τους συμβεβλημένους γιατρούς, τους οποίους ο ΟΠΑΔ έχει απλήρωτους εδώ και 14 μήνες, ενώ κάποια άλλα Ταμεία τους χρωστούν χρήματα τουλάχιστον δύο ετών. Οι ελευθεροεπαγγελματίες γιατροί αποφάσισαν να μη δέχονται τα βιβλιάρια των ασφαλισμένων απ' τις 7.3.2011 και για μια βδομάδα. Ετσι, οι ασφαλισμένοι θα πληρώνουν τις επισκέψεις απ' την τσέπη τους και στη συνέχεια θα τα εισπράττουν απ' τα ασφαλιστικά ταμεία.

Τέλος, ο υπουργός Υγείας ανακοίνωσε ότι έγινε συζήτηση για την τύχη του κοινωφελούς νοσοκομείου «Ερρίκος Ντυνάν» σε διυπουργική συνάντηση υπό τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Θ. Πάγκαλο. Ωστόσο, όμως, δήλωσε ότι η κυβέρνηση δεν είναι έτοιμη να παρουσιάσει τις αποφάσεις για το νοσοκομείο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ