Παρασκευή 12 Γενάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΙΝΙΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ
Αθώα δηλώνει η Πλάβσιτς

Η Μ.Πλάβσιτς στο Διεθνές Δικαστήριο

Associated Press

Η Μ.Πλάβσιτς στο Διεθνές Δικαστήριο
ΧΑΓΗ.-

Αθώα προς όλες τις κατηγορίες που απαγγέλθηκαν εναντίον της και που ανάγνωσε ο δικαστής Ρίτσαρντ Μέι, για γενοκτονία, εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, παραβιάσεις των νόμων και των εθίμων του πολέμου και για σοβαρές παραβιάσεις της Συνθήκης της Γενεύης για τη Βοσνία κατά τα έτη 1991 και 1992, την περίοδο που προηγήθηκε της έναρξης του πολέμου, δήλωσε χτες ενώπιον του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για την πρώην Γιουγκοσλαβία, η πρώην πρόεδρος των Σέρβων της Βοσνίας Μπιλιάνα Πλάβσιτς.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα πάντα με το κατηγορητήριο που απαγγέλθηκε, η Μπιλιάνα Πλάβσιτς, μαζί με άλλα μέλη του «Σερβικού Δημοκρατικού Κόμματος», υπηρέτησε στη σερβοβοσνιακή προεδρία κατά τη διάρκεια του πολέμου και από τον Ιούλη του 1991 μέχρι τον Δεκέμβρη του 1992 και οργάνωσε και διέταξε τις επιχειρήσεις εθνοκάθαρσης του πληθυσμού των Μουσουλμάνων και των Κροατών της Βοσνίας. Στο κατηγορητήριο, επίσης, περιλαμβάνεται η κατηγορία της άμεσης συμβολής στην πρόκληση της κρίσης που οδήγησε στον πόλεμο της Βοσνίας από τον Ιούλη του 1991 και μετά, ενώ αργότερα ως μία από τους τρεις Προέδρους των Σέρβων της Βοσνίας η Πλάβσιτς, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, εγνώριζε τη διάπραξη εγκληματικών πράξεων και είχε την εξουσία να τιμωρήσει τους δράστες.

Ετσι, από χτες και επισήμως, η Πλάβσιτς είναι η πρώτη γυναίκα που θα δικαστεί για εγκλήματα πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία και το δεύτερο μέλος της βοσνιο-σερβικής ηγεσίας που εμφανίζεται ενώπιον του δικαστηρίου. Για την ακρίβεια, οι εισαγγελείς του δικαστηρίου σχεδιάζουν να δικάσουν την Πλάβσιτς μαζί με τον πρόεδρο του σερβικού Κοινοβουλίου της Βοσνίας Μομτσίλο Κράισνικ, ο οποίος συνελήφθη τον περασμένο Απρίλη. Η δίκη κατά το ΔΠΔ θα λάβει χώρα τον Μάη. Ωστόσο, ο συνήγορος της Πλάβσιτς δήλωσε χτες ότι η δίκη δεν πρόκειται να πραγματοποιηθεί πριν από το Γενάρη του 2002.

Επειτα από την ανάγνωση του κατηγορητηρίου, ο δικηγόρος της κατηγορουμένης Κέρσταν Σίμιτς, προσπάθησε να πείσει τους δικαστές ότι η πελάτισσά του δεν πρέπει να κρατηθεί στην ειδική πτέρυγα που έχει διαμορφωθεί για τους κατηγορουμένους του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, η οποία φιλοξενεί 35 κρατούμενους μεταξύ των οποίων η Πλάβσιτς είναι η μόνη γυναίκα. Επίσης, προσπαθώντας να στηρίξει την υπόθεση της Πλάβσιτς, ο Σίμιτς ανέφερε ότι η πελάτισσά του εθελοντικά προσήλθε ενώπιον του δικαστηρίου προκειμένου να «αποκαταστήσει το όνομά της» και είναι έτοιμη να συνεργαστεί με το ΔΠΔ.

Σε ανάλογο κλίμα και η ανακοίνωση της βοσνιακής κυβέρνησης που ζητά την αποφυλάκιση της Πλάβσιτς και να επιτραπεί να επιστρέψει στη χώρα της μέχρι τη δίκη, καθώς η ίδια η κυβέρνηση εγγυάται την απόλυτη συνεργασία της, σύμφωνα με τον υπουργό Δικαιοσύνης της σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας, Τσέντο Βρτσίνα. Εντούτοις, ο δικαστής Μέι δήλωσε ότι για το θέμα θα πρέπει να αποφασίσει η πρόεδρος του δικαστηρίου εισαγγελέας Κάρλα ντελ Πόντε, η οποία απάντησε ότι το γραφείο της είναι εις γνώσιν του προβλήματος και θα αναζητήσει λύση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ