Παρασκευή 11 Μάρτη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ
Ψήφισμα - προπομπός της ιμπεριαλιστικής επέμβασης στη Λιβύη

Καταψήφισε το ΚΚΕ καταγγέλλοντας τα προσχήματα του «εκδημοκρατισμού» και της «ανθρωπιστικής βοήθειας»

Το δρόμο της ιμπεριαλιστικής επέμβασης στη Λιβύη στρώνει το Ευρωκοινοβούλιο, με το αντιδραστικό ψήφισμα που ενέκρινε χτες η πολιτική συμμαχία των κομμάτων του κεφαλαίου και των οπορτουνιστών του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς (ΚΕΑ), με πρωταγωνιστή τον Λόταρ Μπίσκι, πρώην πρόεδρό του και νυν πρόεδρο της «Λίνκε» Γερμανίας και της Συνομοσπονδιακής Ομάδας της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς/Αριστερά των Πρασίνων των Βορείων Χωρών (GUE - NGL).

Με 584 ψήφους υπέρ, 18 κατά και 18 αποχές εγκρίθηκε το κοινό ψήφισμα Σοσιαλδημοκρατών, Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Φιλελεύθερων, Πράσινων, δηλαδή και των Ελλήνων ευρωβουλευτών του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ, του ΛΑ.Ο.Σ και των Οικολόγων Πράσινων. Από την GUE - NGL ακολούθησαν τον Μπίσκι ακόμα 10 ευρωβουλευτές της Ομάδας από κόμματα που συμμετέχουν στο ΚΕΑ και 15 καταψήφισαν το ψήφισμα, ανάμεσά τους και οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ. Δύο δήλωσαν αποχή, ενώ ο ευρωβουλευτής του Συν απουσίαζε.

KKE: Πρόκληση οι ιμπεριαλιστές να μιλούν για «δημοκρατία»

Η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ καταψήφισε και κατήγγειλε το ψήφισμα, χαρακτηρίζοντάς το προπομπό για γενικευμένη στρατιωτική επιχείρηση, με πρόσχημα τον «εκδημοκρατισμό» και την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λιβύη.

Στην παρέμβασή του στην Ολομέλεια, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Γ. Τούσσας σημείωσε:

«Το αντιδραστικό αυτό ψήφισμα, που υπερψήφισαν ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΛΑ.Ο.Σ, Οικολόγοι - Πράσινοι και οι οπορτουνιστές του ΚΕΑ συντάσσεται με τα επικίνδυνα σχέδια των ιμπεριαλιστών, ΕΕ - ΗΠΑ - ΝΑΤΟ, προτάσσοντας τη στρατιωτική επέμβαση στη Λιβύη, προκειμένου να διασφαλίσουν τα γεωπολιτικά και ενεργειακά συμφέροντα των μονοπωλίων.

Το ψήφισμα υποστηρίζει τη δημιουργία Ζώνης απαγόρευσης πτήσεων, που εκτός των άλλων περιλαμβάνει την καταστροφή κάθε αντιαεροπορικής δύναμης της Λιβύης και ζητά ρητά τη χρησιμοποίηση από την ΕΕ κάθε μέσου επέμβασης στη χώρα.

Με προκλητικό ωμό τρόπο επεμβαίνουν και καλούν την Κάθριν Αστον, ύπατη εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας, να αναγνωρίσει το Προσωρινό Συμβούλιο της Λιβύης που έχει συγκροτηθεί, προκειμένου να υλοποιηθούν τα τυχοδιωκτικά σχέδιά τους σε βάρος του λαού της Λιβύης.

Είναι προκλητικό οι ιμπεριαλιστές ΗΠΑ - ΝΑΤΟ και οι αστικές κυβερνήσεις, τα κόμματα του ευρωμονόδρομου, οι πρώην συνεργάτες των αυταρχικών και αντιδραστικών καθεστώτων στη Β. Αφρική, συνένοχοι στην εκμετάλλευση των λαών της ευρύτερης περιοχής να εμφανίζονται ως τιμητές των λαϊκών ελευθεριών και των κοινωνικών δικαιωμάτων. Τη "δημοκρατία", όπως την εννοούν οι ιμπεριαλιστές, την έχουν πληρώσει και εξακολουθούν να την πληρώνουν με το αίμα τους οι λαοί στο Ιράκ, το Αφγανιστάν, τα Βαλκάνια, τη Λ. Αμερική, σ' ολόκληρο τον κόσμο.

Το ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή καταδίκασε το καθεστώς της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης της Λιβύης, τις εγκληματικές επιθέσεις των στρατιωτικών του δυνάμεων ενάντια στον αγωνιζόμενο λιβυκό λαό. Το ΚΚΕ είναι αντίθετο σε κάθε εμπλοκή των ιμπεριαλιστών ΕΕ, ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και της χώρας μας στα νέα ιμπεριαλιστικά - νατοϊκά σχέδια τεράστιων κινδύνων για τους λαούς της περιοχής».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ