Παρασκευή 12 Γενάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Συναντήσεων και ύστατων διαβουλεύσεων συνέχεια

Σε μια πρώτη συμφωνία για θέματα ασφαλείας και περιορισμού της βίας κατέληξαν Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι μετά από ολονύκτια συνάντηση στο μεθοριακό φυλάκιο Ερετζ

Ελεγχος των αυτοκινήτων μετά την άρση του αποκλεισμού στη Γάζα

Associated Press

Ελεγχος των αυτοκινήτων μετά την άρση του αποκλεισμού στη Γάζα
ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΠΑΡΙΣΙ - ΓΑΖΑ - ΤΥΝΙΔΑ.-

Υστατες προσπάθειες να επιτευχθεί έστω μια ελάχιστη συμφωνία ότι θα τηρηθούν τα όσα κεκτημένα έχει πετύχει η «ειρηνευτική διαδικασία», μέχρι σήμερα, φαίνεται ότι βρίσκονται σε εξέλιξη, ενώ η αντίστροφη μέτρηση για την αποχώρηση του Αμερικανού Προέδρου Μπιλ Κλίντον από το «Λευκό Οίκο» έχει εισέλθει στην τελική της ευθεία. Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι κατάφεραν, τις πρώτες πρωινές ώρες χτες, να καταλήξουν σε μια συμφωνία για θέματα ασφαλείας, ενώ έντονες φήμες ήθελαν υψηλόβαθμους αξιωματούχους των δύο πλευρών να συναντιούνται, αργά χτες το βράδυ, για την κατάληξη ενός πλαισίου, κοινά αποδεκτού, για επανέναρξη των συνομιλιών.

Επειγόντως επέστρεψε στο Ισραήλ, διακόπτοντας το ταξίδι τουστο Παρίσι και αναβάλλοντας τις επικείμενες συναντήσεις του με τον Γάλλο Πρόεδρο Ζακ Σιράκ και την Αμερικανίδα υπουργό Εξωτερικών Μαντλίν Ολμπράιτ, ο εκτελών χρέη υπουργού Εξωτερικών του Ισραήλ Σλόμο Μπεν Αμί. Οπως ανακοινώθηκε από την ισραηλινή πρεσβεία στο Παρίσι, η έκτακτη αλλαγή στο πρόγραμμα του Μπεν Αμί έγινε γιατί «θα πρέπει να συμμετάσχει σε μια σημαντικότατη υπουργική σύνοδο ενόψει σοβαρότατων νέων εξελίξεων στην ειρηνευτική διαδικασία».

Αν και δεν ανακοινώθηκε τίποτε επισήμως, έντονη ήταν η φημολογία ότι ο Μπεν Αμί επέστρεψε άρον άρον στο Ισραήλ προκειμένου να συμμετάσχει σε μια νέα έκτακτη συνάντηση με υψηλόβαθμους Παλαιστινίους αξιωματούχους, αργά χτες το βράδυ. Διπλωματικέςπηγές ήθελαν τον Μπεν Αμί, συνοδευόμενο από τον Ισραηλινό διαπραγματευτή Γκιλέαντ Σερ και πιθανότατα τον πρώην πρωθυπουργό Σιμόν Πέρες, να συναντάται με τον Παλαιστίνιο διαπραγματευτή Σαέμπ Ερακάτ και τον υπουργό Πληροφοριών Γιάσερ Αμπεντ Ράμπο. Κατά την ισραηλινή εφημερίδα «Χααρέτζ», στη συνάντηση επρόκειτο να συμμετάσχουν μόνο ο Μπεν Αμί και ο εκπρόσωπος του Παλαιστινιακού Κοινοβουλίου Αχμέντ Κουρέια.

Πάντως, η πραγματοποίηση μιας τέτοιας συνάντησης δεν επιβεβαιώθηκε από καμία επίσημη πηγή, ούτε ισραηλινή ούτε παλαιστινιακή. Η μοναδική ανακοίνωση έγινε, χτες, από το γραφείο του Ισραηλινού υπηρεσιακού πρωθυπουργού, Εχούντ Μπαράκ, όπου επιβεβαιώνονταν οι πληροφορίες ότι «γίνονται σημαντικές προσπάθειες αποκλιμάκωσης της βίας και επαναπροσδιορισμού ενός οριστικού πλαισίου επανέναρξης διαπραγματεύσεων».

Σχετική αποκλιμάκωση στο έδαφος

Μετά από διαπραγματεύσεις που έληξαν τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης, Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι ασφαλείας κατέληξαν σε μια ελάχιστη συμφωνία για την αποκλιμάκωση της βίας και όπως διαβεβαίωνε, χτες, ο Αμπντέλ Ραζάκ αλ Ματζαγιαντέχ, επικεφαλής της Παλαιστινιακής Δημόσιας Ασφάλειας, μέσα στις επόμενες 10 ημέρες θα ξαναρχίσουν οι κοινές ισραηλινο-παλαιστινιακές περιπολίες. Μάλιστα, χτες, αξιωματούχοι των δύο πλευρών επισκέφθηκαν μαζί τοποθεσίες όπου σημειώνονται συγκρούσεις.

Οπως κατέστη σαφές, μέρος της συμφωνίας που επιτεύχθηκε ήταν και η μερική άρση του αποκλεισμού των αυτονόμων. Ετσι, από χτες το πρωί, ο ισραηλινός στρατός ξανάδωσε στην κυκλοφορία την κεντρική οδική αρτηρία που συνδέει τη βόρεια με τη νότια Λωρίδα της Γάζας, το πέρασμα ανάμεσα στη Δυτική Οχθη και στην Ιορδανία, το πέρασμα ανάμεσα στη Γάζα και στην Αίγυπτο, χαλάρωσε τον αποκλεισμό των πόλεων Τζενίν και Καλκιλία στη Δυτική Οχθη, ήρε ορισμένα άλλα οδοφράγματα της περιοχής και επιτράπηκε η επαναλειτουργία του αεροδρομίου της Γάζας.

Γενικολογίες και αντιφατικότητα

Με την υιοθέτηση ενός ακόμη, σκληρού ύφους, πλην γενικόλογων μέτρων, ανακοινωθέντος έληξε και η νέα διήμερη σύνοδος των Αράβων υπουργών Εξωτερικών στην πρωτεύουσα της Τύνιδας. Οι υπουργοί Εξωτερικών της Τυνησίας, της Αιγύπτου, της Ιορδανίας, της Σαουδικής Αραβίας, του Λιβάνου, της Συρίας, του Μπαχρέιν, του Μαρόκου και της Παλαιστινιακής Αρχής, χαρακτηρίζουν «μεγίστης σημασίας την ενίσχυση, οικονομική και πολιτική, της Ιντιφάντα, μέχρις ότου δικαιωθεί ο παλαιστινιακός λαός και σταματήσει η ισραηλινή επιθετικότητα». Εκτός, όμως, από τη γνωστή φρασεολογία, τίποτε ουσιαστικά νεότερο δεν έγινε γνωστό.

Μετά τη λήξη της συνόδου, ο Παλαιστίνιος υπουργός Εξωτερικών και επικεφαλής του πολιτικού τμήματος της ΟΑΠ, Φαρούκ Καντούμι, υπογράμμιζε ότι η «Ιντιφάντα θα συνεχιστεί μέχρις ότου επιτευχθούν οι πολιτικοί στόχοι του παλαιστινιακού λαού». Ανάλογου περιεχομένου ήταν οι δηλώσεις και του Παλαιστινίου υπουργού Οικονομικών και διαπραγματευτή Ναμπίλ Σάαθ, που συμμετείχε στη σύνοδο. Ο Σάαθ τόνισε ότι «η Ιντιφάντα θα συνεχιστεί, ασχέτως άν υπάρξει επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, μέχρις ότου ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματα του παλαιστινιακού λαού». Ο Παλαιστίνιος αξιωματούχος δε δίστασε να σχολιάσει πικρά και την τελευταία γενικόλογη ανακοίνωση των Αράβων υπουργών, δηλώνοντας ότι «εκτός από τα λόγια, ο παλαιστινιακός λαός έχει ανάγκη από έργα και ακόμη δεν έχει λάβει παρά μόνο 7 εκατομμύρια από το 1 δισεκατομμύριο δολάρια που του υποσχέθηκαν οι αραβικές χώρες, τον Οκτώβριο, στην αραβική σύνοδο κορυφής».

Οι δύο Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι συναντήθηκαν με τον Τυνήσιο Πρόεδρο Ζίνε ελ Αμπιντίνε Μπεν Αλί πριν την αναχώρησή τους. Με τον Τυνήσιο Πρόεδρο είχε συνάντηση και ο Παλαιστίνιος ηγέτης Γιάσερ Αραφάτ, που βρέθηκε, χτες, στην Τύνιδα, αλλά δεν έγινε καμία σχετική δήλωση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ