Παρασκευή 11 Μάρτη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΑΡΟΚΟ
Ελιγμοί κατευνασμού από το βασιλιά

ΡΑΜΠΑΤ.--

«Συνταγματικές αλλαγές» ανακοίνωσε, χτες, ο βασιλιάς του Μαρόκου, προκαλώντας, σε μεγάλο βαθμό, ικανοποίηση σε αντιπολίτευση, οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά και σε μεγάλη μερίδα των διαδηλωτών που πραγματοποίησαν μαζικές κινητοποιήσεις, στις 20 Φλεβάρη, ζητώντας περισσότερα δικαιώματα και ελευθερίες. Ισως, το σημαντικότερο σημείο των ανακοινώσεων του Μουχάμαντ του 6ου - το οποίο χαρακτηρίστηκε από αναλυτές ως «το κέντρο βάρους της βασιλικής προπαγάνδας που έχει ως στόχο τον κατευνασμό της λαϊκής δυσαρέσκειας» - είναι ο σημαντικός περιορισμός των αρμοδιοτήτων του ιδίου, ένας ελιγμός που, σε πρώτη φάση τουλάχιστον, φαίνεται να «πιάνει τόπο».

Εκτός αυτού, προανήγγειλε την εκπόνηση νέου εκλογικού νόμου, με βάση τον οποίο θα στελεχώνεται το κοινοβούλιο, καθώς και την ανάδειξη πρωθυπουργού και κυβέρνησης από εκλογές και όχι διά μέσου βασιλικού διορισμού, όπως γινόταν μέχρι σήμερα. Ανακοίνωσε ότι η εκλεγμένη κυβέρνηση θα έχει την ευθύνη για τη διακυβέρνηση της χώρας σε όλα τα επίπεδα, περιγράφοντας, χωρίς όμως να το αναφέρει ρητώς, μια βασιλεία περισσότερο συνταγματικού τύπου παρά κάτι άλλο.

Επίσης, δεσμεύτηκε για συνταγματικές μεταρρυθμίσεις που θα κατοχυρώνουν την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης από το θρόνο και την προστασία κάθε είδους πολιτικών και ατομικών δικαιωμάτων. Τάχθηκε, δε, υπέρ της σύστασης επιτροπής, αποτελούμενης από συνταγματολόγους, όπου θα εκπροσωπούνται τα κόμματα της αντιπολίτευσης, τα συνδικάτα (που σε μεγάλο βαθμό βέβαια όλα αυτά είναι όσα κρίνονται νόμιμα από τη βασιλεία) και από εκπροσώπους των διαφόρων άλλων οργανώσεων που συμμετείχαν στις διαδηλώσεις, η οποία θα εκπονήσει τις συνταγματικές αλλαγές.

«Αιφνιδιαστικά ικανοποιημένη», δήλωσε η ισλαμική αντιπολίτευση και το κόμμα της, το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, υποστηρίζοντας ότι ο βασιλιάς «φάνηκε πραγματικά να άκουσε τους διαδηλωτές της 20ής Φεβρουαρίου». Συγκρατημένα «ικανοποιημένοι» εμφανίστηκαν εκπρόσωποι και άλλων οργανώσεων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ