Παρασκευή 11 Μάρτη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΥΕΜΕΝΗ
Υποχωρήσεις από τον Σάλεχ

Αντικυβερνητικοί διαδηλωτές χτες στην πρωτεύουσα
Αντικυβερνητικοί διαδηλωτές χτες στην πρωτεύουσα
ΣΑΝΑ'Α.--

Με μια ομιλία του ενώπιον, όπως τουλάχιστον έδειχναν οι εικόνες, μεγάλου πλήθους υποστηρικτών του εντός της πρωτεύουσας, η οποία μεταδόθηκε ζωντανά από την τηλεόραση διακόπτοντας την κανονική ροή του προγράμματος, ο Αλί Αμπντουλάχ Σάλεχ ανακοίνωσε «συνταγματικές αλλαγές» μέχρι το τέλος του χρόνου. Οι ανακοινώσεις βαίνουν στην κατεύθυνση των αιτημάτων των διαδηλώσεων, που συγκλονίζουν εδώ και περισσότερο από ένα μήνα τη χώρα και έχουν, ήδη, στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 30 ανθρώπους.

Ο Σάλεχ προανήγγειλε τροποποιήσεις με τις οποίες η χώρα θα οδεύσει προς την κοινοβουλευτική δημοκρατία. Μίλησε για πλήρη διαχωρισμό της εκτελεστικής και της νομοθετικής εξουσίας, δίνοντας, ουσιαστικά, τέλος σε μια εξαιρετικά μακρά περίοδο που ο ίδιος, ως Πρόεδρος, κυβερνούσε μόνο με διατάγματα. Δεσμεύτηκε ότι μέσα από τις αλλαγές αυτές, στις οποίες θα συμπεριληφθεί και αλλαγή του εκλογικού νόμου, το Κοινοβούλιο θα νομοθετεί και η κυβέρνηση θα ασκεί την εκτελεστική εξουσία υπό την επίβλεψη του Προέδρου. Κάλεσε, μάλιστα, τα κόμματα της αντιπολίτευσης (που επιτρέπεται να λειτουργεί υπό το καθεστώς Σάλεχ), να συνεργαστούν μαζί του στο πλαίσιο μιας κυβέρνησης εθνικής ενότητας, προκειμένου να εκπονηθούν οι αλλαγές αυτές και να τεθούν στη γνώμη του υεμενικού λαού διά μέσου δημοψηφίσματος μέχρι τα τέλη του χρόνου.

Λίγο μετά τις ανακοινώσεις Σάλεχ, εκπρόσωπος οργανώσεων που συμμετέχουν σε αυτές δήλωνε ότι, «τελικά, οι υποχωρήσεις του Σάλεχ ήρθαν πολύ αργά. Αν γίνονταν εξαρχής οι προτάσεις αυτές, τότε ίσως γίνονταν δεκτές. Τώρα, έχει κυλήσει πολύ αίμα και η οργή έχει οξυνθεί». Για σήμερα, προγραμματίζονται νέες μεγάλες διαδηλώσεις σε πολλές πόλεις της Υεμένης, και πλέον το αίτημα της πλειοψηφίας είναι η άμεση αποχώρηση Σάλεχ από την εξουσία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ