Τετάρτη 2 Μάρτη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Δυναμώνει η πάλη κατά των ατομικών συμβάσεων

Να αξιοποιήσουν το εμπλουτισμένο νομικό οπλοστάσιο που ανοίγει το δρόμο στην κυριαρχία των ατομικών συμβάσεων εργασίας επιχειρούν, με «φανερή βιασύνη», πολλοί εργοδότες και στη Θεσσαλία.

Πρωτοπόροι σ' αυτή τη μεθόδευση εμφανίζονται οι επιχειρήσεις της Λάρισας «Αλφα Κεράμικα» (κεραμοποιία), «Επίλεκτος» (κλωστοϋφαντουργία), «ANIMYS» (Κέντρο Αποθεραπείας και Αποκατάστασης), «Μετροπόλ» (ξενοδοχείο), που, μέσω των ατομικών συμβάσεων, προωθούν μείωση των μισθών των εργαζομένων κατά 20%. Στον ίδιο «ντορό» ακολουθούν και επιχειρήσεις της Μαγνησίας, όπως αυτή που εκδίδει την εφημερίδα «Θεσσαλία», η οποία, μέσω της επιχειρησιακής σύμβασης, μειώνει κατά 15% τους μισθούς, η εταιρεία «Κιολεΐδης» (μεταλλοβιομηχανία), που επιχειρεί να αναγκάσει τους εργαζόμενους να υπογράψουν ατομική σύμβαση, μέσω της οποίας προωθείται η «εισαγωγή συστήματος εκ περιτροπής εργασίας», καθώς και άλλες αντεργατικές αποφάσεις που σχετίζονται με τους μισθούς, τις υπερωρίες, τις απολύσεις κλπ.

Μάλιστα, σε κάποιες περιπτώσεις - όπως π.χ. στην «ANIMYS» - οι εργαζόμενοι, υπό το βάρος των πιέσεων και των απειλών, αποδέχτηκαν την εργοδοτική απόφαση και υπέγραψαν ατομική σύμβαση.

Εχει αποτελέσματα η ταξική πάλη

Αμεση και δυναμικά αγωνιστική ήταν η αντίδραση των δυνάμεων του ταξικού εργατικού κινήματος της περιοχής σ' αυτές τις εργοδοτικές επιθέσεις.

Στη Λάρισα, η Τοπική Γραμματεία του ΠΑΜΕ, μαζί με την ταξική διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Λάρισας και πρωτοβάθμια σωματεία, που κινούνται σε ταξική πορεία, αντέδρασαν πάραυτα, οργανώνοντας αγωνιστικές παρεμβάσεις και καλώντας όλους τους εργαζόμενους του νομού να ορθώσουν τείχος αντίστασης, μη επιτρέποντας την εφαρμογή των αντεργατικών αποφάσεων της εργοδοσίας.

Η αγωνιστική αντίδραση είχε άμεσα αποτελέσματα, καθώς κάποιες επιχειρήσεις («ANIMYS», «Αλφα Κεράμικα») πήραν πίσω τις αποφάσεις τους, η «Επίλεκτος» φαίνεται να την «παγώνει», ενώ άλλοι εργοδότες που σκέφτονταν ν' ακολουθήσουν την ίδια τακτική, τώρα το ξανασκέφτονται.

Βεβαίως, αυτή η υποχώρηση είναι, μάλλον, προσωρινή, καθώς η εργοδοσία δεν παραιτείται από την προσπάθεια να εκμεταλλευτεί και τη δυνατότητα που της δίνει ο νόμος για τις ατομικές συμβάσεις, αλλά και την ευνοϊκή γι' αυτή συγκυρία που διαμορφώνεται από τη γενικότερη αντεργατική - αντιλαϊκή πολιτική που εφαρμόζεται στο πλαίσιο του μνημονίου κυβέρνησης - τρόικας, προκειμένου να εντείνει ακόμα περισσότερο την ταξική εκμετάλλευση, αφαιρώντας και τα ελάχιστα δικαιώματα που έχουν απομείνει στους εργαζόμενους.

Γι' αυτό και οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στη Θεσσαλία δηλώνουν πως θα συνεχίσουν, με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα, τη μάχη κατά των ατομικών συμβάσεων εργασίας, προειδοποιώντας τους εργοδότες, αλλά και τους εκπροσώπους του εργοδοτικού συνδικαλισμού, που είναι έτοιμοι ν' αποδεχτούν και να στηρίξουν τις «εργοδοτικές επιθυμίες», ότι θα τους βρίσκουν, παντού, μπροστά τους. Ταυτόχρονα, κάνουν ό,τι μπορούν για να μπουν σ' αυτήν τη μάχη όσο το δυνατόν περισσότεροι εργαζόμενοι, για να γίνει πιο ισχυρό το μέτωπο της εργατικής αντίστασης και αντεπίθεσης για την ανατροπή της αντεργατικής - αντιλαϊκής πολιτικής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ