Παρασκευή 11 Μάρτη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΙΒΥΗ
Οι μάχες συνεχίζονται όπως και τα «παζάρια»

Οι σφοδρές μάχες συνεχίζονται κοντά στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις
Οι σφοδρές μάχες συνεχίζονται κοντά στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις
TΡΙΠΟΛΗ.--

Οι διαβουλεύσεις και τα παζάρια μεταξύ ιμπεριαλιστών συνεχίζονται και κάθε δύναμη παίρνει θέση. Πιο χαρακτηριστική κίνηση, εκτός από τις συναντήσεις ΝΑΤΟ και ΕΕ, αυτή της Γαλλίας, που έσπευσε χθες στην αναγνώριση του Εθνικού Λιβυκού Συμβουλίου ως «μοναδικής νόμιμης εκπροσώπησης του λιβυκού λαού», εκπλήσσοντας αρκετούς Ευρωπαίους διπλωμάτες καθώς η κατάσταση είναι αρκετά αμφίρροπη. Ο Γάλλος ΥΠΕΞ, Αλέν Ζιπέ, μάλιστα, προχώρησε περαιτέρω, καλώντας την ΕΕ να «συνομιλήσει επίσης με το Συμβούλιο» και προανήγγειλε αποστολή πρέσβη στη Βεγγάζη.

Ως «νόμιμο εκπρόσωπο του λιβυκού λαού» χαρακτήρισε το Συμβούλιο και η Βρετανία, μην προχωρώντας όμως σε επίσημη αναγνώριση. Γαλλία - Βρετανία από κοινού απεργάζονται σχέδιο απόφασης για το Συμβούλιο Ασφαλείας.

Από την πλευρά του, ο Ρώσος ΥΠΕΞ εμφανίστηκε, εκ νέου, κατηγορηματικά αντίθετος στην προοπτική της οποιασδήποτε «στρατιωτικής επέμβασης ξένων δυνάμεων στη Λιβύη, συμπεριλαμβανομένης της επιβολής ζώνης απαγόρευσης πτήσεων». Ο Λαβρόφ, πάντως, έσπευσε να δηλώσει ότι «θα συζητήσει όλες τις προτάσεις που θα κατατεθούν στο πλαίσιο του Συμβουλίου Ασφαλείας». Η Μόσχα, μόλις χθες με διάταγμα του Προέδρου Μεντβέντεφ, απαγόρευσε την πώληση όπλων στη Λιβύη. Βεβαίως τα συμβόλαια 4 δισ. δολαρίων που έχει συνάψει με το καθεστώς Καντάφι δεν είναι σαφές ως ποιο βαθμό έχουν εκτελεστεί.

Συνάντηση με τον Λίβυο απεσταλμένο του Μ. Καντάφι στην Αθήνα, Μοχάμεντ Ταχίρ Σιάλα, είχε χτες το πρωί ο υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δόλλης, σε συνεννόηση - όπως μετ' επιτάσεως διαβεβαίωνε το ΥΠΕΞ - με την επικεφαλής της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας, Κάθριν Αστον. Μετά τη συνάντηση, δεν έγινε καμιά δήλωση. Σύμφωνα με πληροφορίες, εν αναμονή των σημερινών αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ για τη Λιβύη που προετοιμάστηκε χθες από τη Σύνοδο των Υπουργών Εξωτερικών, η ελληνική πλευρά αναφέρθηκε γενικόλογα στην ανάγκη να σταματήσει η αιματοχυσία και επανέλαβε τη θέση ότι η εμπλοκή του «διεθνούς παράγοντα» στη Λιβύη πρέπει σε κάθε περίπτωση να έχει την κάλυψη του ΟΗΕ.

Σφοδροί βομβαρδισμοί και αλληλοκατηγορίες

Στο πεδίο των μαχών στο εσωτερικό της Λιβύης σε μπαράζ αεροπορικών επιδρομών των πόλεων Ρας Λανούφ και Μπρέγκα επιδόθηκαν, χθες, οι, προσκείμενες στον Μουαμάρ Καντάφι, δυνάμεις, υποχρεώνοντας, τελικά, μετά το μεσημέρι, τις αντικαθεστωτικές δυνάμεις να εγκαταλείψουν το πετρελαϊκό λιμάνι της Ρας Λανούφ, το οποίο θεωρείται εξαιρετικά σημαντικό λόγω και των πετρελαϊκών του εγκαταστάσεων. Η πόλη έχει εγκαταλειφθεί σχεδόν ολοκληρωτικά από τους αμάχους, ενώ, χθες, εκκενώθηκε, μετά από την έκρηξη πυραύλου σε μικρή απόσταση, και το νοσοκομείο.

Η κίνηση αυτή αποτελεί σαφή υποχώρηση των αντικαθεστωτικών δυνάμεων, που πλέον από χθες αναδιπλώνονται ανατολικότερα της Ρας Λανούφ, περιμένοντας πότε και αν οι καθεστωτικές δυνάμεις θα εισέλθουν στο λιμάνι. Παράλληλα, βέβαια, γαλλικά, κυρίως, δίκτυα μετέδιδαν ότι στο δυτικό «μέτωπο», μπορεί οι αντικαθεστωτικοί να έχασαν μετά από μία βδομάδα, περίπου, την αλ Ζαουίγια, αλλά έχουν την υποστήριξη όλων των βερβερικών μικρών πόλεων πέριξ αυτής, δηλαδή των Γιάφρεν, Ζέντεν, Ζαντού, Ναλούτ, Καμπάου, Κέτλα.

Οι αντικαθεστωτικές δυνάμεις καταγγέλλουν τα αεροσκάφη του Καντάφι ότι βομβαρδίζουν κατοικημένες περιοχές και καταγγέλλονται, από τον Καντάφι, ότι διαπράττουν «βιαιότητες και σφαγές», ενώ μεταδόθηκαν από την κρατική τηλεόραση εικόνες που υποστηρίχτηκε ότι καταγράφουν τις σορούς εκτελεσμένων στρατιωτών που φέρουν σημάδια βασανισμών. Κατά την επίσημη εκδοχή, πρόκειται για «εγκλήματα ισλαμιστών και της αλ Κάιντα».

Η εξέλιξη των μαχών, κατά το Διεθνή Ερυθρό Σταυρό, έχει πλέον λάβει διαστάσεις ανοιχτής εμφύλιας σύρραξης και ο κίνδυνος για «πολύ χειρότερες εικόνες, πολύ περισσότερους νεκρούς και τραυματίες, και σοβαρότατη ανθρωπιστική κρίση, είναι πολύ μεγάλος». Ο Οργανισμός ζήτησε από την ηγεσία Καντάφι να διασφαλίσει διόδους για είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας προς όλη τη χώρα και προς ανατολάς όπου κυριαρχούν οι αντικαθεστωτικές δυνάμεις.

Εκκληση για «άμεση διεθνή βοήθεια» απηύθυνε, από την πλευρά του, ο επικεφαλής του Εθνικού Λιβυκού Συμβουλίου. Ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης του Καντάφι, Μουστάφα Αμπντέλ Τζαλίλ, μιλώντας στη γερμανική εφημερίδα «Die Welt», ζητά εκ νέου «ζώνη απαγόρευσης πτήσεων» και προειδοποιεί ότι είναι θέμα χρόνου οι δυνάμεις του Καντάφι να θέσουν υπό τον έλεγχό τους το μεγαλύτερο μέρος της χώρας με ό,τι συνέπειες αυτό θα έχει για μαχητές και αμάχους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ